6 tips til at undgå at tage på med alderen

Vores stofskifte sænkes med alderen. Derfor tager vi lettere på, når vi bliver ældre.
6 tips til at undgå at tage på med alderen

Skrevet af Lorena González

Sidste ændring: 26 august, 2022

Efterhånden som vi bliver ældre bliver vi ofte tungere og tungere. Men du kan sagtens undgå at tage på med alderen med de her 6 tips.

Vær opmærksom på disse råd, så du ikke bliver tungere, når du bliver ældre.

Tips til at undgå at tage på med alderen

1. Spis flavonoider

Mad med flavoinider

Mange undersøgelser er kommet til den konklusion, at hvis vi spiser en betydelig mængde flavonoider, vil det hjælpe os med at bevare vores vægt eller endda hjælpe os med at tabe lidt af den.

Derfor er det så vigtigt at spise blåbær, jordbær, kirsebær, druer, bær, te, æbler, løg, porrer og broccoli.

For at få alle fordelene ved flavonoider, skal du kun tilføje et stykke af disse frugter til din daglige kost.

2. Undgå at falde ind i en stillesiddende livsstil

Det er vigtigt, at du ikke falder ind i en stillesiddende livsstil. Vores stofskifte sænkes, når vi aldres, og det gør det lettere at ende med at tage ekstra vægt på.

På grund af dette er det vigtigt at forblive så aktive som muligt. Det er vigtigt at gøre en noget ud af at være fysisk aktivit, selvom det kun er ned moderat intensitet, men dog med en konstant rytme.

Hvis du foretager dig fysiske aktiviteter, bliver du stærkere, og dine muskler og led vil føle sig yngre. Dette vil gøre, at du på en eller anden måde vil bremse virkningerne af tiden.

Ifølge nylige undersøgelser kan du lave små 1o-minutters træningsøvelser tre gange om dagen for at opnå de samme resultater, som hvis du gjorde 30 kontinuerlige minutter med motion om dagen.

Tøv ikke med at prøve dette. Det kan være at du går frem for at tage elevatoren, husk at det er meget bedre at vælge trappen.

3. Oprethold et aktivt sind

Kvinde med staerkt sind

Når vi aldres begynder vi normalt at miste vores hukommelse. For at undgå dette anbefales det at gøre hjernestimulerende aktiviteter, der holder øje med at vi ikek mister vores hukommelse. Disse kan være daglig læsning, krydsord, skak eller sudoku, blandt andet.

Denne type aktivitet hjælper dig med at holde din hukommelse og koncentration adræt.

I sidste ende skal du vide, at alle aktiviteter, der hjælper dig med at holde dig bevidst og aktivt, hjælper også med at forebygge stress og depression. Alt dette vil bidrage til at forbedre din livskvalitet.

4. Glem slankekure

Størstedelen af kostvaner, der er lavt i kalorier, kan være kontraproduktive. Generelt kan de reducere din metaboliske rytme permanent.

Dette skyldes, at kroppen føler sig berøvet for kalorier, og dette gør at den forsøger at bevare dem ved at forbrænde endnu færre kalorier.

Når vi ofte går på slankekure, løber vi risikoen for, at vores metaboliske hastighed sænkes permanent. Hvis du har tænkt dig at lave en diæt med mindre end 1200 kalorier, skal du vide, at dette ikke anbefales. Det kan resultere i tab af væv, der ikke er fedt, men som eksempelvis er muskulvæv.

Det antages, at muskelmasse kræver flere kalorier, så hvis du ender med at miste muskler, vil det være endnu sværere at bevare din vægt.

5. Prioriter dit helbred så du kan undgå at tage på med alderen

Sund mad paa gaffel - undgaa at tage paa med alderen

Det er vigtigt, at du regelmæssigt kontrollerer din sundhedstilstand. Aldring resulterer normalt i visse problemer så som hypertension og osteoporose, blandt andet.

Præcis disse problemer kan medføre begrænsninger når det kommer til motion. Tøv ikke med at tage kontrol over dit helbred hele tiden.

6. Start i dag for at undgå at tage på med alderen

Start med det samme med de her gode vaner og vent ikke til “i morgen” eller “på mandag”. Du bør internalisere vigtigheden af at passe på dig selv, og du bør ikke vente, indtil problemerne viser sig.

Tøv ikke med at prøve og medtage disse sunde vaner i din daglige rutine så hurtigt som muligt. På den måde vil du se, at årene går forbi, men dit helbred forbliver i godt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wadden, T. A., Foster, G. D., Letizia, K. A., & Mullen, J. L. (1990). Long-term effects of dieting on resting metabolic rate in obese outpatients. Jama264(6), 707-711.
  • Lee, I. M., Djoussé, L., Sesso, H. D., Wang, L., & Buring, J. E. (2010). Physical activity and weight gain prevention. Jama303(12), 1173-1179.
  • Blair, S. N., LaMonte, M. J., & Nichaman, M. Z. (2004). The evolution of physical activity recommendations: how much is enough?. The American journal of clinical nutrition79(5), 913S-920S.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.