Er sut og sutteflaske skadeligt for dit barn?

Når en mor ikke kan amme sin baby, kan hun blive tvunget til at putte både sutteflaske og sut i babyens mund.  De bør dog ikke bruges i mere end et til to år, hvis det er muligt.
Er sut og sutteflaske skadeligt for dit barn?
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er meget almindeligt at bruge sut og sutteflaske. Der er mødre og fædre, der vælger at bruge dem begge, mens andre prøver helt at undgå dem. Men er sutteflaske skadeligt?

Der er meget, vi ikke ved om dem, men der er mange kontroverser om de virkninger, de har på en babys helbred. Samlet set er der holdninger om, at de er grundlæggende, beroligende og hjælper med at give barnet næring, men der er også modstridende synspunkter.

Mødre i dag står over for to almindeligt anvendte redskaber. De kan helt sikkert være gavnlige på en måde, men anvendelse af dem kan også risikere at have en meget negativ indvirkning. Nedenfor kan du lære mere om nogle af sandhederne bag brug af sut og sutteflasker.

Sut og sutteflaske: Hvordan virker de?

baby og sutteflaske

Brugen af ​​både sut og sutteflaske er forbundet med den naturlige sutteevne, som nærmest er en refleks hos babyer. Denne refleks fremgår i den 32. uge af svangerskabet, men den udvikler sig først fuldt ud i den 36. uge.

Sutterefleksen, sammen med slugerefleksen, er med til at sikre babyens overlevelse. Takket være dem kan de brødføde sig selv, og er med til at berolige dem, når de er stressede. Det er derfor, at babyer sutter på fingrene for at berolige sig selv.

Disse reflekser forsvinder normalt omkring seks måneders alderen. En baby vil bruge den til at låse sig fast på moderens bryst for at føle sig rolig og beskyttet. Hvis babyen ikke får modermælk, vil disse reflekser blive udviklet, hvis man giver den en sut og en sutteflaske til at made dem med.

Læs også denne artikel: Sådan stopper du dit barns hikke

Hvorfor bruge sut og sutteflaske?

Ammende mødre, der forsøger at introducere brugen af en sut, får ikke altid gode resultater. Selvfølgelig foretrækker babyer deres mors bryst ikke kun for madens skyld, men også fordi det beroliger dem.

Når det kommer til babyer, der ikke kan blive ammet, kan sut og sutteflaske erstatte deres mors bryst. Sutten er med til at skabe ikke-næringsrig sutten, der har den beroligende virkning, mens den anden giver næringsstof.

Børnelæger har ofte modstridende indstillinger til, i hvilken alder det er bedst for et barn at bruge sut og sutteflaske. Nogle vil mene, at dette skal ske fra det første år af livet. Andre accepterer, at flasken skal anvendes fra 18. måned, og sutten skal forlænges til en alder af 18 til 24 måneder. Herefter er de unødvendige.

Hvordan er sutteflaske skadeligt?

Når en baby sutter fra en flaske, er det nemmere end at sutte fra deres mors bryst. På grund af at mælken kommer ud af sig selv, nedsætter muskelspændingen (hypotoni) sig i tungen, læberne og kinderne.

I modsætning til at sutte på deres mors brystvorter er der mere bevægelse. Flaskens suttehoved er placeret bagerst i munden, hvilket kræver koordinering af bevægelser mellem kæben og tungen for at fjerne mælken.

Derfor vil sutten og evnen til at holde op med at sutte,og lukke ikke længere udvikle sig til en refleks. I stedet bliver det til en gradvis frivillig handling.

Er sutteflaske skadeligt? Virkningerne af langvarigt brug

Et barn, der får mad fra flaske, bliver nødt til hele tiden at skulle improvisere måden, den sutter, sluger og ånder på, når den indtager maden, så den ikke bliver kvælt. Men ved at bruge en flaske mere end en sut i lang tid kan det få negative effekter på barnets udvikling:

  • Risiko for at indånde mad. Omorganiseringen af ​​musklen kan få et barn til at få mad galt i halsen eller indånde fødevaren.
  • Forlængede episoder af apnø. Spædbørn, der får modermælkserstatning, har en tendens til at have en dybere søvn, men de kan have forstyrret vejrtrækning eller perioder, hvor de har meget lav vejrtrækning under søvn.
  • Indtagelsen kan også være med til at tilstoppe næsen. Dette vil forårsage vejrtrækningsproblemer på længere sigt.
  • De kan udvikle en vane med at trække vejret. Dette kan udløse respiratoriske infektioner, og nedsætte deres hørelse.
  • Deres kropsholdining kan ændre sig. Fejl i tunge og kæbe forårsager dårlig placering af hoved og hals i forhold til taljen og den lodrette akse af kroppen for at kompensere for ubalancen.
  • Udvikling af tænder, mund og svælg kan blive påvirket. Når et barn bruger en sutteflaske, sætter de ikke mange kræfter i brug for at sutte, hvilket er meget vigtigt for at afbalancere trykket af den indre (tunge og bløde gane) og ydre (læber og kinder) muskler.
  • Der er en øget risiko for hulrum, især hvis børn drikker, inden de skal sove. Sukker eller sukkerholdige fødevarer, der tilsættes til modermælkserstatning sætter sig på deres tænder. Dette sker, når babyer drikker fra deres sutteflaske, og så falder i søvn, uden af have fået børstet tænderne.
  • På grund af ikke korrekt udvikling af deres masticatoriske muskler kan der opstå problemer med sprogets mundtlige udtale. Således kan der være forsinkelser i taleudvikling.

Jeg kan ikke amme: Hvad skal jeg gøre?

Baby bruger sut

Tjek også denne artikel: Kassingmetoden: Giv flaske uden at forstyrre din laktation

Hvis du ikke kan amme, er det bedst at bruge en sut og en sutteflaske i mindst mulig tid. Imidlertid er der mødre, der bruger sugerør eller små skeer, inden de begynder at bruge en flaske, og lader ikke deres babyer bruge sut. Overvej nøje denne beslutning, inden du afgør, om det vil fungere for dig og din baby.

Under alle omstændigheder er det vigtigt ikke at lade disse redskaber være forbundet med deres sengetid. Ellers kan dette skabe en afhængighed, som kan vare i flere år, hvilket gør sutteflaske skadeligt.

At tillade misbrug af en sut eller sutteflaske kan medføre, at dit barn bliver en fremtidig bruger af ortodontiske apparater.  Derfor er det vigtigt at forhindre din baby i at skabe mulige problemer med at sutte og få deformere knogler og tænder.  Desværre kan det også føre til et fremtidigt behov for taleudviklingsbehandling.

Selvom dette ikke sker for alle børn, kan oddsene blive større eller forlænget, hvis barnet bliver ved med at bruge sut og sutteflaske.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.