Lyskesmerter: Hvorfor opstår de?

Lyskesmerter er en relativt almindelig tilstand hos folk, der laver fysisk krævende øvelser. I denne interessante artikel kan du udforske, hvordan du kan forebygge det. 
Lyskesmerter: Hvorfor opstår de?
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Lyskesmerter er en delvis overrivning af de små fibre i inderlårets adductor-muskler. De kan være milde eller alvorlige. Med hvile og passende behandling kommer patienter sig som regel helt.

Denne tilstand hører til gruppen af lyskeproblemer. Det opstår under øvelsesrelaterede aktiviteter i fritiden, jobs, der kræver en stor fysisk indsats, eller ulykker med køretøjer og mange andre situationer. Hvis du ønsker at vide mere om lyskesmerter, samt hvordan det skal behandles, så læs med her!

Sådan opstår lyskesmerter

Som hjemmesiden, Kidshealth, erklærer, er lyskesmerter, når en af musklerne i inderlåret bliver udstrakt, beskadiget eller revet over. Musklerne i inderlåret er: Pectineus, adductor minimus og adductor longus, der går fra bækkenet til lårbenet, og gracilis og adductor magnus, der går fra bækkenet til knæet.

Hjemmesiden, Hopkinsallchildrens.org, forklarer de mest almindelige årsager til denne tilstand. Her er nogle af dem:

 • Sportsgrene, der kræver sprint, pludselig øget tempo eller pludselige ændringer af retning.
 • Anspændte muskler. Muskler, der ikke er blevet varmet op eller strukket ordentligt ud, er mere tilbøjelige til at lide af en overrivning.
 • Dårlig kondi eller udmattelse. Svage muskler er dårligere til at håndtere stresset fra træning, og musklerne, der bliver trætte, mister noget af deres evne til at absorbere energi.
 • For hurtig tilbagevenden til aktiviteter efter en skade.

Selvom denne tilstand som regel er relateret til praksissen af øvelser, er det ikke altid tilfældet. Generelt kan et overdrevent, aggressivt stræk af en muskel eller et direkte slag føre til lyskesmerter.

Mand med smerter i låret
Hvis du føler smerter i låret og lysken, når du udfører en fysisk aktivitet, bør du overveje at stoppe.

Symptomer på lyskesmerter

Hjemmesiden, Rady Children’s, forklarer, at der er tre grader af lyskesmerter. Som du vil se nedenstående, forårsager hver af dem forskellige symptomer:

 • Grad 1. Milde smerter, der muligvis ikke bliver bemærket, før man er færdig med at træne, efterfulgt af anspændthed og ømhed.
 • Grad 2. Moderate smerter og anspændthed i lysken sammen med en mindre hævelse og blå mærker. Ens gang kan være påvirket, og det kan være svært at løbe.
 • Grad 3. Alvorlige smerter, bemærkelsesværdig hævelse og blå mærker og en manglende evne til at klemme benene sammen. Det vil være meget svært at gå.

Her er de mest almindelige symptomer på lyskesmerter: Hævelse og blå mærker i området omkring lysken, muskelspasmer, svaghed i det påvirkede ben og visse problemer med at gå.

Diagnose

Først og fremmest vil din læge spørge dig om, hvad du lavede, før du begyndte at føle de smerter, der fik dig til at konsultere vedkommende i første omgang. Generelt er diagnosen differentiel. Med andre ord undersøger lægen patienten for at udelukke andre tilstande såsom sportsbrok.

Hvis lyskesmerterne er grad 1, så er mindre end 10% af muskelfibrene blevet revet over. Ved lyskesmerter grad 2 vil 10-90% af muskelfibrene være revet over. Grad 3 betyder, at musklen enten er helt eller næsten helt revet over eller bristet. Nogle gange kan lægen efterspørge en MR-scanning for at undersøge omfanget af overrivningen.

Behandling af lyskesmerter

Behandlingen vil afhænge af skadens grad. Mildere tilfælde kan hele inden for to uger med hvile, mens en komplet overrivning kan tage op til 3 måneders heling. Medicinske optegnelser indikerer nogle af de retningslinjer, patienter er nødt til at følge for at komme sig hurtigt:

 • Hvile. Lad være med at lave nogen former for aktivitet, der forårsager smerter under helingsprocessen.
 • Kulde. Påføring af is med et koldt omslag på lyskeområdet i 15 minutter omkring 4 gange om dagen er en god metode til at lindre smerter og hævelse. Du skal huske, at du aldrig skal påføre is direkte på huden.
 • Medicin. Noget håndkøbsmedicin kan hjælpe til at håndtere milde til moderate smerter såsom ikke-steroidale, antiinflammatoriske midler.
 • Kompression. Du kan påføre kompressionsbandage på det påvirkede område for at forebygge hævelser. Spørg din fysioterapeut om den bedste løsning for dig.
 • Elevation, udstræk og styrkelse. En række øvelser og stillinger, som vil hjælpe musklen med at hele. Igen skal du spørge en professionel om de bedste teknikker til dig, samt hvordan du skal lave dem.
 • Varme. Du skal kun påføre varme, når du har en intention om at genoptage fysisk aktivitet.

Generelt er behandlingen baseret på hvile, så din muskel kan hele. Du skal dog ikke stoppe med at lave visse udstræk for at undgå muskelatrofi på grund af manglende brug af musklen. Du skal sikre dig, at din helingsproces er i hænderne på en professionel.

Mand, der får behandlet sit knæ
En professionel tilgang til lyskesmerter er nødvendig for at sikre dig, at din muskel heler, og tilstanden ikke fører til komplikationer. 

Tips til at hjælpe dig med at forebygge lyskesmerter

Nogle gange er det svært at forebygge denne type skader i at opstå. Det er særligt tilfældet, hvis du er en professionel atlet. Op til 16% af alle skadede fodboldspillere bliver tilset af en læge på grund af lyskesmerter. Ligeledes er denne skade meget almindelig i sportsgrene såsom hockey, tennis og basketball.

Det sidste tip, vi har tænkt os at dele med dig, er altid at strække ud før træning og undgå at overanstrenge dig selv. Hvis du føler smerter i lyskeområdet, skal du stoppe med at dyrke sport et par dage og passe på det påvirkede område. Den bedste behandling af lyskesmerter er uden tvivl at forebygge, at det sker i første omgang.

Bevidst forebyggelse af denne skade

Som du har set, er lyskesmerter en ret almindelig tilstand, der opstår på grund af en overbelastning af bækkenmusklerne under fysisk aktivitet. Hvis du planlægger din træning godt, strækker ud før træning og stopper enhver aktivitet, hvis du føler smerter, vil du være i stand til at undgå at komme til skade.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.