Hvilke drikke der giver flest maveproblemer

Maven er ansvarlig for, at fordøje det mad og drikke, vi indtager. Så hvad sker der, når vi drikker for meget? I denne artikel vil du lære om forskellige drikke, der er skadelige for maven.
Hvilke drikke der giver flest maveproblemer

Sidste ændring: 09 august, 2022

Maven er nødvendig for fordøjelsen af mad og drikke. Det er her, de bliver absorberet, og i tarmen bliver de omdannet. Denne proces kommer an på, hvad du spiser og hvordan du spiser det. Man kan spise for meget, eller drikke for meget af den slags drikke der giver flest maveproblemer. Dette kan enten komme af dårlige vaner, eller fordi nogle ikke ved bedre.

Stærke drikke

1. Alkohol

Alkohol

Alkohol bliver betragtet som den mest skadelige drik for maven og andre organer. Fordi det kan være så giftigt, bør man kun indtage alhohol engang imellem og  i små mængder. Det har ikke kun konsekvenser for maven, men påvirker også leveren, tarmen, hjertet og andre organer. De skadelige effekter ved alkohol mærkes først kort efter man har indtaget det.

Husk, at grundet alkoholens komposition bliver det ikke betragtet som nærende. Det har derudover også et højt kalorieindhold. Alkoholiske drikke har en vanddrivende effekt så hvis man drikker meget, kan man blive dehydreret. Dette er en af de mange grunde til, at alkohol forårsager tømmermænd.

Enhver alkoholisk drik kan være skadelig for kroppen. Denne effekt er stærkest, hvis drikken har en høj procent, og er blevet blandet med andre kommercielle drikke såsom sodavand, der ofte indeholder store mængder sukker. Dette forhøjer drikkens kalorieindhold endnu mere. På lang sigt er sådanne drikke sundhedsskadelige.

Læs også denne artikel efter “Hvilke drikke der giver flest maveproblemer”:

Ti ting, der sker med din krop, når du drikker alkohol

De mest almindelige alkoholiske drikke der giver flest maveproblemer

  • Spiritus: en af de mest sundhedsskadelige drikke, grundet destillationsprocessen af nogle typer spiritus, især dem der er frugtbaserede og har et højt sukkerindhold. Dem med en høj alkoholprocent, såsom 50%, er skadelige.
  • Amaretto sour: kan indeholde op til 300 kalorier, der kommer fra de forskellige ingredienser, der bliver tilføjet til drikken. Den kan indeholde op til 57 g sukker per drink.
  • Anis, fordøjelseslikører eller snaps: endnu en af de mest skadelige slags drikkevarer for maven. Anislikør får sit navn fra planten, den kommer fra, og har en høj alkoholprocent. Husk også, at den udgør basisen for andre likører.
  • I nogle lande bliver den slags likør brugt for at fremme fordøjelsen (for eksempel snaps), hvilket er grunden til at det bliver indtaget verden over. Det er ikke kalorielet, med mellem 295 og 300 kalorier.

Interesseret i naturlig vægttab? 6 lækre detox-drikke, der hjælper med vægttab

Cocktails, rom og vodka

  • Cocktaildrikke er kendt for deres høje kalorieindhold. De kan være lavet på rom, tequila, gin, vodka, osv. De bliver også typisk blandet op med sukkerholdigt sodavand, hvilket forhøjer deres kalorieindhold yderligere.
  • Rom: denne slags alkohol bliver normalt brygget på sukkerrør, og har et højt sukkerindhold samt omkring 244 kalorier. Det er en likør med høj alkoholprocent, og bliver almindeligvis brugt til at lave blandede drikke, såsom mojito.
  • Vodka: især populær som blandingsdrik med sodavand og energidrikke. Det har det højeste kalorieindhold med ca. 300 kalorier, samt en alkoholprocent på 42. Dette gør vodka til en af de stærkeste slags spiritus.

Læs også denne artikel efter “Hvilke drikke der giver flest maveproblemer”:

5 måder at beskytte dig selv mod leverskader forårsaget af alkohol

2. Stimulerende drikke

En sort kop kaffe

Vi bør moderere vores indtag af drikke såsom kaffe, te, sodavand og energidrikke, siden de har en skadelig effekt på maven. En af konsekvenserne ved at indtage sådanne drikke vanligt, er oppustet mave og skade på mavesækken. På grund af dette, kan man få mavesår og søvnløshed ved at indtage for mange af disse drikke.

3. Blanding af energidrikke og alkohol

Blandingen af energidrikke med alkohol er især skadelig for kroppen og er en af de drikke der giver flest maveproblemer. Indtager man dette risikerer man en masse problemer med maven og stofskifte, samt ændringer i søvnrytmen. Man kan også risikere at blive dehydreret grundet den høje mængde alkohol og kalorier.

Andre konsekvenser inkluderer risiko for alkoholforgiftning og, i ekstreme tilfælde, koma. Disse blandinger af alkohol og stimulerende drikke kan have dybt skadelige konsekvenser, og er nogle af de drikke der giver flest maveproblemer.

Det kan interessere dig ...
5 forskellige slags te mod luft i maven
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 forskellige slags te mod luft i maven

Da luft i maven er meget normalt, har vi derfor beskrevet hvordan du kan lave 5 forskellige slags te mod luft i maven, som vil hjælpe dig i din hve...  • Anderson, P., A. Gual, and J. Colon. “Alcohol y atención primaria de la salud: informaciones clínicas básicas para la identificación y el manejo de riesgos y problemas. Organización Panamericana de la Salud. 2008. ISBN 9789275328569.” (2011).
  • González-Iglesias, Beatriz, et al. “Búsqueda de sensaciones y consumo de alcohol: el papel mediador de la percepción de riesgos y beneficios.” anales de psicología 30.3 (2014): 1061-1068.
  • López, C. M. “Riesgos y beneficios del consumo de bebidas con alcohol: un enfoque de salud pública.” En: Cuadernos FISAC (Fundación de Investigaciones Sociales), México 1.1 (2000): 56-78.