6 tips til at dyrke sunde og smukke sukkulenter

Fjernelse af nedfaldne blade, omplantning og sparsom vanding er nogle af de gode råd til smukke sukkulenter.
6 tips til at dyrke sunde og smukke sukkulenter

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 16 april, 2023

Måske er det mest genkendelige kendetegn ved sukkulenter deres evne til at holde på vandet. Denne egenskab hjælper dem med at tilpasse sig til forskellige miljøer, selv varmere og tørrere end andre arter. På trods af deres modstandsdygtighed og nemme pleje har vi nogle gode tips til at dyrke sunde og smukke sukkulenter.

Denne varierede gruppe af planter, der består af flere familier og slægter, er også kendt for sin langsomme vækst. Med følgende anbefaling til smukke sukkulenter er det muligt at fremskynde processen, samtidig med at man får sunde eksemplarer med mere intense farver.

Den optimale vedligeholdelse af sukkulenter er relateret til lav vandingsfrekvens, renlighed og eksponering for lys.

Hvad er sukkulenter?

Sukkulenter er en type planter, der består af en mangfoldighed af slægter og familier. De er ikke alle genetisk forbundet, men de har en række karakteristika, der grupperer dem.

Det vigtigste er deres evne til at lagre vand. Gennem forskellige reserveorganer lagrer sukkulenter vand i store mængder.

Nogle gange består op til 95 % af deres struktur af denne væske. Denne egenskab hjælper dem til at modstå tørke meget bedre end andre arter. De kan tilpasse sig til varme klimaer og til mangel på vand i flere dage. De har dog brug for mere sollys.

Selv om deres pleje er meget enkel, har sukkulenterne på grund af deres store modstandsdygtighed og tilpasningsevne en tendens til at vokse langsomt.

Hvis du ikke er opmærksom på visse detaljer, kan de desuden miste farve, størrelse og styrke. Derfor skal der tages nogle skridt for at hjælpe dig med at dyrke sunde og smukke sukkulenter.

Eksempler på sukkulenter

Da sukkulenter er en så forskelligartet gruppe, falder mange plantefamilier ind under kategorien. Nogle eksempler er Agavaceaen Apocynaceae og Cactaceae.

Følgende er nogle af de mest almindelige sukkulenter i hjem og haver:

  • Aloe vera.
  • Kaktusser.
  • Crassulaceae.
  • Kalanchoe.
  • Agave.
  • Ørkenrose.
Tropisk blomst

De bedste tips til sunde og smukke sukkulenter

Sukkulenter er en af de mest populære planter i hjemmet. Uanset om det er til haveudsmykning eller til indendørs brug, er de meget populære eksemplarer, hvis æstetik og nemme pleje tiltrækker folk. Det er dog ikke alle, der ved, hvordan man dyrker sunde og smukke sukkulenter.

1. Vandingstips

Styrkelse af sukkulenternes vækst kræver særlig opmærksomhed på vanding. Da disse planter er kendetegnet ved deres lagerkapacitet, bør vanding være sporadisk. Ikke oftere end hver tredje eller fjerde dag.

For yderligere at forbedre deres forhold skal du vande dem med renset vand, da kalk eller salte kan påvirke deres udvikling. Nogle mennesker bruger direkte regnvand til at styrke sukkulenterne.

2. Kontrollér jordens fugtighed

Et andet aspekt, som du skal huske på, er jordens tilstand. For at dine sukkulenter kan vokse sundt og smukt, er det nødvendigt at bruge organisk substrat og ikke almindelig jord. Da de på den anden side har en særlig lagringskapacitet, er de særligt påvirket af vandmætning.

Hvis jorden er meget våd, er det bedst at stoppe med at vande i 15 dage, eller indtil den er tør igen. Det er tilrådeligt at bruge potter med små huller, så vandet kan løbe væk. På den måde forhindrer du, at der opstår svampe.

3. Beskæring, så dine sukkulenter vokser sundt og smukt

Ligesom andre arter mister sukkulenter bladene ved fornyelsen af dem. Derfor bør der foretages en subtil beskæring eller rensning af grenene. Fjernelse af svage og nedfaldne blade er ikke en valgfri opgave.

4. Sørg for tilstrækkeligt sollys for at få smukke sukkulenter

En anden vigtig detalje er eksponeringen for sollys, som er vigtig for disse arter. Ellers mister bladene glans og farve.

Sørg for, at soleksponering ikke altid er direkte, da dette kan være skadeligt. Beviset på, at den får den rette mængde, er dens årlige blomstring.

Sukkulenter med sund vækst udvikler normalt blomster en gang om året. Hvis planten omvendt strækker sig for langt opad, kan det betyde, at den søger sollys, så øg dens eksponering.

5. Oprethold lysstyrke og vækst

Et tip til at fremme udviklingen af sunde og smukke sukkulenter, som også gælder for andre arter, er at skifte potten ud med en større potte. På den måde ved planten, at den har mere plads, og den fortsætter med at vokse sig stærkere.

En lille potte begrænser dens vækst. Men for sukkulenter er det vigtigt, at du omplanter dem i de varmere måneder.

Små og smukke sukkulenter

6. Tjek spidserne

Spidserne på dine sukkulenter kan afsløre utilstrækkelig pleje. Hvis spidserne er brændte, får planten måske for meget sollys.

En anden grund er, at den måske står i et meget koldt miljø. For at beskytte dem mod svamp, forbrændinger og rodlidelser skal du undgå at placere dem på en underkop, da det hæmmer deres dræning.

Hurtige metoder til at dyrke smukke sukkulenter

Bortset fra alle fordelene ved denne art, kan du måske ønske at fremskynde deres langsomme vækst en smule. For at gøre det kan du putte kompost i substratet i sommermånederne.

På den anden side skal du fjerne alle stiklinger, der vokser ved siden af planten. Med dem kan du starte nye planter, og de vil ikke bruge de jordnæringsstoffer, som hovedplanten har brug for.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gheribi, Rim, and Khaoula Khwaldia. “Cactus Mucilage for Food Packaging Applications.” Coatings 1 Oct. 2019. Disponible en: https://doi.org/10.3390/coatings9100655
  • Andrade  , José Luis,  Barrera  , Erick de la,  Reyes García, Casandra,  Ricalde  , M. Fernanda,  Vargas Soto, Gustavo,  Cervera  , J. Carlos,  El metabolismo ácido de las crasuláceas: diversidad, fisiología ambiental y productividad. Boletín de la Sociedad Botánica de México [Internet]. 2007; (81):37-50. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=57708102
  • Mariani, John F. “Agave.” The Encyclopedia of American Food and Drink. Bloomsbury Publishing Plc, 2020. 20–30. Disponible en: https://doi.org/10.5040/9781635577068-0012

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.