Risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet

Læring og vejledning om ernæring er en gængs strategi til at forbedre en gravid kvindes kost. Vi vil forklare risiciene ved en kost rig på sukker i denne artikel.
Risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

En kost rig på sukker kan have sundhedsmæssige komplikationer for alle, men især hvis man spiser meget sukker under graviditet. Komplikationer kan være meget større, og risikoen for at udvikle sygdomme i fremtiden øges.

Graviditet er et stadie, som kommer med mange forandringer. Kroppen forbereder sig på at skabe et nyt liv, og det inkluderer forandringer i hele kroppen.

Hvad sker der under graviditet?

Graviditet er et vigtigt i stadie i livet. Her finder forskellige vækstprocesser, metaboliske tilpasninger og forberedelse på livet udenfor maven sted.

Det er en situation, hvor moderen oplever ændringer i koncentrationen af glukose og plasmalipider samt ændringer i hormoner såsom insulin. Ligeledes er der også en vis resistens for dette hormon.

Det sker faktisk for at sikre, at glukose når moderens hjerne og fosteret. Det retter også glukose mod mælkekirtlerne og reducerer dets anvendelse i de andre organer.

Gravid kvinde undersøges

Graviditet og omdannelsen af sukker

Hos nogle kvinder ændres omdannelsen af kulhydrater gennem graviditeten. Denne ændring forårsager høje niveauer af sukker i blodet under faste, der er højere end de normale værdier.

Når niveauerne af insulin og blodsukker under faste er normale eller endda lave efter at have indtaget kulhydrater, stiger værdierne af glukose i blodet til over normal. Disse ændringer er mere udbredte i det tredje trimester af graviditeten.

Under graviditet bliver kroppen mere resistent over for insulin, som vi nævnte. På den måde har kroppen nogle gange brug for mere af dette hormon for at kunne omdanne sukker i kosten. Når man har utilstrækkeligt eller intet insulin, ophobes glukose i blodet.

Hvis ens krop ikke regulerer glukose ordentligt under graviditet, kan der i mange tilfælde opstå ændringer, som påvirker fosterets udvikling alvorligt. De kan også prædisponere personen for diabetes i voksenalderen.

En kost rig på sukker under graviditet og diabetes

Foruden det, vi har nævnt ovenstående, kan en mor følge en kost rig på sukker under graviditet, hvilket kan ændre denne situation endnu mere. Så kan graviditetssukkersyge opstå. Det er, når sukkersyge diagnosticeres for første gang under graviditet.

Som regel er det en forbigående tilstand, hvor en gravid kvinde ikke kan producere nok insulin eller bliver resistent over for det,  hvilket fører til højere niveauer af blodsukker.

Sukker på ske og bord, selvom man skal begrænse sukker under graviditet

Graviditetssukkersyge

Gravide kvinder med denne lidelse har en højere risiko for at lide af nogle sygdomme såsom de følgende:

Adskillige studier viser også, at 50% af patienter med graviditetssukkersyge har en øget risiko for at udvikle type-2 diabetes indenfor de næste 10 år.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Kost til type 2 diabetes: Dette bør inkluderes i kosten

Hvad bør man spise under graviditet?

Det første, man bør have i baghovedet, er, at kost er nøglen til at forebygge graviditetssukkersyge. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen indeholder en sund kost under graviditet nok energi, protein, vitaminer og mineraler.

For at opnå det bliver man nødt til at sikre, at man får nok af disse fødevarer:

 • Grøntsager og frugter.
 • Fedtfattigt rødt kød.
 • Fisk.
 • Bælgfrugter.
 • Nødder.
 • Fuldkorn.
Eksempel på et sundt måltid

Man må heller ikke glemme, at i tilfælde af diabetes består behandlingen af daglig kontrol af blodsukkereten sund kost og fysisk motion. Hvis niveauerne af blodsukker er for høje, vil lægen ordinere de nødvendige lægemidler.

En kost rig på sukker under graviditet anbefales ikke

Læring og vejledning om ernæring er en meget udbredt strategi til at forbedre den ernæringsmæssige status hos kvinder under graviditet. Det hjælper derudover med at forebygge fremtidige komplikationer.

Strategien fokuserer primært på de følgende elementer:

 • Forbedre kvaliteten af moderens kost, hvor man tager mængden af mad med i overvejelserne.
 • Fremme en passende vægtøgning gennem en tilstrækkelig og balanceret kost.

Det er vigtigt at følge en læges og ernæringseksperts råd om at følge en sund kost, der er fattig på sukker. Ligeledes er daglig fysisk aktivitet essentielt under graviditet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Medina-Pérez EA, Sánchez-Reyes A, Hernández-Peredo AR, Martínez-López MA, Jiménez-Flores CN, Serrano-Ortiz I . Diabetes gestacional. Diagnóstico y tratamiento en el primer nivel de atención. Med. interna Méx. 2017; 33(1):91-98.
 • Efecto de una dieta personalizada en mujeres embarazadas con sobrepeso u obesidad. Rev Chil Nutr 2016;(3):230-238.
 • Vigil-De Gracia P, Olmedo J. Diabetes gestacional: conceptos actuales. Ginecol. obstet. Méx. 2017;85(6):380-390.
 • Who.[Internet] Asesoramiento nutricional durante el embarazo. Actualizado el 5 de abril de 2019.Disponible en: https://www.who.int/elena/titles/nutrition_counselling_pregnancy/es/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.