Tandblegningsprocedurer - beskrivelse og typer

Der findes forskellige tandblegningsprocedurer. Der findes kommercielt gel, stationære og ambulante behandlinger samt kommercielle løsninger. Alle disse skal dog overvåges af en professionel.
Tandblegningsprocedurer - beskrivelse og typer

Sidste ændring: 09 august, 2022

Folk er i stigende grad optaget af tandæstetik, og alle ønsker at få et hvidere og smukkere smil. Så derfor efterspørger folk flere tandblegningsprocedurer for at lysne deres emaljefarve med to eller fire nuancer.

Der findes forskellige tandblegningsteknikker på markedet, og de har alle forskellige fordele og ulemper. De teknikker, der anvendes i dag, har udviklet sig gennem årene (koncentrationen af produktet, pH-værdien, påføringsteknikken osv.).

Tidens gang, dårlig hygiejne, tobak, indtagelse af farvestofholdige fødevarer samt visse lægemidler og drikkevarer (f.eks. kaffe og rødvin) gør tændernes emalje mørkere. Ikke blot det, men de giver også pletter på dem. De fleste folks største bekymring er dog følsomhed og demineralisering af tænderne.

Tandblegningsprocedurer

Hvad er det helt præcist?

Resultat efter brug af tandblegningsprocedurer

En tandlæge skal overvåge disse teknikker for at undgå problemer med følsomhed.

De fleste tandblegningsprocedurer indebærer, at der påføres en blegningsgel med brintoverilte direkte på tænderne. Dette medfører en kemisk ændring i emaljen og fjerner også pletter.

Hver gang der kommer en ny blegningsmetode på markedet, er den højst sandsynligt formuleret med bicarbonat eller aktivt kul. Der findes også andre stoffer, der bleger mekanisk, f.eks. ved at fjerne det yderste lag af tanden. Disse metoder er dog mindre pålidelige. Desuden kan de føre til følsomhed, hvis de ikke overvåges korrekt af en professionel.

Tandblegning kan ligesom andre tandbehandlinger have bivirkninger, såsom tandfølsomhed eller rodresorption, hvis de ikke anvendes korrekt. Derfor er det meget vigtigt altid at gøre det under tilsyn af en tandlæge.

Hvilke typer tandblegningsprocedurer findes der?

Tandblegningsgel

En person får bleget tænder

En tandlæge anvender en lysfølsom gel, der giver ret effektive resultater.

Du kan finde denne metode på tandklinikker, og de kan aktivere den med LED-lys eller lade være, alt efter hvad der er tilfældet. Inden proceduren påbegyndes, kontrollerer tandlægen, at den kan udføres uden risiko.

Tandlægen isolerer tænderne og påfører gelen (med eller uden lys). Tandlægen er hele tiden opmærksom på klientens fornemmelser for at undgå følsomhed under hele processen.

Ambulant tandblegning ordineret af tandlægen

En person prøver en tandskinne

I dette tilfælde ordinerer tandlægen en gel til brug i hjemmet.

Da klienten ikke er under opsyn, ordinerer tandlægen tandblegningsgel med en mindre kraftig gel for at undgå skader på læberne eller tandkødet. Tandlægen laver personlige skinner til hver enkelt klient og forklarer proceduren. Den består i at påføre en gel på tandoverfladen og anvende skinnen i et bestemt tidsrum.

Tandblegning med kommercielle produkter

Person børster tænder

Kommercielle produkter udgør en øget risiko for tandirritation og følsomhed på grund af manglende tilsyn.

Mange mennesker mener, at disse produkter er en god mulighed. Professionelt tilsyn er dog vigtigt, når det drejer sig om tandblegning. Forkert brug af disse produkter kan føre til overfølsomhed og irritation af nerver og tandkød. De kan gøre mere skade end gavn, hvis de ikke bruges korrekt.

Du er måske interesseret i: Risici ved aktivt kul for oral sundhed

Konklusion om tandblegningsprocedurer

Kvinde smiler efter at have fulgt tandblegningsprocedurer

Kontakt en betroet tandlæge, hvis du har spørgsmål.

Tandblegning kan give dig et smukkere smil, men du skal huske på, at der er bivirkninger. Derfor skal du gøre det under tilsyn af en professionel. De vil vælge den bedst egnede behandling til hver enkelt person blandt alle de tilgængelige.

Husk, at tandblegning med husholdningsprodukter aldrig vil give dig den samme effekt som den, du får på en tandlægeklinik. Du skal huske på, at vores mund og tænder er blandt vores mest værdsatte kropsorganer, og vi skal passe godt på vores tandsundhed.

Det kan interessere dig ...
Naturlige produkter til at blege tænder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige produkter til at blege tænder

Der findes visse produkter til at blege tænder naturligt. Samtidig skal du også undgå visse vaner, som at ryge tobak eller drikke kaffe.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.