Livets hjul: Et redskab til forandring

Væn dig til at bruge dette værktøj, og lidt efter lidt vil du bemærke, hvor meget lettere det er for dig at nå dine mål.
Livets hjul: Et redskab til forandring
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Livets hjul er et redskab til forandring og en kraftfuld øvelse, som vi kan bruge når som helst, især når vi føler, at noget i vores liv ikke går godt.

I øjeblikket bruges hjulet inden for coaching eller NLP – verdenen af mennesker, der forsøger at foretage ændringer i deres liv. Ved at bruge denne teknik kan vi se nærmere på vores vaner.

For eksempel kan en person synes, at alt går godt på grund af hans eller hendes positive følelsesmæssige forhold. Vedkommende kan dog have problemer med sin økonomi.

På den anden side kan nogle mennesker opleve, at deres forhold ikke er gode, men at de har det rigtig godt på arbejdet. Der er uendelige muligheder.

Vi kan bruge livets hjul til at analysere, hvorfor vi måske har det godt i nogle aspekter af livet, men ikke i andre. Hvad er de ting, der kan skade mennesker omkring os, og hvordan kan vi forbedre disse områder af vores liv?

Hvad er livets hjul?

Livets hjul er et værktøj, der giver os mulighed for at bringe balance i vores liv. Når vi bruger dette værktøj, kan vi identificere områder i vores liv, der kan have brug for forbedringer.

At have balance i livet er meget vigtigt, fordi det er relateret til vores velbefindende. Det er, hvad denne undersøgelse udført af Pontificia Universidad Católica del Peru viser os.

Så som navnet antyder, inkluderer denne teknik tegning af en cirkel og opdeling af den i sektioner – normalt 8 eller 10 – der repræsenterer forskellige aspekter af vores liv. Selvom disse områder kan variere afhængigt af omstændighederne i vores liv, er de generelt:

 • Finans
 • Sundhed
 • Sjov
 • Arbejde
 • Forhold
 • Familie
 • Venner
 • Personlig udvikling

Hver af kategorierne vil modtage et tal mellem 1 og 10. Disse værdier varierer alt efter tilfredshedsniveauet med hver del af hjulet. 10 ville betyde “glad”, mens den 1 ville betyde “ulykkelig eller utilfreds”.

Derudover kan du slutte dig til punkterne og give hvert afsnit sin egen farve. Dette hjælper dig med at visualisere din nuværende tilstand i livet.

Kvindes forskellige aspekter i livet

Sådan vurderer du hver kategori på Livets hjul

Nedenstående deler vi en række vejledende spørgsmål, der giver dig en bedre idé om, hvilket nummer du skal give hver del af hjulet:

 • Når det kommer til arbejdssektionen, skal du stille dig selv følgende spørgsmål:
 1. Er det sjovt at arbejde?
 2. Identificerer du dig med den virksomhed, du arbejder for?
 3. Er du tilfreds, når du er på arbejde?
 4. Har du muligheder for at vokse?
 • Hvad angår det finansielle område, kan du spørge dig selv:
 1. Tillader din løn dig at leve det liv, du gerne vil leve?
 2. Kan du spare op til pension?
 3. Sætter du penge ind på en opsparing?
 • For afsnittet om forhold, bør du spørge dig selv:
 1. Er du i et forhold?
 2. Elsker du din partner?
 3. Føler du, at du er elsket?
 4. Er du og din partner interesseret i de samme ting?
 5. Har du et godt intimt forhold ?
 • Når det kommer til sundhedskategorien, kan du spørge dig selv:
 1. Har du det okay?
 2. Spiser du godt?
 3. Laver du nogen fysisk aktivitet?
 4. Er du tilfreds med dit helbred?
 • Hvad angår din familie, kan du spørge dig selv:
 1. Bruger du tid nok med din familie?
 2. Har du et godt forhold til dine pårørende?
 3. Deler du kvalitetstid med din partner og børn (hvis du har nogen)?
 4. Føler du dig støttet af din familie?

Husk, at disse spørgsmål kun er en vejledning. Du kan bruge disse spørgsmål eller lignende spørgsmål til at hjælpe med at bygge dit eget hjul.

Ørken af spørgsmålstegn

Sådan analyseres dit livshjul

For at analysere dit livshjul skal du se på scoren. For eksempel er de punkter, der er placeret i midten, dem med lav score, og som vil kræve mere arbejde.

Du skal dog ikke have det dårligt over det. Husk, at mennesker ikke er perfekte. Du skal vide, at vi alle har ting, vi skal fokusere på for at blive bedre mennesker.

Livet er en konstant skole. Når du ser på dit hjul, kan du reflektere over din situation og begynde at implementere de nødvendige ændringer.

Væn dig til at bruge dette værktøj, og lidt efter lidt vil du bemærke, hvor meget lettere det er for dig at nå dine mål. Du skal bare have en vis udholdenhed og tålmodighed.

Det kan interessere dig ...
7 smukke japanske ord til at fremme personlig udvikling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 smukke japanske ord til at fremme personlig udvikling

Når du lærer om andre sprog og ord, opdager du, hvordan andre kulturer organiserer verden omkring dem. Der findes især mange smukke japanske ord.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.