11 lægeplanter til at regulere menstruation

Har du uregelmæssig menstruation? Opdag disse lægeplanter, der kan hjælpe dig med at regulere din cyklus.
11 lægeplanter til at regulere menstruation
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Er din menstruation meget uregelmæssig? Uregelmæssige menstruationer er normalt ikke et alvorligt problem eller en uoprettelig tilstand. Men hvis du ønsker at regulere menstruation, kan de lægeplanter, som vi fortæller dig om i dag, hjælpe dig!

Mange kvinder har en tidlig eller sen menstruation hver måned, og det kan få dem til at føle sig ængstelige eller anspændte. I denne artikel fortæller vi dig om de bedste lægeplanter til at regulere menstruation.

Årsagerne til uregelmæssig menstruation

Kvinde holder øje med sin menstruation

I kvindekroppen er menstruationsprocessen forbundet med to systemer: Det endokrine system og nervesystemet. Nogle kvinder har meget nøjagtige menstruationer hver 28. dag, men andre ved ikke med sikkerhed, hvornår blødningen kommer eller stopper.

Disse uregelmæssige menstruationer (som kan komme hver 15., 35. eller endog 50. dag) er hovedårsagen til, at man går til en gynækolog.

Under besøget vil lægen udføre en række prøver for at fastslå den eller de årsager, der forårsager disse uregelmæssige menstruationer.

Blandt de mulige årsager kan vi fremhæve:

 • Brug af orale præventionsmidler og/eller misbrug af fortrydelsespiller efter samleje.
 • Indtagelse af blodtryksnedsættende midler eller midler mod mavesår.
 • Indtagelse af antipsykotiske lægemidler.
 • Hormonelle forandringer og pludselige vægtændringer.
 • Stress, angst eller nervøsitet.
 • Problemer med skjoldbruskkirtlen.
 • Gynækologisk kirurgi eller indgreb.
 • Ændringer i rutiner (især i hvile).
 • Manglende motion.
 • Kostmangler eller spiseforstyrrelser.

Urter og planter til at regulere menstruation

Hvis din menstruation ikke er regelmæssig, og du til tider har troet, at du var gravid eller led af et alvorligt helbredsproblem, så tag et kig på følgende lægeplanter, som kan være meget nyttige til at regulere din menstruationscyklus:

1. Rosmarin

Denne urt bør altid være i vores køkken, både på grund af dens kulinariske egenskaber og dens helbredende kvaliteter. Den hjælper på blodtrykket og blodcirkulationen og hjælper også med at regulere menstruation hos kvinder. En kop rosmarinte om dagen er den mindste anbefalede dosis.

Du kan indtage op til tre kopper dagligt, indtil din menstruation kommer.

2. Salvie til at regulere menstruation

Salvie kan bruges til at regulere menstruation

Blandt dens bestanddele må vi ikke glemme dens æteriske olier, som regulerer hormonaktiviteten (i dette tilfælde østrogen). Desuden reducerer salvie-te angst.

3. Kamille

Kamilleblomsten bruges til at reducere feber, forbedre allergier, psoriasis og gigt og til at lindre opkastning, kvalme og svimmelhed.

Den kan bruges til at regulere menstruation på grund af dens medicinske egenskaber. Drik højst tre kopper om dagen.

4. Ingefær

Ingefærrod

Ingefærte har evnen til at øge kropstemperaturen og stimulere menstruationsprocesserne. Du kan indtage ingefær frisk, tørret eller stødt.

Glem ikke, at det er et meget koncentreret og stærkt krydderi, og du skal kun bruge det i små mængder. Drik ikke ingefærte om aftenen, da det kan forårsage søvnløshed eller mareridt.

5. Persillete til at regulere menstruation

Indtag kun denne te, hvis du er 100 % sikker på, at du ikke er gravid, da den har abortfremkaldende egenskaber og kan være farlig for dit helbred.

Persille kan være med til at fremme din menstruation, hvis du drikker den hver dag (mellem 3 og 4 kopper). Den er fuld af vitaminer (især C-vitamin) og mineraler, og disse er med til at øge din energi, når du har din menstruation.

6. Jernurt

Jernurt har evnen til at regulere hypofysen (hvor hormoner produceres). På grund af dette anbefaler vi, at du drikker en te af denne plante i tilfælde af uregelmæssig menstruation på grund af skjoldbruskkirtelproblemer eller ved indtagelse af visse former for medicin.

Den kan også hjælpe med at fremkalde afslapning og lindre stress, der kan være årsag til forsinket menstruation.

7. Malurt til at regulere menstruation

Siden oldtiden er denne plante blevet brugt til at regulere menstruation og også til at lindre menstruationssmerter.

Du kan drikke den for at tilskynde menstruationen til at komme, hvis den er forsinket, og den vil også hjælpe med at øge dit energiniveau og lindre ubehag.

8. Matricaria

Denne plante vokser vildt i haver og på gader, og den kan bruges som te til at regulere menstruation. Det anbefales ikke at drikke mere end 4 kopper om dagen.

9. Rude

Denne plante med en skarp smag og lugt kan hjælpe med at få menstruationen til at starte tidligere. For at reducere den bitre smag anbefales det at tilsætte honning.

Når du har din menstruation, kan du drikke denne te, hvis du har smerter i området omkring æggestokkene og livmoderen.

10. Timian

For at opleve en effekt skal du kombinere den med safran, i lige store dele. Det har samme virkning som infusionen af rude eller ingefær. Du kan prøve en af de tre muligheder og se, hvilken der er mest effektiv for dig.

Vi anbefaler dig at læse: De fantastiske fordele ved timian te

11. Kvan til at regulere menstruation

Dette virker som et middel til at fremskynde menstruation og aktivere blodgennemstrømningen i livmoderen. Det er et fremragende middel til at hjælpe med at reducere de negative virkninger af menstruation. For at udnytte fordelene ved at indtage te af kvanrod op til 3 gange om dagen (efter hovedmåltiderne).

Tips til uregelmæssig menstruation

Hvis denne tilstand forekommer flere gange om året eller hver måned, siden du begyndte at få menstruation, anbefaler vi, at du går til lægen for at få et tjek og en diagnose.

Derudover anbefaler vi, at du overvejer at ændre nogle vaner, der kan påvirke din menstruation:

 • Spis en kost, der indeholder mange plantebaserede fødevarer.
 • Undgå rødt kød (men spis det, når du har menstruation, for at genvinde det jern, du mister).
 • Vælg hør- og sesamfrø, fordi de indeholder jern.
 • Spis brune ris, ølgær og tang på grund af deres indhold af B-vitamin.
 • Drik ikke kaffe, alkohol eller sukkerholdig sodavand.
 • Vær forsigtig, hvis du har mangel på zink, jern eller B6-vitamin, fordi det kan påvirke din menstruation.
 • Undgå overdrevet indtag af stress og alt, der gør dig nervøs eller ængstelig.

Som vi altid fortæller dig, skal du huske, at disse anbefalinger på ingen måde kan erstatte et besøg hos lægen. Gå til din gynækolog og spørg ham/hende om hans/hendes mening om indtagelse af de urter, planter og infusioner, der er nævnt her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rakesh S. Extraction Technologies for Medicinal and Aromatic Plants. International Centre for Sciences and High Technology,Trieste,2008.
 • Pauli G, Pro S, Friesen J. Countercurrent Separation of Natural Products. Journal of Natural Products. 2008;71(8):1489-1508.
 • Gupta S, Sharma A. Medicinal properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe) – a review. Journal of Pharmacy and Biological Science. 2014.
 • Arriaza Peso E, del Carmen Arévalo Páez M, Ángeles Grandas Alonso M, Olleros Izard T. Eficacia de Cimicifuga racemosa para el tratamiento de la clínica vasomotora y psíquica en pacientes menopáusicas. Progresos de Obstetricia y Ginecología. 2008;51(1):20-27.
 • Alcalde M. Ingredientes exóticos. Propiedades y aplicaciones dermofarmacéuticas. Offarm. 2005; 24(7): 70-77.
 •  Morshedloo M, Salami S, Nazeri V, Maggi F, Craker L. Essential oil profile of oregano (Origanum vulgare L.) populations grown under similar soil and climate conditions. Industrial Crops and Products. 2018;119:183-190. 

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.