9 nøgler til at stoppe med at spise kød, på en klog måde

Her giver vi dig nøgler til at stoppe med at spise kød på en klog måde, så du kan opretholde en sund, afbalanceret kost.
9 nøgler til at stoppe med at spise kød, på en klog måde
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Hvis du ønsker at stoppe med at spise kød, men stadig spise mælkeprodukter, æg eller fisk, får du ikke problemer med B12 mangel. Men hvis du ikke spiser animalske produkter overhovedet, bliver du nødt til at tage et kosttilskud.

Folk som beslutter sig for at stoppe med at spise kød, af den ene eller anden grund, får ofte mangel på næringsstoffer når de ændrer kost. Hvis det ikke gøres rigtigt, kan det have alvorlige konsekvenser for dit helbred. Du kan komme i underskud af visse næringsstoffer eller endda tage hurtigt på i vægt. Her giver vi dig nøgler til at stoppe med at spise kød på en klog måde, så du kan opretholde en sund, afbalanceret kost.

Stop med at spise kød, uden at udsætte dit helbred for farer

At blive vegetar vil ikke nødvendigvis påvirke din sundhed. Men beslutning – hvad enten den er af moralske eller helbredsmæssige grunde – bør gøre dig mere opmærksom på hvad du spiser, og hvilken næring du har brug for. At stoppe med at spise kød er ikke lig med at blive 100% vegansk.

 • Hvis du bare dropper kødet, men fortsat spiser æg, fisk eller mælkeprodukter, så kan du ændre kosten uden fare for dit helbred.
 • Når det er sagt, så er det altid en god idé at følge rådene fra en diætist.
Vær opmærksom på din ernæring

1. Æggets vidunderlige virkninger

Æg er en komplet superfood, som fuldstændig kan erstatte ethvert kødprotein. For år tilbage blev vi advaret mod at spise for mange æg. Men i dag kan man spise dem dagligt, hvis man ikke har problemer med kolesterol. Æg er især gode for folk der ikke spiser kød.

De er en fremragende kilde til protein og sunde fedtstoffer. Vi anbefaler, at man spiser økologiske æg. Du behøver bare at åbne et økologisk og et konventionelt æg, for at se forskellen.

2. Forsigtighed med mælkeprodukter

Mange mennesker som stopper med at spise kød, indtager for mange mejerivarer som mælk og ost. Men disse fødevarer er mere skadelige end du måske tror. De forhøjer dit kolesteroltal, og kan give problemer med fordøjelsen. Du kan med fordel bruge noget af det plantemælk der nu føres i butikkerne. Dem kan du kombinere med lettere fordøjelige mejeriprodukter som yoghurt eller ghee.

3. Den risikable mel

En anden fejl der begås af mennesker der vil stoppe med at spise kød, er at overdrive indtaget af mel, hvad enten det er i pizza, pasta eller sandwich. Det sker, fordi det er hurtigt og nemt. Men det er ikke et klogt valg, da det kan få dig til at tage på hurtigt, uden at give kroppen ret meget næring.

Det du skal spise mere af, er grøntsager, salater og grøntsagsjuicer. Det vil give dig nok vitaminer, mineraler og fibre, som vil få dig til at føle dig mæt.

Læs også: 7 grunde til at du skal spise mere aubergine

overdriv ikke mel og brød når du vil stoppe med at spise kød

4. Vælg din fisk med omhu, når du vil stoppe med at spise kød

Hvis du ikke spiser kød, men gerne fisk, så anbefaler vi at du udelader eller begrænser dit indtag af store, olieholdige fisk (laks, tun, sværdfisk). Disse fisk kan indeholde store mængder tungmetaller. Det er potentielt skadeligt for helbredet, især for børn og gravide kvinder. Du kan dog spise små olieholdige fisk (sardiner, makrel), og hvide fisk.

Se også: 3 nemme og lækre fiskeopskrifter

5. Andre kilder til kalcium når du vil stoppe med at spise kød

Mælk er ikke den eneste kilde til kalcium der findes, og mange diætister er ikke engang sikker på det er så sundt. Du finder gode mængder kalcium i følgende fødevarer:

 • Sesamfrø
 • Tang
 • Broccoli
 • Mandler

6. B12-vitamin

Mangel på B12-vitamin er kun et problem hvis du ikke spiser nogen animalske produkter. I så fald bør du tage et kosttilskud.

Vitaminet findes også i:

 • Æg
 • Mælkeprodukter
 • Fisk
 • Skaldyr

7. Jern er vigtigt når du vil stoppe med at spise kød

Jerntilskud bør kun indtages i samråd med en fagperson. Hvis du ikke lider af anæmi på grund af jernmangel, kan du få en tilpas dosis af mineralet ved at spise følgende:

 • Spinat
 • Nødder, fx pistacier
 • Persille
 • Rødbeder
 • Linser
 • Ølgær
 • Fuldkorn, fx havre
 • Broccoli
mad uden kød behøver ikke være kedeligt

8. Rigtig gode vegetabilske proteiner

Der findes mange plantebaserede fødevarer som er rige på protein:

9. Fuldkorn, nødder og frø

I din varierede, kødfri kost, kommer du ikke uden om fuldkorn. De er propfyldte med næringsstoffer og fiber. Du skal heller ikke glemme nødder (hvad enten de er rå eller ristede) og frø, som også kan være spirer, med ekstra næringsstoffer.

 

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Landi F, Calvani R, Tosato M, Martone AM, Ortolani E, Savera G, D’Angelo E, Sisto A, Marzetti E. Protein Intake and Muscle Health in Old Age: From Biological Plausibility to Clinical Evidence. Nutrients. 2016 May 14;8(5):295.
 • Geiker NRW, Larsen ML, Dyerberg J, Stender S, Astrup A. Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. 2018 Jan;72(1):44-56
 • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.