11 lilla blomster, der får din have til at se elegant ud

Udforsk disse lilla blomster, som vil bringe farve og harmoni til din have. Lavendel, petunier og andre arter bringer elegance til haven.
11 lilla blomster, der får din have til at se elegant ud

Sidste ændring: 05 februar, 2024

Hvorfor må farven lilla aldrig mangle i din have? Du er sikkert enig i, at lilla blomster, ud over at være attraktive og meget prangende, vækker en følelse af ro og fred.

Det er derfor, at de, der kan lide havearbejde, altid vælger nogle af disse planter til at harmonisere deres haver. På den anden side har disse farver ifølge blomstersproget og farvepsykologien at gøre med respekt, succes og nostalgi.

Det er alt sammen positive konnotationer, der bidrager til en afbalanceret og farverig have. Lad os tage et kig på de 11 lilla blomster, du bør kende til for at pifte dine udendørsarealer op.

1. Lavendel

Vi starter med en klassiker, som er meget velkendt. Der findes mere end 30 arter af lavendel, men den mest almindelige er Lavandula officinalis. Dens duft er umiskendelig, og det er en af de mest udbredte aromatiske planter til fremstilling af essens, kropsolier og parfumer, som det fremgår af en artikel i Phytochemistry Reviews.

Hvorfor er den så kendt? Fordi den er ret rustik, meget nem at dyrke og dækker pladsen meget hurtigt, uden at man behøver at så og genplante. Den kan godt lide at være udendørs og klarer sig godt med kolde vintertemperaturer.

Du kan plante dem i jord eller potter.

Lavendel er en af de mest kendte lilla blomster
Lavendel er rustik, meget nem at dyrke og dækker meget hurtigt.

2. Petunia

Petunia har en trompetform. Når den åbner sig, giver den os nogle meget farverige kronblade, hvor man kan se dens lilla farve indeni. Ligesom lavendel har den en god reproduktionsevne og dækker en stor overflade.

De bliver op til 30 centimeter høje og vokser perfekt i potter, ligesom de tåler kulden godt. Selvom blomsten ikke har nogen duft, afgiver planten en lækker duft. Den gode nyhed er, at dette er en meget budgetvenlig og alsidig art, som ikke kræver for meget pleje.

Petunia
Denne blomst giver os nogle meget farverige kronblade, hvor dens lilla farve kan ses indeni.

3. Safran

Dens videnskabelige navn er Crocus sativus og det er en stor plante, der normalt sås om efteråret for at give sine første blomster om foråret. Blomsterne er kun åbne i to til tre dage og måler 7 centimeter.

Safrankrydderiet, som er meget dyrt, udvindes af denne plante. Det udvindes af blomstens støvfang, som er røde og meget intense.

For at give dig en idé om, hvorfor værdien er så høj, udvindes der kun et kilo safran af en halv million blomster.

Denne art kan lide både sol og skygge og indendørs rum. Den er meget dekorativ, hvilket gør den til en af alles foretrukne lilla blomster.

Safranblomst
Safrankrydderiet, som er meget dyrt, udvindes af denne plante.

4. Fingerbøl

Dette er en ret vild plante, der står i klynger og vokser i tempererede klimaer i både Europa og Amerika. Den er også kendt som Digitalis. Den blomstrer to gange om året.

Men det er værd at vente på. Når den blomstrer, har den violette blomster, der hænger i form af klokker med hvide pletter.

Det gode er, at dens blomster holder i omkring tre måneder. Den kan blive op til 1 meter høj, hvilket gør den til en meget speciel prydplante.

Fingerbøl
Når fingerbøl blomstrer, har den violette blomster, der hænger i form af klokker med hvide pletter.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Tips til at holde din kristi tornekrone blomstrende hele året rundt

5. Dimorphoteca

Denne plante, som er hjemmehørende i Afrika og ses på forsidebilledet, udvikler sin stængel indvendigt og bliver et par centimeter høj. Vi kan også sige, at den er flerårig. Efter at have sået frøet dør den efter to år.

Den er kendetegnet ved sin fremragende evne til at dække jord og giver som effekt et smukt lilla tæppe, der omslutter hele haven. Den vokser også meget hurtigt, og hvis du vil holde den under kontrol, er det nødvendigt at beskære den.

På grund af dens lighed med tusindfryd kaldes den en “violet tusindfryd.”

6. Liljer: Smukke lilla blomster

Liljer blomstrer om foråret og lever i to år. Deres blade kan blive op til 30 centimeter lange, og de tilpasser sig næsten alle miljøforhold. I den forstand vil den vokse godt både ude og inde i dit hjem.

Dens blomst er kendt for at være meget hårdfør. Det skyldes, at stilkene er tykke og indeholder en god mængde næringsstoffer, som blomsterne trækker på for at holde sig oprejst.

Blomsterne ser ud til at danne en naturlig vifte i en dyb violet nuance. Deres duft er meget brugt i parfumeindustrien.

Lilla blomster
Duften af disse blomster er meget brugt i parfumeindustrien.

7. Inkaliljer: Smukke lilla blomster

Disse blomster kan også være blå eller lyserøde.

De er grupperet i form af pigge takket være deres stilke, der vokser lodret. De bliver lidt mere end en meter lange og kan dyrkes både i jord og i potter. Ifølge botaniske undersøgelser er det en plante, der er velegnet til dyrkning med vermicompost.

Inkaliljer er smukke lilla blomster
Inkaliljer bliver lidt over en meter lange og kan dyrkes både i jord og i krukker.

8. Bougainvillea

Det er en plante, der kan dyrkes som klatreplante eller slyngplante eller som busk. Den har en utrolig prydværdi. Den kan blive op til 12 meter høj og dække mure, hegn og trådhegn.

Dens blade er lilla. Blomsterne er derimod bittesmå og gule og sidder i midten af de attraktive blade.

Pink blade
Bougainville er en plante, der kan dyrkes som slyngplante eller vin eller som busk.

Specielt fra bladene udvindes der ekstrakter med visse medicinske virkninger. Dette er beskrevet i en artikel i Ars Pharmaceutica .

9. Forglemmigej

Dette er en flerårig plante, hvis lilla blomster er samlet i grupper, hvilket giver en meget elegant og frisk visuel effekt. Det er en art fra New Zealand, og der findes over 50 sorter.

Forglemmigej er små lilla blomster
Nogle sorter af forglemmigej har smukke små lilla blomster.

10. Hortensiaer: En af de mest udbredte lilla blomster

Hortensiaer giver din have personlighed og originalitet. De giver volumen, farve og liv til den plads, de optager.

De vokser hurtigt. De skal ikke have direkte sollys. Denne art fås i hvid, lilla, rosa og blå.

Hortensia
Hortensiaer giver volumen, farve og liv til den plads, de optager.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 8 prydplanter, der vokser i lerjord

11. Sukkulenter

Sukkulenter er ofte en af manges favoritter, fordi de praktisk talt ikke kræver nogen pleje. De skal vandes meget lidt, og de kan stå alle steder.

Sorten Aeonium arboreum fortjener en særlig omtale. Den mørkeviolette farve på denne sukkulent vækker interesse hos alle, der går forbi.

Mørkelilla sukkulent

Lilla blomster er et fremragende valg til din have

Lige så meget som de er forenet af deres farve, er hver lilla blomst unik og kræver forskellig pleje. En fællesnævner synes dog at være behovet for godt naturligt lys og intensiteten af deres lilla nuancer.

Denne nuance udstråler harmoni og ro. Den er meget elegant og har variationer, så man kan lege med kombinationer i haven. Desuden er det almindeligt, at disse lilla blomster indgår i brudebuketter og andre blomsterbuketter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.