De mest anvendte lægemidler, der påvirker køreevnen

Nogle lægemidler påvirker din opmærksomhed, koncentration og søvn. Når du tager dem, bør du ikke køre bil eller betjene tunge maskiner.
De mest anvendte lægemidler, der påvirker køreevnen
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Vidste du, at flere ofte anvendte lægemidler påvirker køreevnen?

Faktisk har mange almindelige medikamenter flere bivirkninger, som folk ikke er klar over, som kan være farlige. Nogle af disse virkninger er kvalme, opkast eller mavesmerter. De kan også fremkalde søvn, en tilstand, der alvorligt påvirker køreevnen eller betjening af tunge maskiner.

Alle kommercielt tilgængelige lægemidler kan udløse bivirkninger. Bivirkningerne varierer dog i sværhedsgrad og hyppighed.

Bivirkninger er de uønskede og utilsigtede hændelser, som en patient kan forvente, når de starter behandling med et lægemiddel. I denne artikel vil vi tale om nogle almindelige lægemidler, der påvirker køreevnen på grund af deres bivirkninger.

Fire lægemidler, der påvirker køreevnen

1. Benzodiazepiner og køreevne

Benzodiazepiner er lægemidler, der virker køreevnen

Benzodiazepiner er lægemidler, der virker på det centrale nervesystem. De er i stand til at producere beroligende, krampestillende og hypnotiske effekter. Af denne grund er de vidt anvendt til at behandle angst, søvnløshed og andre sygdomme, såsom epilepsi eller alkoholabstinenser.

Læs også: Alt om hypnotika eller sovepiller

De er de mest ordinerede psykotropiske lægemidler, især af læger inden for primærpleje.

Samlet set overgår 15% af de patienter, der tager angstdæmpende stoffer og 1,6% af alle voksne mellem 18 og 79 år i den generelle befolkning, der har fået ordineret benzodiazepiner i et par dage eller uger, gradvist til en kronisk og praktisk talt tidsubestemt brug af lægemidlet.

Patienter, der har taget mere end den angivne dosis, kan opleve beroligelse, tab af koordination af bevægelser og åndedrætsdepression, især hvis de tages sammen med alkohol. De kan også producere et fald i opmærksomhed, koncentration og motorisk funktion, selv ved terapeutiske doser. Disse bivirkninger påvirker alvorligt køreevnen.

Derudover kan benzodiazepiner fremkalde depression, hvilket er mere almindeligt hos patienter, der allerede har lidt af denne affektive lidelse.

Når en patient har taget disse lægemidler, kan de lide af abstinenssyndrom, hvis de pludseligt ophører med at tage dem. Dette kan blandet andet føre til angst, irritabilitet, rysten og hallucinationer.

Nogle patienter, der har fået ordineret langtidsbehandling med benzodiazepiner i lavere doser, kan lide af angst og søvnløshed, når de afbryder medicinen. Dette kan skyldes manglen på medicin eller tilbagevenden af ​​de oprindeligt behandlede symptomer.

2. Første generation eller klassiske antihistaminer, et af de lægemidler, der påvirker køreevnen

I modsætning til andre antihistaminer kan første generation af antihistaminer krydse blod-hjernebarrieren. På grund af denne kendsgerning kan de producere centrale bivirkninger såsom:

  • Døsighed.
  • Sløret syn.
  • Visuelle forstyrrelser.
  • Hallucinationer.

På grund af alle de bivirkninger, disse medikamenter kan forårsage, anbefaler eksperter kraftigt mod at tage dem, når du har brug for at køre bil.

Effekten er dog forskellig, hvis patienten tager anden generation af antihistaminer, såsom ebastine, loratadin eller cetirizin. Ikke desto mindre kan de også i nogen grad udløse en række bivirkninger på centralnervesystemet, hvilket betyder, at de også kan påvirke evnen til at køre bil, men i mindre grad.

Generelt er det vigtigt at være forsigtig, når man tager allergimedicin.

Læs også: Bekæmp allergi med disse 7 naturlige antihistaminer

3. Antidepressiva

Angst kvinde i bil

Hvis du tager antidepressiva, skal du også undgå kørsel. Ligesom i de tidligere nævnte tilfælde kan de forårsage døsighed. Ifølge undersøgelser udført på patienter, der lider af depression og søvnløshed, forbedrer brugen af ​​disse lægemidler søvnproblemer. Dette betyder, at de muligvis gør det lettere for dig at falde i søvn.

Det bliver stadig mere almindeligt, at læger ordinerer et antidepressivt middel med søvnfremmende effekter i lave doser til behandling af søvnløshed på grund af de positive resultater, der er opnået, selvom patienten ikke lider af depression.

Læger bør advare patienterne om de mulige bivirkninger og forsigtighedsregler ved brugen af ​​ethvert lægemiddel.

4. Antiepileptika

Som det sidste har disse lægemidler bivirkninger såsom:

  • Døsighed.
  • Forvirring eller svimmelhed.
  • Hukommelsestab eller tab af koncentration.

Ud over disse farlige effekter på køreevnen kan epilepsi i sig selv ændre patienters motoriske og kognitive funktioner.

Det er vigtigt at være opmærksom på lægemidler, der påvirker køreevnen

Det er vigtigt at være informeret om de lægemidler, der påvirker køreevnen, på grund af den overdrevne søvnighed, de kan forårsage. Er man ikke opmærksom på dette faktum, kan det øge sandsynligheden for at blive involveret i en alvorlig ulykke.

Kontakt både din læge og apoteket, hvis du har spørgsmål om dette problem. Frem for alt må du aldrig selvmedicinere. Hvis du allerede tager benzodiazepiner eller antidepressiva, skal du søge alternativer til kørsel for at forhindre ulykker.

Det kan interessere dig ...
Vidste du, at der findes forskellige typer af søvnløshed?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vidste du, at der findes forskellige typer af søvnløshed?

Søvnløshed er et meget almindeligt problem i hele verden. Vidste du, at derfindes forskellige typer af søvnløshed, alt efter hvor og hvornår det op...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • MJ, Antonijoan, R., García-Gea, C., Clos, S., Grasa, E., & Giménez, S. (2003). Fármacos que pueden producir somnolencia excesiva. Vigilia-Sueño.
  • Josefina Velert, Lucrecia Moreno1 , Luis Salar, M.a Teresa Climent, S. A. (2006). Estudio sobre la adecuación de la prescripción de Benzodiazepinas en la Comunidad Valenciana. E-Farmacéutico Comunitario.
  • Caro, I., Aguas, M., Ayestarán, A., & Pascual, B. (2007). Antiepilépticos. Revista Multidisciplinar de Gerontologia. https://doi.org/10.1016/s1245-1789(14)67013-x

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.