7 måder at leve længere på

At håndtere stress og arbejde på at erstatte negative tanker med positive vil gavne vores mentale og fysiske sundhed. Desuden kan det hjælpe os til at leve længere - og bedre.
7 måder at leve længere på
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Menneskers forventede levetid er steget støt i det 20. århundrede. Denne tendens er dog blevet langsommere i de seneste årtier. Faktisk er chancerne for at leve længere end 100 år blevet betydeligt mindre.

Den nye undersøgelse, der er foretaget af forskere fra Albert Einstein College of Medicine i New York (USA), viser, at grænsen for levealder er nået og slutter ved 115 år.

Selv om det er sandt, at lang levetid kan være et spørgsmål om held og genetik, er det klart, at indarbejdelse af gode vaner i vores rutine er noget, der har meget at sige i denne henseende, og som vil påvirke vores forventede levetid drastisk.

Her vil vi kort gennemgå, hvad vi kan betragte som syv vigtige tips, der kan bidrage til en forbedring af vores livskvalitet, i betragtning af, at det ikke er for sent at begynde at omsætte dem i praksis.

Følg med!

1. Pas på din kost for at leve længere

Sund kost til at leve længere

Vi skal ikke kun passe på vores kost for at bevare en god kropsform. Faktisk skal vi spise godt for at holde os sunde både indvendigt og udvendigt.

I den forbindelse afhænger det daglige kalorieindtag, der er passende for hver enkelt af os, af flere faktorer, som bør angives af en professionel.

Ifølge eksperter på området er det f.eks. ikke alle, der er sunde nok til at faste. Da streng faste kan være skadelig for vores helbred på grund af det store chok for vores krop, er det derfor den bedste løsning at genopdrage os selv om vores kost.

Husk: Der er ingen grund til at udsætte vores krop for ekstreme diæter. Frem for alt bør du under ingen omstændigheder holde op med at spise. Ernæringseksperter anbefaler at spise fem måltider om dagen, så det kan have en negativ og skadelig virkning på vores krop at lade være med at spise.

Vi kan dog ændre vores vaner og det, vi spiser hver dag.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Sund kost og motion: Den perfekte kombination

2. Hold dig fysisk aktiv

Tre venner går en frisk tur sammen

At dyrke fysisk aktivitet to til tre gange om ugen kan øge din forventede levetid med op til 6 år. Ifølge data fra Copenhagen City Heart”- undersøgelsen bevarer moderat motion som f.eks. en ugentlig løbetur på 1-2 timer en del af vores ungdommelige styrke.

Faktisk forebygger fysisk aktivitet en lang række forskellige lidelser som f.eks. osteoporose, fedme og hjerte-kar-problemer.

Derfor har du en god grund til at indarbejde denne vane i dit liv. Læg en stillesiddende livsstil bag dig, kom i bevægelse og lev længere og sundere!

3. Slip af med dårlige vaner for at leve længere

Person ødelægger en pakke cigaretter

Undgå tobak, alkohol, overdrevet sukker og alt andet, som vi med sikkerhed ved er skadeligt for vores krop.

Vær ikke blind for dine dårlige vaner. Bare fordi du ikke vil se dem, betyder det ikke, at dine lunger ikke er forkullet af tjære, at din lever ikke er sund, eller at din bugspytkirtel ikke kan tåle mere slik.

Vær også særlig opmærksom på at lære dine børn om en sund livsstil – hvis du har børn – og gå foran med et godt eksempel.

Hvis du er over 50 år, bør du også alvorligt overveje at fjerne alt, der kan skade din krop. Du vil ikke kun forlænge dit liv, men også forbedre din livskvalitet.

3. Grin og dyrk positive tanker

Smilende kvinde tager sig til hjerte som tegn på taknemmelighed

Der er flere undersøgelser , der bekræfter idéen om, at mennesker, der har en positiv holdning til livet og årene, der går, lever længere end dem, der har en tendens til det modsatte.

Selv om det er foruroligende, at vores negative holdninger har så stor indflydelse på de år, vi vil leve, er det håbefuldt at huske, at vi ved at arbejde med vores indre kan forlænge vores ydre i endnu flere år.

4. Træn dit sind hver dag for at leve længere

Mand med taleboble

Vi er nødt til at træne vores mentale evner hver dag. Hold op med at komme med undskyldninger om manglende tid. Husk: Læsning, kryds og tværs, puslespil, sudoku eller skrivning kan alt sammen forlænge dit liv med flere år!

Husk dog, at du ikke er en maskine, og at din hjerne skal være i god form for at hjælpe dig med at løse problemer, der vedrører dig, og lære om ting, der interesserer dig.

Sunde mentale aktiviteter gør os i stand til og dygtige til at klare dagligdagen effektivt, løse problemer og er med til at holde os unge og sunde.

5. Bekæmpelse af stress: Træk vejret og slap af

Kvinde udenfor frigiver stress for at leve længere

Lad ikke travlheden opsluge dig. Tag dig af dit stressniveau med særlig omhu og opmærksomhed. Kontrol af stress vil hjælpe dig med at holde de andre vaner, som vi har forklaret i denne artikel.

At være afslappet har altså flere psykofysiologiske fordele såsom hormonregulering og balance i hjerne og stofskifte. Dette vil naturligvis resultere i vigtige fordele for dit helbred og en forøgelse af din forventede levetid.

6. Pas på dit følelsesliv for at leve længere

Kvinde med forskellige humører vælger at være glad for at leve længere

Værdsæt dine kære og hold dem tæt på dig, fordi vores følelsesmæssige side er noget af det vigtigste for at holde os længere i denne verden. Vær konstant, bevidst og forsigtig i din behandling af andre.

Det vil hjælpe dig med at forblive fysisk og mentalt aktiv og være en del af et socialt støttenetværk, som altid vil spille en uundværlig rolle for dit velbefindende.

Hvis du har en partner, så pas på dit forhold til ham/hende, tilskynd til konstant interaktion og opgiv selvfølgelig aldrig dit sexliv. Dette aspekt er særlig vigtigt, da vi har en tendens til at glemme det alt for meget i årenes løb. Stimulér og udforsk alle de muligheder, som din krop tilbyder dig.

7. Få den søvn, du har brug for

Kvinde sover smilende

Få nok søvn, og prøv at holde en regelmæssig søvnplan. Din biologiske rytme skal også være i overensstemmelse med naturens rytme – dvs. sov om natten, og hold dig vågen om dagen.

Nogle af os har brug for 8 timers søvn, andre 9 og andre måske 7 timer. Men du skal ikke bekymre dig om, hvorvidt det er for meget eller for lidt – sov det, du har brug for. Det er en virkelig genoplivende vane, som kan hjælpe dig med at leve længere og bedre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.