Sådan kan man mindske indtaget af sukker

Videnskaben har bevist, at overdrevet indtag af sukker er en stor risikofaktor for et utal af kroniske sygdomme. Lær om nogle strategier til at mindske indtaget af sukker i denne artikel!
Sådan kan man mindske indtaget af sukker
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Indtaget af sukker er en stor risiko for udviklingen af et utal af komplekse sygdomme. Det er blevet bevist, at det udgør en sundhedsfare at indtage for meget sukker. Derfor bør alle mindske indtaget af sukker.

På trods af dets potentielle fare, er det en af de mest anvendte ingredienser i fødevareindustrien. Dette gør, at sukker er tilstede i folks kost på overdreven vis.

At skære ned på sukker sænker insulinresistensen og dine chancer for at få diabetes, fedme og kræft. Dermed, kan det være en god idé at følge de strategier, der er forklaret nedenfor.

Vælg friske produkter i stedet for forarbejdede produkter, hvis du vil mindske indtaget af sukker

Størstedelen af forarbejdede produkter indeholder sukker, hvad end det er simeplt sukker, rørsukker, kokossukker eller honning. Alle disse ingredienser påfører meget stress på bugspytkirtlen og skade på kroppen.

Dermed, bidrager det, at vælge friske produkter i stedet for forarbejdede produkter, betydeligt til at mindske indtaget af sukker i hverdagen. Friske produkter giver også ofte proteiner, vitaminer og antioxidanter, som er essentielle for normal kropsfunktion.

Ikke alle forarbejdede produkter er dog skadelige. Der er nogle undtagelser, såsom for eksempel bælgfrugter på dåse. De forarbejdede fødevarer, hvis behandling primært er for at forbedre konserveringen af produktet, er som regel stadig et godt valg at inkludere i sin daglige kost.

Person skærer tomater ud som en del af at mindske indtaget af sukker

Bliv ikke snydt af etiketter

Fødevareindustrien bruger ofte eufemismer for ordet “sukker” for at sælge produkter som værende sunde, selvom de ikke er det. Dermed, kan sukker blive kaldt forskellige navne, alle med den samme betydning. 

Rørsukker, kokossukker, honning og brun sukker, blandt andet, er altså variationer af sukker, som involverer samme stress på bugspytkirtlen og de samme risikofaktorer som hvidt sukker.

Af den grund, er det grundlæggende ikke at blive snydt af fødevareetiketter og læse ingredienserne nøje, før man beslutter sig for at købe et produkt, som “synes sundere” for at erstatte et andet.

Spis mindre for at mindske indtaget af sukker

At spise mindre mindsker sandsynligheden for, at dit daglige indtag af sukker vil være for stort. Selvom dette tip kan synes åbenlyst, så spiser mange personer mere end deres daglige behov. 

For at nå dette mål, kan man bruge mange forskellige strategier. Nøglen er dog blot at være forsigtig med mængder og stoppe med at spise, når man ikke længere har nogen appetit.

Det er også nyttige tips at frakoble sig følelsesmæssigt fra mad og ikke lade sig blive påvirket af deres organoleptiske kvalitet, når det kommer til at måle, hvad man spiser, og fjerne de overdrevne mængder.

Derudover, vil det hjælpe dig, hvis du kun køber sunde og nødvendige fødevarer, i stedet for fødevarer, som typisk er fyldt med usundt sukker og tilsætningsstoffer.

Ernæringsekspert sidder med friske frugter for at opmuntre til at mindske indtaget af sukker

Det gavnlige ved et indtag af (sundt) sukker

I sidste ende, er det også vigtigt at huske, at sukker er et næringsstof. Dets funktion er primært at give energi. Når det kommer til indtaget af det, er dette derfor en faktor, man bør overveje. Det kan være godt at indtage sukker i øjeblikkene før, at man udfører en fysisk aktivitet, eller endda når man begynder på en. Det bedste valg til dette er frugt.

Med denne ernæringsrelaterede strategi, kan du forbedre din atletiske ydeevne og forhindre forekomsten af udmattethed. Når det kommer til at indtage forarbejdede eller sukkerholdige substanser, så er det derfor altid bedst at gøre det, før en fysisk aktivitet, i stedet for på en stillesiddende dag.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Sukkerfri og smørfri havregrynskager

Konklusion

Indtaget af sukker kan påvirke dit helbred. Det daglige indtag af dette næringsstof har tendens til at være for stort. Dette fænomen medfører alvorlige konsekvenser for helbredet, hvilket er grunden til, at det er nødvendigt at gøre noget.

For at gøre det, er det en god idé at mindske indtaget af sukker ved at mindske indtaget af forarbejde produkter og øge sit indtag af friske fødevarer. Man bør også læse fødevareetiketterne for at undgå misforståelser, når det kommer til at træffe beslutninger med hensyn til valg af fødevarer.

Overordnet set, er den bedste løsning på dette problem viden omkring fødevarer og uddannelse fra en tidlig alder.

Det kan interessere dig ...
5 tips til at kontrollere sukkertrang
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 tips til at kontrollere sukkertrang

Overdrevent indtag af sukker er skadeligt for dit helbred. Disse fem tips kan hjælpe dig med at kontrollere sukkertrang og reducere dit sukkerindta...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Peinado AB., Rojo Tirado MA., Benito PJ., Sugar and exercise: its importance in athletes. Nutr Hops, 2013. 4: 48-56.
  • Arulselvan P., Fard MT., Tan WS., Gotahi S., et al., Role of antioxidants and natural products in inflammation. Oxid Med Cell Longev, 2016.
  • Tappy L., Fructose containing caloric sweetener as a causa of obesity and metabolic disorders. J Exp Biol, 2018.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.