Sådan kan du opdage en narcissist i dit liv

Ved du, hvordan du kan opdage en narcissist? Vil du vide, hvordan de er, hvad de tænker, hvordan de handler, og hvordan du skal håndtere dem? Læs videre for at finde ud af, hvad denne personlighedsforstyrrelse handler om.
Sådan kan du opdage en narcissist i dit liv

Sidste ændring: 18 oktober, 2021

Det er vigtigt at vide, hvordan man kan opdage en narcissist. Dette er en person med en enorm følelse af grandiositet, et behov for anerkendelse og særbehandling, mangel på empati, egocentrisme og overdreven egoisme. Som i alle personlighedsmønstre kan dette fænomen forekomme i varierende grad.

Der findes f.eks. subkliniske narcissistiske personligheder: Personer med nogle narcissistiske træk, som ikke opfylder alle diagnosekriterierne. På samme måde passer nogle personer bedre til kriterierne på grund af deres karaktertræk.

Under alle omstændigheder er det let at opdage en narcissist, da disse personer har mange problemer i deres professionelle og personlige forhold. Men hvor paradoksalt det end kan virke, så konsulterer de normalt ikke frivilligt en psykolog eller psykiater. Det skyldes, at de er overbeviste om, at andre er kilden til deres problemer.

Desuden gør de af dem, der tilfældigvis går til en professionel, det højst sandsynligt for at søge hjælp til deres sekundære symptomer (såsom stress, økonomiske problemer og faglige problemer).

Sådan kan du opdage en narcissist

Vi må sige, at personlighedsforstyrrelser er korreleret med anosognosi. Dette er en persons manglende evne til at genkende sine symptomer. Det er derfor, at de ikke går til en ekspert for det underliggende problem, men for sekundære årsager, som en psykisk sundhedsprofessionel skal vurdere.

Hvad angår narcissisten, har de en tendens til at være anmassende og kræve overdreven og konstant beundring. De forventer, at andre skal anerkende dem som overlegne.

De har f.eks. en tendens til konstant at tale om deres bedrifter, men overdriver dem sammen med deres formodede talenter. Disse er ofte fantastiske, da denne type menneske ser sig selv som meget succesfulde og tror, at de har stor indflydelse på andre. Det er en personlig rejse, hvor de søger at knytte sig til dem, der kan bidrage til deres mål om overlegenhed.

Disse mennesker behandler faktisk andre med foragt og udnytter dem endda, især hvis de anser dem for at være mindreværdige. Narcissister bliver ofte vrede og fornærmede over for dem, der ikke behandler dem, som de mener, de fortjener.

Stærke følelser af misundelse invaderer dem, når de vurderer andres præstationer. De er tydeligvis ret overfladiske og når sjældent i dybden med deres følelser. Det er svært for dem at regulere deres følelser og adfærd, og de tilpasser sig ikke let til ændringer. De er klar over deres mindreværdsfølelser og følelser af skam, men skjuler dem som regel.

Mand i sort lokale ser sig selv i spejl

Læs mere: Giftige familier og deres egenskaber

Hvorfor opfører narcissistiske mennesker sig sådan?

Videnskaben har endnu ikke kunnet påvise en enkeltstående årsag, der forklarer den narcissistiske personlighedsforstyrrelse, da det er en kompleks og indviklet lidelse. Der er derfor brug for mere forskning for at fastslå oprindelsen.

Ikke desto mindre foreslår forskere, at det er en blanding af tre faktorer:

  • Genetiske eller nedarvede træk.
  • Neurobiologiske forskelle i forbindelsen mellem hjerne, adfærd og tænkning.
  • Sociokulturelle årsager (opdragelsen, det miljø, som barnet voksede op i, samt deres kultur).

Desuden er der flere narcissistiske mænd end kvinder. Den klassiske debutalder er normalt i slutningen af ungdomsårene, hvilket medfører en række komplikationer, der påvirker personens uddannelse, f.eks. højt fravær i skolen.

I voksenalderen lider narcissisten af professionelle problemer, store interpersonelle konflikter, depression og angst. Kombinationen af disse faktorer fører ofte til alkoholforbrug og misbrug, nogle gange endda med selvmordstanker.

Disse mennesker er ikke i stand til at opretholde et socialt engagement, og deres kærlighedsforhold holder ikke. Langvarige venskaber er også vanskelige for dem.

Tegning af en pige og et spejl som illustration af at kunne opdage en narcissist

Find ud af: Derfor skal du skabe fred med dig selv i dag

Hjælp og behandling til narcissister

Det er vigtigt at vide, at disse mennesker ikke let lader sig hjælpe, medmindre de indirekte behandles for deres problemer – f.eks. alkohol- eller stofmisbrug, skolefejl eller arbejdsproblemer. Først når man har fået den pågældende persons tillid, vil det være muligt at behandle dybere aspekter af deres personlighed, tanker, følelser og adfærd.

Behandlingen vil være langvarig og vanskelig for en personlighedsforstyrrelse. Behandlingen kan dog hjælpe dem med at reducere negative tanker, konflikter, stofbrug og -misbrug samt uregelmæssig adfærd. Derfor er prognosen bedre, jo tidligere de starter behandling.

Det kan interessere dig ...
Ti tegn på, at du dater en narcissist
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ti tegn på, at du dater en narcissist

En narcissistisk partner vil ende med at få dig til at føle dig underlegen. Der er flere tegn på, at du måske dater en narcissist.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • American Psychiatric Association. Narcissistic personality disorder. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th ed. Arlington, VA: American Psychiatric Publishing. 2013;669-672.
  • NIH.GOV (MEDLINEPLUS). “Trastorno de Personalidad Narcisista”.
  • López-Ibor Aliño, Juan J. & Valdés Miyar, Manuel (dir.) (2002). DSM-IV-TR. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales. Texto revisado. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445810873.
  • Millon, Theodore & Davis, Roger D. Trastornos de la personalidad. Más allá del DSM-IV. Primera edición 1998. Reimpresiones 1999 (2), 2000, 2003, 2004. Barcelona: Editorial Masson. ISBN 9788445805183.
  • Grossman, Seth Millon, Carrie Meagher, Sarah, Ramnath, Rowena. Trastornos de la personalidad en la vida moderna. Primera edición 2001, segunda edición 2006. Barcelona: Editorial Masson & Elsevier. ISBN 9788445815380.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.