Hvad er kyllingenuggets egentlig lavet af?

Problemet med kyllingenuggets er ikke kun det, at de er lavet af alle mulige dele af dyret, hvilket også kan omfatte alle slags indre organer. Det store problem ligger i de konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer, som fabrikanterne anvender.
Hvad er kyllingenuggets egentlig lavet af?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Vi kender dem alle sammen. Små, dybstegte nuggets som kan findes hos stort set alle fast food butikker og måske endda i vores egen fryser. Vi ser dem overalt – deres sprøde gyldne lækkerhed som frister os gennem alle mulige lækre, flotte annoncer. Men hvad er kyllingenuggets egentlig lavet af? I denne artikel forklarer vi lidt mere om dette emne, så du kan beslutte om du har lyst til at blive ved med at spise dem.

Deres lækre og perfekt gyldenbrune udseende får tænderne til at løbe i vand hver gang, man ser dem. Ofte kan man endda komme til at tro, at de er et sundere valg for os og vores børn, eller lægen har måske sagt, at man bør holde sig fra rødt kød på grund af dets indhold af kolesterol. Så måske vælger man kyllingenuggets i den tro at de selvfølgelig ikke vil hæve niveauet af dårligt kolesterol i kroppen. Næste gang du kigger på menuen på en fast food restaurant eller prøvet at finde ud af, hvad du skal putte i madpakken eller lave til aftensmad, så brug et øjeblik på at overveje, hvad du putter i munden og tag en informeret valg.

Hvordan laves kyllingenuggets?

De lækre kyllingenuggets som umiddelbart virker som et sundt alternativ til en hamburger. Er faktisk lavet af en lyserød masse, som ligner frozen yoghurt med jordbærsmag eller den slags tyggegummi, man kan lave store bobler med. Det er en lyserød masse som er lavet ved at male og mekanisk separere hele kyllinger. Michael Kindt afslørede dette på sin blog Early Onset of Night.

Lyseroed kyllingenugget masse

Men det stopper ikke her. Den lyserøde masse, som kommer ud af denne proces, er fyldt med bakterier. Hvad gør fabrikanterne så for at komme af med disse bakterier? De steriliserer massen i et ammoniakbad, en simpel og ulækker procedure. Hvis det sluttede her, ville man blive overvældet af en stank af ammoniak hver gang man lavede kyllingenuggets. For at dække smagen og lugten af det kemiske desinficerende middel, skjules den med kunstige farvestoffer og aromaer. (når man tænker over det, findes disse tilsætningsstoffer i meget af den mad, vi spiser hver dag).

Den kendte kok James Oliver er den ansvarlige for at have kastet lys på og øget bevidstheden omkring processen bag kyllingenuggets i sit tv-show Food Revolution, sendt af ABC Network. Han ville gerne øge opmærksomheden omkring dette emne, så forældre ville stoppe med at give deres børn denne usunde madvare. Desværre lykkedes det ikke for ham.

Senere sendte NatGeo Channel et program om mad, som er produceret ved hjælp af teknikken med “mekanisk separation,” og som forklarer fremstillingen af kyllingenuggets.

Voksen der laver nugget foran boern

Huffington Post undersøger “falsk” mad

Denne Huffington Post artikel – kendt verden over som What’s Really In A Chicken Nugget?” – fik international opmærksomhed da de annoncerede at kyllingenuggets ikke kun indeholder kylling (hvilket er det eneste, de burde indeholde), men tarme, knuste knogler, fedt, vener, nerver, brusk og omkring 30 forskellige kemiske tilsætningsstoffer. Ifølge undersøgelsen indeholder kyllingenuggets kun 50% kylling, resten er fyld.

Artiklen begynder med ordene: “Når man bestiller fast food ved man godt, at man ikke tager det sunde valg, men man regner i de mindste med, at det er mad. Kylling er kylling og kød er kød, ikke?”

Medierne har lavet flere forskellige undersøgelser omkring “falsk” mad. Når det handler om kyllingenuggets, er kun cirka halvdelen af deres indhold ægte kyllingekød. Resten er lavet af over tre dusin tilsætningsstoffer og fyldstoffer, herunder aluminiumsulfat.

Nugget fars

American Journal of Medicine sammenlignede kyllingenuggets fra to ledende fast food kæder (de angav ikke hvilke, men man kan nok godt med rimelighed antage hvilke). Nuggets fra begge kæder indeholdt maksimum 50% kyllingekød, resten var en blanding af brusk, nerver, knuste knogler, vener og fedt.

Ifølge Dr. Richard D. DeShazo fra University of Mississipi’s medicinske center “har virksomhederne valgt at bruge en kunstig blanding af dele af kyllinger, istedet for at bruge magert kød. Disse bliver derefter omsluttet af dej, dybstegt og bliver af en eller anden grund stadig betegnet som kylling. Det er et produkt, som er baseret på kylling og som indeholder store mængder kalorier, salt, sukker og fedt. Det er ikke sundt for nogen.”

Dr. David Katz fra Yale University, udtaler at denne blanding kan være skadelige, selv om resultater fra undersøgelser stadig ikke er tilgængelige. Det at informere folk om at kyllingenuggets er lavet af nerver, vener og knuste knogler er ikke nok til at få dem til at stoppe med at spise produktet; De er også nødt til at vide at det indeholder kemiske tilsætningsstoffer for at ændre smagen og konsistensen. Problemet med kyllingenuggets er ikke kun de dele af dyret, som bruges i processen, men de konserveringsmidler og kemikaler, som tilsættes under fremstillingen.

Produktion af kyllingenuggets

Vi vender hurtigt tilbage til artiklen fra Huffington Post, hvor de fandt antiskummidlet dimethylpolysiloxan i et stykke stegt kylling. Dette stof findes også i frostvæske til biler. Selv om disse stoffer ikke er erklæret som værende skadelige, er de heller ikke særligt gode for dig. Andre fast food producenter tilsætter MSG, som er blevet forbundet med hovedpine og overdreven sveden. I hvert tilfælde fandt man høje niveauer af dextrose, som er tilsat sukker. Ti kyllingenuggets indeholder 900 mg natrium før de bliver dybstegt, hvilket er langt over den daglige anbefalede dosis.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bhosale, S. S., Biswas, A. K., Sahoo, J., Chatli, M. K., Sharma, D. K., & Sikka, S. S. (2011). Quality evaluation of functional chicken nuggets incorporated with ground carrot and mashed sweet potato. Food Science and Technology International. https://doi.org/10.1177/1082013210382339
  • Bonato, P., Perlo, F., Teira, G., Fabre, R., & Kueider, S. (2005). Características texturales de nuggets de pollo elaborados con carne de ave mecánicamente recuperada en reemplazo de carne manualmente deshuesada. Ciencia, Docencia y Tecnología.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.