Lær at rengøre og desinficere rengøringsredskaber

At rengøre og desinficere rengøringsredskaber er en vane, der gavner vores sundhed, da de ved hyppig brug ophober bakterier.
Lær at rengøre og desinficere rengøringsredskaber
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 november, 2023

Hvornår har du sidst vasket dine rengøringsklude, børster og andre rengøringsredskaber? Hvordan gjorde du det? At rengøre og desinficere rengøringsredskaber er en vane, som skal udføres dagligt.

Korrekt vedligeholdt værktøj fungerer bedre, holder længere og ophober ikke bakterier, som du så langsomt og ubevidst spreder rundt i huset. Der er også udskiftningsscenariet – dvs. tiden til at smide det gamle ud og bruge nyt udstyr under optimale forhold.

Vi lærer dig, hvordan du rengør disse redskaber med det formål at forlænge deres ydeevne og forebygge sundhedskomplikationer.

Vigtigheden af at rengøre og desinficere rengøringsredskaber

Det er rigtigt, at rengøringsredskaber i husholdningen kommer i kontakt med rengøringsmidler, men det er ikke tilstrækkeligt til at sikre, at mikroorganismer ikke sætter sig fast. Håndtering af produkter uden handsker og uden overholdelse af thygiejne øger risikoen for sygdom.

Som Mayo Clinic forklarer, findes mikrober i jorden, luften, vandet og på alle overflader. Ved at rengøre rum regelmæssigt fjerner man bakterier, men man fjerner dem ikke helt, hævdes det i en artikel fra Sant Joan de Déu Hospital.

Dette er, hvad der sker med de redskaber, som man ikke desinficerer. De ophober patogener, der forårsager krydskontaminering og forstyrrer sundheden.

Sådanne redskaber menes at klumpe flere bakterier sammen, end der er i f.eks. et toilet eller et brusehoved. Så lad være med at udskyde desinficeringen af materialer og overvej øjeblikkelig udskiftning af engangsartikler.

Hvis dine husholdningsredskaber er rene, fungerer de bedre og reducerer den tid, du bruger på opgaverne.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Alkohol, avispapir og 8 andre tips til rengøring af glas

Vi viser dig, hvordan du kan rengøre og desinficere forskellige rengøringsredskaber

Varmt vand, vaskemaskine og blegemiddel er nogle praktiske redskaber til rengøring af rengøringsredskaber. Hvad angår desinfektion, er det hensigtsmæssigt at tage hensyn til typen af genstand og derfra anvende følgende metoder.

Rengøre og desinficere rengøringsredskaber: Støvkoste

Støvkoste er en magnet for støv og en udløser for støvmider. Eureka Magazine on Science Education and Dissemination påpeger, at spindedyrs ekskrementer er en kilde til allergener og en udløser af luftvejsproblemer. Medicina & Laboratorio nævner på sin side, at allergisk konjunktivitis, bihulebetændelse og ørebetændelse er relateret til husstøvmider.

For at forebygge dette kan man tage støvekosten med til et ubenyttet område eller ud på terrassen og forsigtigt banke på den, så støvet falder ned på jorden. Til sidst støvsuges partiklerne op.

For at sikre fuldstændig fjernelse af bakterier skal man dog undersøge redskabets sammensætning. Hvis det er lavet af syntetiske fibre, skal det rengøres med en håndstøvsuger. Støvkoste af fjer skal skylles med vand og sæbe og derefter lufttørres.

En kvinde støver af derhjemme

Koste og børster

Tag koste med ud på et åbent sted og ryst dem. Brug derefter en gammel kam til at få snavset ud af børsterne. Det sker, at de trækker fnuller, hår og andet snavs med sig, mens du bruger dem.

Som et desinficerende supplement til koste blandes vand med et skvæt rengøringsmiddel i en spand, og de lægges i blød i 5 minutter, hvorefter de skylles, indtil der ikke kommer skum ud. Nogle mennesker tilføjer en smule blegemiddel til vandet.

En lignende situation gælder for børster til rengøring af møbler, gardiner og tøj. Køkkenbørsterne kan komme i opvaskemaskinen, og andre børster kan sprøjtes med brintoverilte. Alt dette skal gøres efter at have fjernet snavset med en mindre børste.

Koste og børster bør vaskes med varmt vand, fordi det ikke slider børsterne. Vælg altid at skylle i stedet for at lægge dem i blød. Hvis du vælger sidstnævnte, skal du dog kombinere vand med blegemiddel eller natron, uden at glemme at skylle bagefter.

Rengøre og desinficere rengøringsredskaber: Mopper

Selv om en moppe er vigtig for skinnende gulve, opsamler den ofte enhver form for snavs, selv det usynlige. Når du har brugt dette redskab, skal du smide det beskidte vand ud og vaske og tørre moppen, så den ikke får en dårlig lugt og ikke huser bakterier.

Vigtigt faktum: Vand er hovedingrediensen, men det gør ikke noget i sig selv. Tilsæt lidt eddike, som har en god virkning og er mindre risikabelt end blegemiddel.

Journal of Applied Microbiology anbefaler eddikesyre (opløsningens kemiske navn) til almindelig brug i husholdningen, så længe rengøringsformlerne er frisklavede. BMC Microbiology foreslår også at kombinere eddike med citronsyre, da det giver en bedre koncentration og vil være mere effektivt.

Toiletbørster

Toiletbørster bruges ofte på badeværelset og kræver desinficering med varmt vand og blegemiddel og desinfektionsmidler. Anbefalingen er at lægge dem i en spand med vand og den mængde blegemiddel, der er angivet på etiketten.

Lad dem stå i en halv time. Hvis du stadig opdager snavs efter en halv time, skal du forlænge processen i yderligere et par minutter. Før du opbevarer den, skal du vente på, at den tørrer.

Rengøre og desinficere rengøringsredskaber: Svampe

Køkkensvampe er en grobund for bakterier. Scientific Reports har faktisk delt et eksperiment, hvor disse redskaber viste en høj diversitet af bakterier; derfor anbefaler de, at de udskiftes hver uge.

En svamp tiltrækker bakterier fra madrester, hud og andre overflader. Mikroorganismer finder i disse genstande et fugtigt og behageligt miljø med de næringsstoffer, de har brug for til at formere sig.

Når du har brugt en svamp, skal du vaske den med vaskemiddel, presse den og hænge den til tørre i solen.

Mikrofiberklude

Ifølge anvisningerne på kludens etiket kan du vaske den i hånden eller i vaskemaskinen. Ved det første alternativ skal du fugte dem separat i en blanding af natron og vand, gnide dem, lade dem ligge i en halv time og derefter skylle dem. Varmt sæbevand virker også.

Hvis der anvendes maskinvask, må du ikke vaske andre dele, der ikke hører til rengøring. Husk, at disse klude er imprægneret med snavs.

Det er bedst at bruge varmt vand og enzymatisk rengøringsmiddel til dybderengøring. Brug ikke blødgøringsmiddel, da det belægger stoffet og hindrer desinfektion.

Under alle omstændigheder bør du efter skylning af mikrofiberkludene lægge dem ud i solen.

Mikrofiberklude i forskellige farver

Støvsugere

Støvsugere kræver månedlig rengøring, selv om denne periode varierer alt efter hyppigheden af brugen. Specifikationerne for rengøring af dem afhænger af den enkelte producent. Den almindelige praksis er dog at fjerne posen eller tanken, vaske dem og sætte dem i igen.

Støvsugerens yderside kan rengøres ved at tørre den af med en klud, der er gennemvædet med alkohol. Dysen rengøres for fnuller og hår.

Desuden udskiftes luftfiltrene, når de er udløbet. Udskift dem med HEPA-filtre (high-efficiency particle arresting), da de ifølge Medline Plus er de mest effektive til at udrydde støv, støvmider, skimmelsvamp og andre irriterende allergener.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: En pose på din kost og andre tricks til at feje huset

Sidste anbefalinger til at rengøre og desinficere rengøringsredskaber for at forlænge deres levetid

De fleste rengøringsredskaber har en begrænset levetid, men hvis du holder øje med deres renlighed og korrekte brug, vil de holde længere. Til dette formål er det nyttigt at bruge ikke-ætsende sæbe og rengøringsmidler samt at dosere mængden af kemikalier og desinfektionsmidler.

Lad ikke for mange dage gå. Rengør og desinficer dine redskaber, så snart du er færdig med at bruge dem. Husk at have plads til at opbevare disse redskaber. Det er bedst at hænge dem op i stedet for at lade dem komme i kontakt med gulvet. Opbevar dem heller ikke våde, da fugt er gunstigt for bakterier.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.