8 måder til at spise mellem måltiderne uden at tage på i vægt

Der er nogle enkle strategier til at spise mellem måltiderne uden at tage på i vægt. Vi har en tendens til at tænke på snacks som kalorierige godbidder, men der findes også mange sunde muligheder. Lær mere om dem her!
8 måder til at spise mellem måltiderne uden at tage på i vægt
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Der er nogle enkle strategier til at spise mellem måltiderne og ikke tage på i vægt. Vi har en tendens til at tænke på snacks som kalorierige godbidder, men der er flere måder at spise nogle sundere og mere mættende snacks på.

Faktisk anbefales disse typer af mellemmåltider i enhver kostplan, da de er en måde til at genoplade kroppen med energi for at holde den i gang. Det vigtigste er at lære at træffe gode kostvalg ved at undgå de populære forarbejdede snacks.

Hvad skal vi huske på for at spise mellem måltiderne uden at tage på i vægt?

Reglerne er ret enkle. I denne artikel har vi samlet de vigtigste, så du kan begynde at indarbejde dem fra nu af. Tag det til efterretning!

1. Spis kun to snacks om dagen

Kvinde med frugt er eksempel på at spise mellem måltiderne

Snacks er beregnet til at kontrollere følelsen af sult mellem hovedmåltiderne. Derfor behøver de ikke at ende med at blive fjender af en diæt. For at sikre det bør de kun spises to gange om dagen: Én gang om formiddagen og én gang om eftermiddagen.

Snacks uden for disse tidspunkter er en af grundene til, at en diæt kan mislykkes. Selv om det nogle gange virker harmløst, indebærer en snack, at man spiser ekstra kalorier, som kan forhindre vægttab.

2. Vær bevidst om, hvad du vælger at spise mellem måltiderne

Der findes tusindvis af produkter på markedet, som lover at tilfredsstille sulten mellem måltiderne. De fleste af dem er dog tomme kalorier og bidrager ikke til at opretholde mæthedsfornemmelsen.

Hvis dit mål er at spise mellem måltiderne uden at tage på i vægt, er det vigtigt at holde øje med dine kostvalg. Derfor er det bedst at vælge sunde alternativer som f.eks. frugter, grøntsagssandwiches eller nødder i stedet for at spise stegt mad og bagværk.

3. Spis langsomt

Denne spiseregel bør anvendes på alle dagens måltider, også selv om det er en simpel snack. Selv om mange mennesker overser det, hjælper det at spise langsomt og tygge maden godt med at opnå en større mæthedsfornemmelse og fremme fordøjelsen.

Vi tror, at du vil finde det interessant: Agurk- og avocadosuppe med lavt kalorieindhold

4. Hold øje med dine portioner

Tørret frugt

Det er her, mange fejler, selv om de spiser sundt. Det faktum, at en snack er baseret på lette fødevarer, betyder ikke, at de kan spises i store mængder.

Så for ikke at bryde balancen i din kost skal alle portioner modereres.

5. Overskrid ikke 200 kalorier for en snack

I forlængelse af den foregående anbefaling er det værd at bemærke, at den snack, du vælger, ikke bør overstige 200 kalorier. Faktisk er det nok, hvis den kun giver 150.

Selv om det kan virke som meget lidt, er der mange muligheder med gode egenskaber: Frugt, grøntsagsstave, smoothies osv.

Du vil måske også have glæde af at læse denne artikel: Fire grøntsagsopskrifter med lavt kalorieindhold

6. Brug forskellige ingredienser i de snacks, du vælger at spise mellem måltiderne

En kombination af forskellige næringsstoffer gør det også muligt at spise mellem måltiderne uden at tage på i vægt. Selv om frugt og grøntsager er muligheder med færre kalorier, er det en god idé at kombinere dem med en eller anden kilde til proteiner, kulhydrater eller sunde fedtstoffer.

Tricket er at forsøge ikke at overskride den anbefalede mængde kalorier. Derfor kan du lave enkle kombinationer som f.eks. frugt med ostetern, brød med avocado eller en håndfuld nødder med yoghurt (uden sukker).

7. Tilbered smoothies som snacks

Opskrifter til grøn juice

Smoothies er også fantastiske snackmuligheder, så længe du undgår at tilsætte sukker og bruger sunde ingredienser.

Der findes mange kaloriefattige smoothieopskrifter, som giver dig mulighed for at kontrollere sulten mellem dine hovedmåltider. Man bør dog undgå dem, der kombinerer ingredienser, som er rige på fedt og sukker, da de fuldstændig ødelægger en diæt.

Nogle interessante muligheder til midt på formiddagen er følgende:

8. Planlæg dine snacks på forhånd

Som vi allerede har nævnt, er det muligt at spise mellem måltiderne uden at tage på, så længe det er planlagt godt. Mange mennesker har en tendens til at spise usunde snacks, fordi de ikke tager sig tid til at planlægge dem hjemme på forhånd.

Så når sulten melder sig, har de en tendens til at vælge stegt mad, slik og alle former for junkfood, der allerede er klar til at blive spist. Hvordan kan du løse dette?

Det er meget nemt! Du skal bare forberede dine snacks, inden du tager på arbejde. Denne vane garanterer ikke kun, at du vælger kaloriefattig økologisk mad, men sparer også en masse penge.

Det er muligt at spise mellem måltiderne uden at tage på

Ja, det er muligt at spise mellem måltiderne uden at tage på i vægt. For at gøre dette er det tilrådeligt at vælge fødevarer med høj næringsværdi, der har et moderat kalorieindhold. Det er ligeledes vigtigt at undgå forarbejdede fødevarer og drikkevarer, selv om de er “light”.

Det kan interessere dig ...
Bør man spise fem måltider om dagen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Bør man spise fem måltider om dagen?

I denne spændende artikel kan du finde ud af, om man bør spise fem måltider om dagen. I dette tilfælde er kvalitet lige så vigtigt som kvantitet!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Njike, V. Y., Smith, T. M., Shuval, O., Shuval, K., Edshteyn, I., Kalantari, V., & Yaroch, A. L. (2016). Snack Food, Satiety, and Weight. Advances in Nutrition: An International Review Journal. https://doi.org/10.3945/an.115.009340

  • Angelopoulos, T., Kokkinos, A., Liaskos, C., Tentolouris, N., Alexiadou, K., Miras, A. D., … le Roux, C. W. (2014). The effect of slow spaced eating on hunger and satiety in overweight and obese patients with type 2 diabetes mellitus. BMJ Open Diabetes Research & Care. https://doi.org/10.1136/bmjdrc-2013-000013

  • Karfopoulou, E., Brikou, D., Mamalaki, E., Bersimis, F., Anastasiou, C. A., Hill, J. O., & Yannakoulia, M. (2017). Dietary patterns in weight loss maintenance: results from the MedWeight study. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-015-1147-z


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.