Mit barn bevæger sig meget i livmoderen: Skal jeg være bekymret?

Hvis dit barn bevæger sig meget i livmoderen, skal du ikke være bekymret. Disse bevægelser er faktisk et godt tegn på barnets neurologiske udvikling.
Mit barn bevæger sig meget i livmoderen: Skal jeg være bekymret?

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Fra det øjeblik vi opdager graviditeten, er der intet, der gør os mere spændte end at mærke barnet. Fra det første øjeblik vil vi gerne vide, hvornår den dag kommer, og ventetiden er lang. Når først barnet begynder at bevæge sig meget, er bekymringen den anden vej rundt: Hvis barnet bevæger sig meget i livmoderen, skal vi så være bekymrede?

Det er vigtigt at kende de forskellige stadier af barnets udvikling under graviditeten for at bevare roen. I en artikel offentliggjort i Revista de especialidades Médico Quirúrgicas om betydningen af den biofysiske profil til overvågning af fosterets velbefindende står der, at de første bevægelser identificeres i uge seks.

På det tidspunkt er barnets størrelse meget lille, og selv om fosteret vokser hurtigt og svimlende, ville det være umuligt at bemærke bevægelserne.

I disse første uger kan det, der kan være til stede hos kvinden, være symptomer som træthed eller kvalme. Det kan nogle gange forveksles med ubehag på grund af virusinfektioner eller mavelidelser. Dette skyldes, at barnet i de første to måneder er i færd med at danne sine hovedorganer.

Hvorfor bevæger barnet sig i livmoderen?

En glad familie

Barnets bevægelser i livmoderen mærkes normalt fra den fjerde graviditetsmåned.

Barnet bevæger sig, fordi det er en del af den neurologiske udvikling og den permanente interaktion, barnet har med livmodermiljøet, som vi kan læse i en undersøgelse offentliggjort i Journal Pediatrics Primary Care om “Fetal behavior: a window to neurodevelopment and early diagnosis”.

Undersøgelsen præsenterer en tabel med en detaljeret oversigt over rækkefølgen af bevægelser i løbet af første trimester. I begyndelsen, mellem syv og otte uger, er det, der forekommer, automatiske reflekser, som efter en måned bliver til stimulusdrevne bevægelser. Nogle mødre i anden graviditet kan mærke dem.

Arme og ben, som dukkede op omkring uge seks, begynder at have bevægelser omkring uge ti. Disse bliver mere komplekse, efterhånden som barnet modnes, og bliver mere tydelige mellem atten og tyve uger, efterhånden som barnets knogler vokser og musklerne dannes. Så det er normalt, hvis du ikke kan mærke din baby før, især hvis du er førstegangsfødende.

Bevægelserne indikerer, at alt går godt, og når vi mærker dem, vil det uden tvivl give os en stor følelse, som vil styrke båndet mellem mor og baby.

Er det farligt, hvis din baby bevæger sig meget i livmoderen?

Hvis babyen er rastløs og får os til at hoppe af forskrækkelse fra tid til anden, er det slet ikke farligt. Tværtimod er det et tegn på, at han/hun er aktiv og i vækst og derfor sund. For at give dig en idé kan en baby bevæge sig op til 10 gange i timen. Men dette kan variere fra graviditet til graviditet.

På den anden side har en nyere undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet BMC Graviditet og fødsel forbundet øgede fosterbevægelser med forskellige parametre ved fødslen. Faktisk viste den citerede undersøgelse, at spædbørn, der bevæger sig mere, er mere tilbøjelige til at være store i forhold til gestationsalderen.

Der er mange grunde til, at vi kan sætte pris på bevægelserne. En meget almindelig bevægelse er hikke. Ja, fostre får hikke, og vi kan mærke dem.

I løbet af kort tid vil vi kunne skelne det, fordi det er gentagende, især omkring den femogtyvende graviditetsuge, og vi vil også kunne mærke, at barnet bevæger sig, når han/hun ændrer position ved at dreje eller snurre rundt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også nyde at læse: Sådan kan man forberede sig til en fødsel

Hvad betyder nedsat aktivitet i livmoderen?

I andet trimester bevæger barnet sig meget i livmoderen: Barnet har allerede nok styrke til at bevæge sine lemmer. Dem vi vil se stikke frem i vores mave, når det er benene, et knæ, en albue eller en hånd. Efterhånden som barnet vokser, bliver pladsen i livmoderen mindre, og barnets bevægelser bliver mindre.

Dette er en almindelig foreteelse, især i den sidste måned. Og dette fald behøver ikke altid at være et negativt tegn. Det kan skyldes barnets hvileperioder. Men hvis ændringerne er meget tydelige, skal vi hurtigt reagere.

Hvis babeyn er for stille, skal vi stimulere med musik, der ikke er for højlydt. Massér forsigtigt maven eller tænd en lommelygte og bevæg den i forskellige retninger.

Der anbefales også overvågning, som vi kan foretage derhjemme for at se, om bevægelserne er inden for normale grænser. Det indebærer, at man tæller antallet af spark i en anslået tid på 10 til 15 minutter eller op til en halv time.

For at metoden skal være effektiv, er det godt at gøre det flere dage på samme tid. På den måde får vi et personligt mønster, der kan tjene som reference. Dette vil være meget nyttigt for lægen, der overvåger os. Husk, at graviditeterne ikke er ens, og at hvert barn sætter sin egen rytme.

Hvis vi efter at have udført denne foreslåede evaluering bemærker, at variationen i intensiteten af deres bevægelser er betydelig, bør vi straks ringe til vores læge eller tage på skadestuen. De vil være nødt til at foretage en undersøgelse, måske ultralyd, for at sikre, at barnet er sundt.

Par, der venter baby, oplever, at babyen bevæger sig meget i livmoderen

Barnets bevægelser tyder på, at det er sundt.

Hvornår er det et problem, hvis din baby bevæger sig meget?

Fra den fjerde måned er det naturligt, at vi gradvist lærer at kende de tidspunkter, hvor barnet er mere eller mindre aktivt.

Vi lærer også at forbinde visse stillinger med stimulerende bevægelser eller visse sukkerholdige fødevarer, der fungerer som udløsende faktorer for at starte festen i livmoderen.

Alt dette skærper gradvist vores moderinstinkt, som er det instinkt, der advarer os om, at der er noget galt. En nyere undersøgelse fastslår, at et fald i fosterbevægelser kan betyde en forringelse eller risiko for barnets helbred. I denne forstand anbefales yderligere evaluering i disse situationer.

Hvis barnets bevægelser stopper utidigt eller reduceres uden tilsyneladende forklaring, er det derfor nødvendigt at opsøge en specialist for at udelukke:

  • Nedsat fostervand. Hvis det begynder at lække eller falder under det nødvendige niveau, reduceres barnets bevægelser.
  • Mangel på ilt eller næringsstoffer på grund af et problem med moderkagen, hvilket kræver akut opmærksomhed.
  • Udeblivende bevægelser på grund af fosterdød. Hvis det er tilfældet, kan årsagerne være meget forskellige, og der skal foretages specifikke undersøgelser for at fastslå årsagen.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Find ud af, hvorfor babyer stirrer

Hvis barnet bevæger sig meget i livmoderen, så lad os nyde det!

Nu hvor vi ved, at intensiteten af barnets bevægelser i livmoderen taler for sundhed og velvære i dets neurologiske udvikling, kan vi nyde øjeblikket. Uanset om det er alene, med vores partner eller babyens søskende, hvis det ikke er vores første barn, vil det være et magisk øjeblik. Vi vil mindes det med stor hengivenhed.

Lad os ikke glemme at bemærke vores eget mønster af bevægelser fra andet trimester. Det vil hjælpe os til at forblive årvågne resten af graviditeten. Vi kan afsætte et bestemt tidspunkt på dagen eller aftenen til dette.

Lad os også tage noter til lignende situationer. F.eks. når vi ligger i sengen efter at have spist, går en tur, inden vi går i seng, eller efter at have spist en eftermiddagssnack. Og lad os tilføje de tidspunkter, hvor barnet normalt er mere roligt. Alt sammen for at registrere vores enestående oplevelse i detaljer.

Det kan interessere dig ...
Er det normalt at have blodklumper under menstruation?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det normalt at have blodklumper under menstruation?

Det er almindeligt for de fleste kvinder at have blodklumper under menstruation. Hvornår skal man bekymre sig og opsøge en læge?
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.