Er hormonforstyrrende stoffer din kosts værste fjende?

Hormonforstyrrende stoffer findes ofte i plastik, og når de spredes til mad, kan det sætte vores hormonelle sundhed i fare. Med det i baghovedet ønsker vi at svare på det følgende spørgsmål: Er hormonforstyrrende stoffer vores kosts værste fjende?
Er hormonforstyrrende stoffer din kosts værste fjende?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hormonforstyrrende stoffer er kunstige substanser, som påvirker den normale funktion af det hormonelle system. Og som et resultat af det kan de føre til overvægt og fedme. Med det i baghovedet kan hormonforstyrrende stoffer meget vel være vores kosts værste fjende.

Disse typer substanser øger risikoen for at tage på. Deres effekter er derudover mere skadelige, når de finder sted i de tidlige stadier af livet og varer ved. De kan derudover have noget at gøre med en øget risiko for at udvikle andre typer sygdomme.

Ftalater som hormonforstyrrende stoffer

Ftalater er en række komponenter, som bliver tilføjet til bestemte produkter, som vi anvender regelmæssigt. I sig selv er de ikke giftige, og leveren er i stand til at nedbryde dem. Alligevel kan de producere bestemte negative virkninger på vores helbred. Og det er især tilfældet, når det kommer til at tage på.

Et studie udgivet i tidsskriftet Chemosphere fandt frem til, at eksponering for disse typer komponenter hos gravide kvinder forårsagede lav fødselsvægt hos babyerne. Det er dog forbundet med en større risiko for at tage på i de senere stadier inklusiv voksenlivet.

Vi kan finde disse substanser primært i kosmetiske produkter, plastikprodukter og rengøringsprodukter. De kan påvirke det endokrine system og hæmme dets funktion.

Kosmetik på lyserød baggrund

Bisphenol A

Denne kemiske forbindelse er ofte til stede i plastik samt sodavandsdåser. Risikoen ved dem ligger i, at det i nogle tilfælde kan sprede sig fra indpakningen til den mad og drikke, som det indeholder. Og som et resultat af det kan de finde vej ind i menneskets krop, når vi spiser eller drikker.

Artikler såsom den udgivet i tidsskriftet  Environmental Health forbinder eksponering for disse typer forbindelser med metaboliske sygdomme. Disse substanser er faktisk i stand til at bidrage til udviklingen af diabetes og forhøjet blodtryk med alle de negative effekter, som disse sygdomme har på vores helbred.

Plastikflasker kan indeholde hormonforstyrrende stoffer

Andre hormonforstyrrende stoffer: Tobaksrøg

Tobaksrøg er også i kategorien for hormonforstyrrende stoffer. I dette tilfælde kan de bidrage til en øget risiko for at udvikle kræft, ifølge et studie udgivet i Cancer Prevention ResearchBåde rygere og passive rygere kan faktisk opleve hormonelle forstyrrelser, som påvirker deres helbred negativt.

Hvordan kan man undgå disse substanser?

Når det kommer til at passe på sit helbred, handler det om meget mere end blot at være opmærksom på, hvad man spiser. Man bliver også nødt til at være opmærksom på det faktum, at indpakningen også kan indeholde en række skadelige substanser.

Når det er muligt, bør man derfor vælge fødevarer, som er økologisk produceret og som ikke anvender for store mængder plastik i indpakningen. En anden nyttig strategi er at undgå at genbruge plastikvandflasker og i stedet erstatte dem med beholdere af glas eller rustfrit stål.

Der er dog alligevel bestemte faktorer, som er svære at kontrollere. For eksempel er miljøforurening og eksponering for passiv rygning ikke altid noget, man kan undgå.

Det er derfor essentielt, at man øger sit indtag af fødevarer, som har antioxidante egenskaber. Substanser af denne art er i stand til at kæmpe mod skaden på cellulære DNA. De forbedrer derudover også den hormonelle funktion.

Hormonforstyrrende stoffer er din kosts værste fjende

Forholdet mellem hormonforstyrrende stoffer og sundhed er ikke fuldstændige klare. Eksperter mener dog, at disse produkter har negative indvirkninger på vores kroppe. 

Vægtøgning og overvægt er ikke de eneste grunde til, at hormonforstyrrende stoffer er vores kosts værste fjende. De kan derimod også føre til et antal forskellige alvorlige sygdomme.

Det er derfor bedst at undgå dem så vidt muligt. For at gøre det bør man indtage fødevarer, som kommer fra økologiske kilder, og aldrig genanvende plastikindpakning fra fødevarer og drikkevarer. Når det kommer til at vælge kosmetik, bør man derudover læse etiketterne nøje for at sikre, at de ikke indeholder nogen af de ovenstående substanser.

Man bør dog alligevel have i baghovedet, at fuldstændig eliminering af eksponering for disse former for produkter er meget svært. Det er faktisk nærmest umuligt. Det er derfor vigtigt, at man tilpasser sin kost for at give kroppen de næringsstoffer, som den skal bruge for at forebygge iltning.

En god kost vil derudover bidrage til korrekt funktion af det hormonelle system. Og på samme tid vil det sænke tallene forbundet med dårlig forbrænding.

På samme tid spiller regelmæssig motion også en primær rolle i denne proces. Kombinering af fysisk aktivitet med ordentlig ernæring er en glimrende måde at bevare et godt helbred på.

Det kan interessere dig ...
Overvægt i barndommen: Et stort problem
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Overvægt i barndommen: Et stort problem

Overvægt i barndommen er forbundet med en række af fremtidige helbredsproblemer, såsom fedme og højt kolesterol. Læs med for at lære mere!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Jin F., Thaiparambil J., Ramya Donepudi S., Vantaku V., et al., Tobacco specific carcinogens induce hypermethylation, DNA adducts, and DNA damage in bladder cancer. Cancer Prev Res, 2017. 10 (10): 588-597.
  • Song Q., Li R., Zhao Y., Zhu Q., et al., Evaluating effects of prenatal exposure to phthalates on neonatal birth weight: structural equation model approaches. Chemosphere, 2018. 205: 674-681.
  • Ranciere F., Lyons JG., Loh VHY., Botton J., et al., Bisphenol A and the risk o cardiometaboli disorders: a systematic review with meta analysis of the epidemiological evidence. Environ Health, 2015.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.