Sådan vælger du den rigtige hårfjerningsvoks til din hud

Epilationsvoks kan være varm, varm eller kold. For at vælge den rigtige skal der tages hensyn til hudtypen og det område, der skal vokses.
Sådan vælger du den rigtige hårfjerningsvoks til din hud
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Valget af den rigtige hårfjerningsvoks afhænger af din hudtype, eksisterende lidelser, det område, der skal vokses, om det gøres hjemme eller i en skønhedssalon, og det ønskede resultat.

Hårfjerningsvoks findes i forskellige former. Derfor anbefales det at prøve forskellige muligheder for at sammenligne, før man vælger den ideelle i forhold til hudtypen.

Der skelnes mellem varm og kold voks. Det er altid vigtigt at være forsigtig i tilfælde af følsom hud og en historie med allergi over for en af stoffets bestanddele.

Epileringsvoks er normalt udviklet med en base af kolofonium (fyrretræsrester) og bivoks (som giver elasticitet). Det indeholder også antioxidanter og pigmenter.

De andre komponenter kan afhænge af producenten. En hjemmelavet voks kan fremstilles med sukker, citronsaft og vand.

Varm hårfjerningsvoks

Varm hårfjerningsvoks er den mest anvendte, især i skønhedssaloner. De bruger faste voksstænger eller perler, som skal opvarmes for at smelte. Der anvendes et særligt apparat, selv om nogle også er egnet til mikrobølgeovne eller vandbad.

Det er den foretrukne løsning i skønhedssaloner, fordi den er billigst, dens virkning er længerevarende (op til 4 uger), den kan formes til områdets størrelse, og den kan genbruges med et egnet filter.

Dens virkning er længerevarende, fordi de høje temperaturer åbner porerne, hvilket gør det muligt at trække hårene ud ved roden. Det kræver dog forberedelse og tid at bruge varm hårfjerningsvoks.

Erfaring og teknik gør en forskel. Hvis den anvendes ved meget høje temperaturer, kan den forårsage forbrændinger eller irritation.

Specialist tager hårfjerningsvoks til sin klient

Varm hårfjerningsvoks er den mest anvendte. Man bør være forsigtig for at undgå ulykker som følge af forbrændinger.

Roll-on patroner

Det er hverken varmt eller koldt. Vokspatronerne påføres med en rulle eller en spatel.

Før brug skal de opvarmes på et særligt underlag. De forårsager dog ikke forbrændinger, fordi de afkøles, når de påføres huden.

Sammenlignet med varm hårfjerningsvoks har den den ulempe, at den ikke er så formbar (roll-on-patroner kommer i lige strimler på størrelse med en rulle). Derfor bruges den på store områder, f.eks. arme og ben.

Den giver ikke den samme poreudvidende effekt, så den trækker ikke hårene ud ved roden.

Den har følgende fordele:

  • Det kan bruges derhjemme.
  • Det er hurtigere.
  • Det er mere hygiejnisk, da det er personligt og ikke kan genbruges.

Kold hårfjerningsvoks

Dette er den form, der er kendt som strips, som er den mest kendte type. Voksen befinder sig mellem to strimler, der kræver varme fra friktion fra hænderne for at kunne skilles fra hinanden. Når de er skilt ad, placeres de på huden og fjernes med et kraftigt træk mod hårvækstens retning.

Ligesom den foregående er den ikke så let at forme, den giver ikke udvidelse af porerne, og hvis den ikke udføres korrekt, kan den give problemer. Det er den metode, der er mest tilbøjelig til at irritere.

Det er dog et meget hurtigt og nemt alternativ til hjemmebrug. Den er også hygiejnisk, da den er personlig og til engangsbrug.

Hvad er den mest bemærkelsesværdige forskel på hårfjerningsvoks?

Varm hårfjerningsvoks anbefales i følgende situationer:

  • Når der er behov for et længerevarende resultat.
  • Når håret er langt.
  • Når der er en god smertetolerance.
  • Når det er nødvendigt at behandle små eller afgrænsede områder.

Det er også den ideelle teknik til følsomme områder og områder med grove, genstridige hår, f.eks. under armene, kønsområdet og bikinilinjen. Det er også at foretrække på mindre områder med tyndere hår, som f.eks. øjenbryn eller overskæg.

Det er værd at nævne, at det er den billigste løsning.

Roll-on patroner bruges derimod på større områder, når det skal gå hurtigt, og på mere følsom hud. Som det er tilfældet med kold hårfjerningsvoks. Begge er enkle og kan anvendes derhjemme.

Anbefalinger før voksning

Når du bruger varm hårfjerningsvoks, skal du komme en smule på håndleddet for at sikre, at den har en passende temperatur og ikke forårsager forbrændinger. Der bør anvendes en lavere temperatur til underarmene, kønsområdet og bikinilinjen.

I tilfælde af roll-on-patroner påføres voksen med den medfølgende rulle. For den varme voks anvendes en træspatel, og den kolde voks leveres i strimler, der placeres på den overflade, der skal vokses. Derefter venter man på, at den hærder.

Den varme voks hærder, når den er kølet af.

Voksen skal placeres i hårvækstens retning og fjernes i modsat retning. Derefter renses og fugtes.

Før voksning skal du sørge for, at området er rent og tørt. Det anbefales at eksfoliere en eller to dage før. Brug ikke deodorant, creme eller kosmetik før voksning.

Anbefalinger efter voksning

Det anbefales at tage et brusebad med varmt eller koldt vand lige efter voksning og fjerne eventuelle voksrester. Generelt anvendes et specifikt opløsende produkt kaldet voksrens.

Efter rensning påføres en fugtgivende lotion med en let massage. Aloe vera-gel er et godt valg.

Udsæt dig ikke for solen i mindst 48 timer bagefter og nedsænk dig ikke i salt- eller klorvand.

Aloe vera gel

En aloe vera-gel er ideel som supplement til voksningen og til at fugte huden.

Vigtige overvejelser

Ved meget følsom hud anbefales kold voks eller roll-on. Samt i tilfælde af kredsløbsproblemer i benene eller åreknuder, hvor varm voks er kontraindiceret.

Ingen type hårfjerningsvoks må anvendes på hud med sår (f.eks. solskoldning) eller med sygdomme som psoriasis eller eksem. Heller ikke efter laserbehandlinger af huden eller når man tager tazaroten.

En anden hårfjerningsmetode, som du kan overveje: Hårfjerning med intenst pulserende lys: Alt, hvad du behøver at vide

Sammenlignet med barbering er hårfjerning med voks en enkel og langvarig metode. Den kan udføres derhjemme, når du har de rigtige redskaber og kender proceduren.

Den vigtigste effekt af hårfjerningsvoksning er at trække hårene dybt ud, så det tager længere tid for den nye hårsæk at regenerere sig. Jo mere man vokser, jo mere svækkes hårene. Det betyder, at hyppigheden kan nedsættes.

Voks udtynder hårene, bremser væksten af nye hår, eksfolierer, giver mindre irritation og giver en mere behagelig berøringsfornemmelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.