Myter om kolesterolsænkende kost

I denne artikel, vil vi forklare nogle af myterne omkring kolesterolsænkende kost. Læs med for at lære mere!
Myter om kolesterolsænkende kost
Marta Guzmán

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Guzmán.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Nutildags, bliver højt kolesteroltal mere og mere udbredt i samfundet. Det er derfor, det er ret nemt for myter at opstå omkring anbefalinger til, hvordan man sænker det. I denne artikel, vil vi forklare nogle af de gængse myter om kolesterolsænkende kost.

Gængse myter om kolesterolsænkende kost

For at lære, hvordan disse myter opstår, er det for det første en god idé at vide, hvad hyperkolesterolæmi er og hvordan det kan påvirke helbredet.

Hvad er højt kolesterol?

Hyperkolesterolæmi er en sygdom kendetegnet ved høje niveauer af kolesterol i blodet. Det kan være en risikofaktor for at udvikle hjertekarsygdomme, eftersom det faciliterer dannelsen af åreforkalkning.

At have et højt niveau af “dårligt” kolesterol (LDL) gør det nemmere for molekyler, der bærer det i blodet, at trænge ind i væggene i blodkarrene i pulsårerne. Der iltes de, hvilket forårsager en inflammatorisk reaktion i kroppen.

Kolesterol er dog kun en indikator på risiko for hjertekarsygdomme, blandt andet. Foruden at holde øje med “godt kolesterol” og “dårligt kolesterol” kan sundhedsfagfolk også analysere infektionstal og hvor vidt disse kolesterolmolekyler er store eller små.

Kolesterol i blodet

Skal man følge en kost fattig på fedt?

Du har sikkert allerede hørt om myten om, at du skal følge en kost fattig på fedt. Hvis kolesterol bliver båret af lipider, synes det logisk, at hvis du mindsker fedtet i din kost, så vil du også sænke dit kolesterolniveau, især hvis det er mættet fedt.

Nylige studier har dog afvist dette, fordi det lader til, at mættet fedt øger HDL eller “godt” kolesterol mere end LDL eller “dårligt” kolesterol. Derudover, opdagede eksperter også, at mættet fedt ikke forværer hjertesygdomme.

Ofte erstatter folk mættet fedt med raffinerede kornsorter. Det er dog ikke fornuftigt. Ens kost bør derfor være sund med en passende mængde fedt.

De bedste typer af fedt findes i:

Myter om kolesterolsænkende kost: Øger det kolesterol at indtage kolesterol?

Denne myte har sine rødder i æg, eftersom mange mennesker mener, at det kan øge ens niveauer af kolesterol i blodet at spise for mange æg, eftersom æg er rige på kolesterol. Det er dog blevet bevist, at dette ikke er sandt. Faktisk, kan det øge “godt” kolesterol at indtage æg som en del af en sund kost, som dette studie viser.

De fleste studier finder ikke nogen sammenhæng mellem indtaget af kolesterol og kolesterol i blodet. Ens krop har et system til at regulere kolesterol, som tilpasser syntesen af kolesterol til at producere den mængde, man har brug for. Jo mere man inkluderer i sin kost, jo mindre producerer den, og omvendt.

Blodprøve til at måle resultatet af en kolesterolsænkende kost

Bør man indtage flere grøntsager og mindre animalsk fedt?

Dette vil afhænge af typen af fedt, som hver fødevare indeholder.

Vegetabilsk fedt, såsom palmeolie, hvilket mest er tilstede i kager og ultra-forarbejdede fødevarer, øger risikoen for hjertekarsygdomme. Raffinerede kerneolier, som indeholder meget omega-6, kan også være inflammatoriske. Transfedt, der også er til stede i ultra-forarbejdede fødevarer, er mere skadeligt en animalsk fedt.

Bør man så vælge margarine i stedet for smør? Ikke nødvendigvis, eftersom margarine som regel indeholder denne type hydrogeneret fedt. Smør indeholder dog mættet fedt.

Med hensyn til animalsk fedt, skal man vide, at fedt i fisk (flerumættet) er bedre end fedt i kød (mættet), især hvis det er forarbejdet.

Anbefalinger til en kost til at sænke kolesterol

  • For det første, er typen af fedt, man primært bør indtage, fra nødder og kerner, fisk (især fed fisk) og ekstra jomfru olivenolie. Man bør også mindske sit indtag af fedt fra forarbejdet kød og mejeriprodukter.
  • Mindsk dit indtag af kage og ultra-forarbejdede fødevarer. Dette skyldes, at de indeholder transfedt og hydrogeneret fedt, raffineret mel, raffineret olie og en masse sukker, så de øger kolesterolniveauerne.
  • Som det sidste, skal du øge dit indtag af opløselige fibreDette skyldes, at det forhindrer absorberingen af kolesterol og fedt i tarmene. Du kan finde det i fuldkorn, grøntsager og bælgfrugter.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hartley A., Haskard D., Khamis R., Oxidized LDL and anti oxidized LDL antibodies in atherosclerosis – novel insights and future directions in diagnosis and therapy. Trends Cardiovasc Med, 2019. 29 (1): 22-26.
  • Siri Tarino PW., Sun Q., Hu F., Krauss RM., Meta analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr, 2010. 91 (3): 535-546.
  • Mayurasakorn K. ,Srisura W., Sitphahul P., Hongto P., High density lipoprotein cholesterol changes after continuous egg consumption in healthy adults. J Med Assoc Thai, 2008. 91 (3): 400-7.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.