Laser ablation: Alt om denne kirurgiske teknik

Laser ablation er blevet en relevant behandling af hjernetumorer og epilepsi. Den har også andre anvendelser inden for medicin - læs mere her!
Laser ablation: Alt om denne kirurgiske teknik
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 30 september, 2022

Laser ablation er en procedure, der har flere anvendelsesmuligheder i industrien. Den bruges også som en kirurgisk teknik til behandling af forskellige sundhedsproblemer. Mere præcist anvendes den til behandling af hudlidelser, i tandplejen og til at fjerne tumorer, herunder i hjernen.

En af dens fordele i forhold til andre indgreb er, at den ikke er invasiv, og at patienterne har mulighed for at vende tilbage til deres rutiner inden for 48 timer. Er du interesseret i at finde ud af mere om det? Nedenstående fortæller vi dig alt om processen, hvilke fordele den har, og om der er nogen risici forbundet med brugen af den.

Hvad er laser ablation, og hvad bruges den til?

Inden for medicin er laser ablation et indgreb, der normalt bruges til behandling af epilepsi og hjernetumorer. Som forklaret i en artikel offentliggjort i Journal of Functional Biomaterials anvender metoden laser og et instrument, der transporterer dens lys ind i vævet.

Laseren leverer specifikt monokromatisk lys (udsendt med en bestemt bølgelængde), som interagerer med det væv, der skal behandles. Det anvendte medium er normalt en optisk fiber, som er ansvarlig for at overføre laserlyset ind i organerne.

Varmeudviklingen i vævene og dermed virkningen af denne procedure bestemmes i høj grad af følgende faktorer:

 • Bølgelængden af laserlyset.
 • Laserkonfigurationen (effekt, energi og behandlingstid).
 • Vævets fysiske egenskaber.
 • Den optiske applikators emissionskarakteristika.
Maskine til laser ablation

Ved laser ablation påføres en bølgelængde på det væv, der skal behandles. Intensiteten varierer alt efter den tilstand, der skal behandles.

Vigtigste anvendelser

Epilepsi og hjernetumorer behandles normalt med denne metode. Bortset fra dette nævner den videnskabelige litteratur andre typer af tumorer, f.eks:

Som kirurgisk teknik anvendes den bl.a. inden for tandplejen til forskellige endodontiske procedurer (pulpasnit), paradentologi (abscesbehandling) og tandkosmetik (blegning, depigmentering).

Dens anvendelse som behandling af følgende er også nyttig:

 • Forkølelsessår.
 • Mundsår.
 • Hæmatomer.
 • Åreknuder.
 • Fjerne tatoveringer.

Hvordan foregår laser ablation?

Anvendelsen af laser ablation som kirurgisk teknik er en delikat procedure. Først og fremmest er det nødvendigt at udføre flere tidligere undersøgelser for at få en præcis diagnose. Hvis der er tale om en tumordannelse, skal der udføres undersøgelser som f.eks. magnetisk resonansbilleddannelse .

Når beslutningen om at udføre behandlingen er truffet, fastsættes behandlingsdatoen. Hvad angår forudgående forberedelse, kan dette variere og skal afgøres af det medicinske team. Når dagen er inde, bliver patienten bedøvet og indlagt på operationsstuen.

Når patienten er der, skal der – om nødvendigt – foretages et snit. Dette kan f.eks. ske i tilfælde af en hjernetumor. I så fald er det nødvendigt at bore et hul i kraniet.

Derefter indføres sonden med laseren, og der påføres koncentreret varme på det område, der skal behandles, indtil vævet er ødelagt. Samtidig overvåger det medicinske team området for at sikre, at nærliggende væv ikke påvirkes, og for at undgå blødning eller andre komplikationer.

Fordele ved laser ablation

Der er flere fordele med hensyn til behandlingen og naturligvis resultaterne af laser ablation. Og selv om det er en noget kompliceret teknik, har den også fordele i forhold til andre procedurer.

I denne henseende skiller følgende aspekter sig ud:

 • Det gør det muligt at behandle forskellige hudtilstande, f.eks. perleformede papler.
 • Det er en mindre invasiv teknik.
 • Det er ikke nødvendigt at lave store snit.
 • I tandplejen er brugen af bedøvelse reduceret.
 • Patienten oplever mindre smerte.
 • Relativt sikrere end traditionel kirurgi, hvad angår operative komplikationer.
 • Den anvendte sonde kan nå områder, der er vanskelige at få adgang til.
 • Kortere operationstid, selv om dette varierer afhængigt af sundhedsproblemet.
 • Reduceret risiko for infektion, da sårene er små.
Åreknude behandles med laser

Laser ablation anvendes til behandlinger mod tumorer, åreknuder og tandproblemer.

Mulige risici og bivirkninger

Der er ikke rapporteret om større risici, skader eller bivirkninger i forbindelse med anvendelsen af laser ablation som kirurgisk teknik. Det siges ikke at have nogen skadelige virkninger på andre væv. Selv om det er en delikat procedure, skulle der ikke være nogen ulemper.

Alt dette opnås naturligvis, så længe den udføres i passende faciliteter, hvor der træffes de tilsvarende foranstaltninger til patientpleje, og at alt udføres af højtuddannet sundhedspersonale.

Blandt de få tilfælde af uønskede virkninger nævnes mulige neurologiske konsekvenser eller læsioner – på mellemlang og lang sigt – når laserterapibehandling anvendes på tvillinger med føtal-føtaltransfusionssyndrom (FTS).

I 14 % af tilfældene rapporteres der om mulige neurologiske påvirkninger i 2-årsalderen, herunder motoriske og kommunikative problemer og endog cerebral parese.

Problemer med omkostninger og tilgængelighed

Indtil videre skyldes de største problemer i forbindelse med laserablation, at ikke alle fagfolk behersker teknikken, og at ikke alle sundhedscentre har udstyret.

Dette har igen en indvirkning på et andet grundlæggende problem, nemlig de høje omkostninger. Ud over fordelene kan beslutningen om at anvende denne procedure derfor også være økonomisk og ikke kun sundhedsrelateret.

Under alle omstændigheder er det nødvendigt at konsultere en læge eller specialist, hvis man er i tvivl om indgrebet. De vil bestemme, hvornår det er hensigtsmæssigt at anvende det, samt dets omkostninger. Alt afhænger af hvert enkelt tilfælde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Schena E, Saccomandi P, Fong Y. Laser Ablation for Cancer: Past, Present and Future. J Funct Biomater. 2017 Jun 14;8(2):19. doi: 10.3390/jfb8020019. PMID: 28613248; PMCID: PMC5492000.
 • Barcina J. Estudio de interacción láser con materiales biológicos. Salamanca: Universidad de Salamanca, 2017.
 • Di Stefano R. El Láser Er: Yag como alternativa en la práctica odontológica operatoria. Acta odontol. venez. 2004;  42(2): 72-80.
 • Hernández Campoalegre M, Quintana Rodríguez M, Rodríguez Cabrera M, Sánchez Tamaki R, Castillo Rodríguez M, González León T. Tratamiento endoscópico de un tumor ureteral. Revista Guatemalteca de Urología. 2021; 9(1): 27–31.
 • López-Torres J, Sánchez Martínez C, Navarro Plaza E, Vázquez Rubio E. Pápulas perladas. Rev Clin Med Fam. 2021;  14(3): 165-166.
 • Molina F, Romero B, Acosta I, Arévalo E, Gómez L. Ablación láser percutánea de un teratoma cardiaco fetal y revisión de la literatura. Diagnóstico Prenatal. 2012; 23(4): 154-159.
 • Sáez de la Fuente I. Terapia de láser en Odontología conservadora. RCOE: Revista del Ilustre Consejo General de Colegios de Odontólogos y Estomatólogos de España. 2015; 20(1): 45-49.
 • Squarcia Podestá M, Vas D, Alexandra Hanzu F, Mora Porta M, Halperin Rabinovic I. Utilidad de una nueva técnica de ablación Láser percutánea en el tratamiento de nódulos tiroideos benignos. The Light and Flight Technique. 2018. Disponible en: https://piper.espacio-seram.com/index.php/seram/article/view/193.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.