Måder, hvorpå din kost kan påvirke huden

Har du nogensinde spekuleret over, hvordan din kost kan påvirke huden? I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.
Måder, hvorpå din kost kan påvirke huden

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde undret dig over, hvordan din kost kan påvirke huden? Lad os fortælle dig, at der er mange muligheder. Ernæring påvirker uden tvivl hudens og de fleste organers sundhed i vores krop. I sidste ende afspejler det, du putter i din krop, sig både indeni og udenpå.

Der er masser af myter og fordomme omkring dette emne. Ikke desto mindre findes der også mange videnskabelige undersøgelser. De beviser i bund og grund, at din kost kan påvirke huden. Nogle fødevarer styrker dette organ, mens mangel på visse næringsstoffer fører til dermatologiske problemer.

På den ene side kan fødevarer påvirke epidermis negativt. På den anden side hjælper nogle næringsstoffer virkelig med at forebygge eller behandle visse hudpatologier eller former for forringelse af huden. Faktisk er det ved nogle behandlinger bydende nødvendigt at foretage kostændringer for at opnå de ønskede resultater.

Måder, hvorpå din kost kan påvirke huden

Huden er kroppens største organ ifølge forskning offentliggjort i 2019. Den udgør omkring en sjettedel af vores kropsvægt. Den har flere og vigtige funktioner. Lad os se på nogle af dem.

  • Beskyttelse mod eksterne substanser.
  • Varmeregulering.
  • Absorption af ultraviolette stråler.
  • Produktion af D-vitamin.
  • Opretholdelse af vandbalancen.

Tro det eller ej, men flere hudpatologier har noget med ernæring at gøre. Det er tilfældet med marasmus eller pellagra, to sygdomme forårsaget af mangel på C-vitamin eller protein. Derudover er kost med lavt jernindhold forbundet med alopecia, og alkoholforbrug øger også symptomerne på psoriasis og rosacea.

Derimod er der ingen videnskabelige beviser for, at fedtholdige fødevarer er forbundet med akne eller andre lignende problemer. Det er heller ikke påvist, at chokoladens indflydelse påvirker en god hudsundhed, som man ofte tror.

Kvinde smiler

Aldring og ernæring

Aldring er en proces, hvor man kan se, hvor meget din kost kan påvirke huden. Husk på, at dette fænomen har to hovedkomponenter. Den første er ekstern aldring, som er forårsaget af miljømæssige faktorer, hovedsageligt solstråling.

Den anden er intern aldring, som er forårsaget af genetiske og livsstilsbestemte aspekter. Denne ene omfatter mad.

Nu har videnskaben været i stand til at fastslå, at akkumulerede oxidative skader sammen med nedsat metabolisk funktion forårsager, at huden bliver betændt, hvilket fører til hudens aldring. En artikel offentliggjort i tidsskriftet Anais Brasileiros de Dermatologia beviste denne sammenhæng.

Andre undersøgelser har også vist, at fødevarer, der er rige på antioxidanter, er nyttige til at reducere virkningen af frie radikaler. Dette bremser som følge heraf hudens aldringsproces. Det rigtige er at spise masser af frugt og grøntsager.

Fødevarer, akne og solskader

Nogle undersøgelser viser, at mejeriprodukter og fødevarer med et højt sukkerindhold forværrer akne, herunder laktosebaserede kosttilskud. Chokolade har kun skadelige virkninger, hvis det er tilsat sukker. Kakao i sig selv påvirker ikke akne.

På den anden side ved man, at fødevarer, der er rige på betacaroten, hjælper med at beskytte huden mod solskader. Det beskytter også immunforsvaret mod virkningerne af UV-stråler. Dybest set kan en kost rig på betacaroten være med til at forebygge aldring af huden forårsaget af soleksponering og hudkræft.

Hudlidelser og kost

Når det gælder klassificeringen af hudlidelser, der er forbundet med fødevarer, er der fire forskellige grupper. Den første svarer til hudlidelser, der er tæt forbundet med kosten. Den mest fremtrædende af disse er dermatitis herpetiformis. Denne tilstand går hånd i hånd med indtag af gluten.

Den anden gruppe vedrører hudlidelser, der er relateret til kosten. For eksempel atopisk dermatitis, akne, psoriasis, pemfigus, nældefeber og kontakteksem. Disse anomalier er ofte relateret til fødevareallergener, som i 90 % af tilfældene vedrører hvede, mælk, soja, fisk, æg og jordnødder.

Kvinde med bumser oplever, hvordan kost kan påvirke huden

I den tredje gruppe har vi abnormiteter, der er relateret til et ernæringsmæssigt underskud. F.eks. kwashiorkor, pellagra, skørbug og marasmus. Fødevaremangel fører til disse sygdomme.

Afslutningsvis er der gruppen af hudlidelser, der er relateret til et ernæringsmæssigt overskud. De sygdomme, der er forbundet med dette tilfælde, er fedme, carotenæmi og lycopenæmi. Interessant nok er der en række lidelser, der forekommer hyppigere hos overvægtige personer, såsom candidal intertrigo, strækmærker osv.

Et overdrevet indtag af carotener kan forårsage carotenæmi. Lycopenæmi kan udvikle sig på grund af overdrevet indtag af frugter med et højt indhold af carotenoider.

Her er endnu en interessant artikel til dig: Sådan kan du genkende sund hud

Din kost kan påvirke huden

Som du kan se, kan en utilstrækkelig kost påvirke din hud på de værst tænkelige måder. Der findes hudsygdomme, der er knyttet til ernæringsmæssige mangler eller overdrevet indtag af stoffer med inflammatorisk og oxidativ kapacitet.

Derfor er det vigtigt at føre en varieret og afbalanceret kost. Læg alle former for fede og sukkerholdige fødevarer til side og prioritér grøntsager, proteiner og frugt. Din hud (og hele kroppen) vil takke dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Lopez-Ojeda W, Pandey A, Alhajj M, et al. Anatomy, Skin (Integument) [Updated 2019 Sep 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441980/
  • Monteiro Silva SA., Michniak Kohn B., Leonardi GR., An overview about oxidation in clinical practice of skin aging. An Bras Dermatol, 2017. 92 (3): 367-374.
  • Tan BL., Norhaizan ME., Rahman HS., Antioxidant and oxidative stress: a mutual interplay in age related diseases. Front Pharmacol, 2018.
  • Pappas A., The relationship of diet and acné. Dermato endocrinology, 2009.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.