Lær om ødem

Ødem kan være et tegn på mange forskellige tilstande, fra stofskifteproblemer til fordøjelsesproblemer eller nyre-problemer. Derfor er det vigtigt at gå til en specialist.
Lær om ødem

Sidste ændring: 13 november, 2018

Ødem er en tilstand, der fører til konstant oppustethed og væskeophobning i kroppens væv men det er ikke en sygdom i sig selv, men snarere et symptom der skyldes andre sundhedsproblemer som dårligt blodomløb, og fordøjelses- og nyreproblemer. Ødem er den konstante ophobning af væske i peritoneum (en membran, der dækker organerne i bughulen og brystkassen). Dette symptom er virkelig almindeligt i den øvre del af kroppen, men med visse sygdomme kan det undertiden forekomme i ankler, håndled, eller endda halsen. Lær mere om ødem nedenfor!

Ødem, et vigtigt advarselstegn

Hvis du ikke behandler visse symptomer, kan det påvirke den korrekte virkemåde af vitale organer, som hjertet, leveren og lungerne siden hævelsen trykker på disse organer og mindsker den plads de har til at fungere på, som de burde. Hævelse i den nedre del af kroppen er kendt som ødem, men dette ændrer ikke farven på huden og forårsager heller ikke nogen smerte. Når en patient viser tegn på hævelse, skal årsagen til problemet findes. En mulig grund kan være hjerteinsufficiens siden det ændrer hjertets rytme, hvilket kan føre til væskeophobning. Dette symptom kan almindeligvis ses i lemmerne.

Et hjerte

Ødem kan også være et lungeproblem med hoste som det primære symptom. Når en patient har konstant hævelse i en bestemt del af kroppen, skal han snarest søge læge. Patienten vil sandsynligvis blive behandlet med vanddrivende midler for at slippe af med kroppens ekstra væske gennem urinen. Det er også virkelig almindeligt at ødem er et symptom på nyreproblemer. Når en person lider af   nyresvigt, mister han eller hun evnen til at filtrere vandet bort fra blodet og som resultat heraf producerer personen mindre urin. Hævelser som følge af nyresvigt kan føre til en gradvis hævelse i arme og ben, som er en af de mest bemærkelsesværdige symptomer.

Glem ikke!

Oedem i ben

Denne tilstand kan påvirke enhver, og dens behandling vil afhænge af, hvilken type ødem du lider af. Det kan være et alvorligt sundhedsproblem for alle, der lider af det. Det er også relateret til fatale sygdomme såsom hjerte og nyresvigt, som er to af de vigtigste årsager til ødem. Dette symptom kræver øjeblikkelig opmærksomhed, fordi hvis man ikke tager sig af det, kan det føre til dødsfald.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.