Urininkontinens efter fødslen: Hvorfor opstår det, og hvordan behandles det?

Urininkontinens efter fødslen er et almindeligt problem, som kan løses med passende forebyggende foranstaltninger. Lær alt om det her.
Urininkontinens efter fødslen: Hvorfor opstår det, og hvordan behandles det?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Urininkontinens efter fødslen er et problem, der i høj grad påvirker en kvindes livskvalitet. Det anslås at påvirke mellem 36 og 58 % af de kvinder, der føder. Desuden kan det manifestere sig i forskellige grader.

Det mest foruroligende er, at det uden rettidig og effektiv behandling kan udvikle sig til en kronisk tilstand med tiden. Det ender således med at påvirke det sociale, psykologiske og seksuelle liv for de kvinder, der lider af det. Men hvorfor sker det?

Der er en stærk sammenhæng mellem vaginal fødsel og fremkomsten af denne tilstand. Der er dog en mulighed for at reducere risikoen med nogle forebyggende foranstaltninger. Lad os se nærmere på denne tilstand, og hvad vi kan gøre ved den.

Urininkontinens efter fødslen: Hvad du bør vide

Urininkontinens efter fødslen henviser til ufrivillig urinlækage efter fødslen. Selv om det er et problem, der er meget almindeligt, bliver det ofte ikke behandlet korrekt. Generelt kan følgende typer forekomme:

 • Urininkontinens som følge af stress. Dette er den mest almindelige form for urininkontinens efter fødslen. Urinen løber ud, når du anstrenger dig, f.eks. når du nyser, hoster, griner eller laver stødøvelser.
 • Presserende inkontinens opstår, når der er hyperaktivitet i blæremuskulaturen. Det genererer et presserende ønske om at tisse, men der er normalt urinlækage, før man når frem til toilettet.
 • Blandet inkontinens. Dette er en kombination af de to foregående typer og ses normalt i perioden efter fødslen.
 • Overløbsinkontinens. Ved denne type er blæremuskulaturen svag og trækker sig derfor ikke normalt sammen. Dette forårsager urinlækage.
Kvinde med underlivssmerter

Ufrivillig urinlækage er ubehageligt og kan have sociale, psykologiske og seksuelle konsekvenser.

De vigtigste årsager til urininkontinens efter fødslen

Urininkontinens efter fødslen er mere almindelig hos kvinder, der også har ufrivillig urinlækage under graviditeten. Dette er dog ikke altid tilfældet. Det er blevet fastslået, at de vigtigste årsager til denne tilstand er følgende.

Fysiske årsager

Under graviditeten er der en øget produktion af relaxin, et hormon, der produceres af æggestokkene og moderkagen for at lette fødslen. Ligeledes er der et fald i kollagen med samme formål.

Dette giver vigtige ændringer i bækkenbundens væv, hvilket får det til at svækkes. Resultatet er mekanisk dysfunktion i dette område, hvilket ofte resulterer i urininkontinens efter fødslen.

Traumatiske årsager

Nogle gange forårsager fødsler skader på bækkenbunden. Jo flere presseveer, der opleves, jo større er risikoen for skader. Ligeledes er risikoen større, jo længere pressefasen er.

Hvis bækkenmuskulaturen ikke beskyttes under denne proces, øges sandsynligheden for at beskadige dette område og få konsekvenser som f.eks. inkontinens.

Fødsel

Det er en kendsgerning, at vaginal fødsel øger risikoen for urininkontinens efter fødslen. Dette sker, når der opstår bristninger eller skader på bækkenbunden under processen som følge af brugen af instrumenter.

Kejsersnit mindsker kun delvist denne risiko, da de øger risikoen for blæreskader.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også nyde at læse: Efterfødselsyoga for begyndere

Andre variabler

Der er andre faktorer, der øger risikoen for urininkontinens efter fødslen. Disse omfatter følgende:

 • Antallet af fødsler. Jo flere fødsler, jo større er risikoen.
 • Barnets vægt. Jo større barnet er, jo større er sandsynligheden for skader på bækkenbunden og skader, der fører til inkontinens.
 • Kropsmasseindeks. Overvægt og fedme hos moderen øger risikoen.
 • Moderens alder. Kvinder under 25 år og kvinder over 30 år har oftere denne type problemer.
 • Graviditetsdiabetes. Urininkontinens efter fødslen opdages hyppigere hos kvinder, der har haft denne sygdom.
 • Tobaksforbrug. Denne type inkontinens rammer flere kvinder, der ryger.
 • Idræt med høj belastning. Kvinder, der dyrker disse sportsgrene, har en tendens til at have en mere svækket bækkenbund på fødselstidspunktet. Dette øger risikoen.

Behandling af urininkontinens efter fødslen

Oftest vil urininkontinens efter fødslen forsvinde spontant inden for fem til seks uger efter fødslen. Hvis dette ikke sker, er det bedst at opsøge en læge for tidlig behandling. Alternativerne er som følger:

 • Kinesiterapi. Dette er et genoptræningsprogram med øvelser til styrkelse af bækkenbunden baseret på sammentrækninger og afslapning af musklerne i området. Det varer mellem tre og seks måneder. Det er op til 50 % effektivt.
 • Biofeedback består i bevidst at vænne sig til at udføre knibeøvelser, som styrker bækkenbunden. De skal udføres flere gange om dagen.
 • Elektrisk stimulering. Dette udføres ved hjælp af en vaginal eller anal sonde. Denne har elektroder, der overfører elektriske impulser og forårsager en passiv sammentrækning af bækkenbundsmusklerne.
 • Kirurgisk behandling. Dette udføres, når ingen af de andre muligheder er effektive, og tilfældet er alvorligt.
Kvinde laver knibeøvelser for at undgå urininkontinens efter fødslen

Udøvelse af knibeøvelser hjælper med at styrke bækkenbunden for at bekæmpe urininkontinens.

Forebyggelse af urininkontinens

Vedtagelse af forebyggende foranstaltninger er det mest anbefalede for at undgå at lide af konsekvenserne af denne type inkontinens. Anbefalingerne er som følger:

 • Udøvelse af knibeøvelser. De styrker bækkenbunden. De bør dog ikke udføres uden en læges godkendelse. I nogle tilfælde kan de være kontraproduktivt for graviditet.
 • Efterfødselsundersøgelse. Bækkenbundens tilstand bør kontrolleres før, under og efter graviditeten. Dette vil gøre det muligt at opdage eventuelle abnormiteter tidligt.
 • Styrk transversus abdominis. Dette område støtter livmoderens vægt og spiller en meget vigtig rolle i forebyggelsen af urininkontinens efter fødslen. Det er din læge, der skal angive, hvordan du styrker disse muskler.
 • Pas på din kropsholdning. Dette gælder både under graviditeten og i tiden efter.
 • Oprethold en sund vægt. Det betyder, at du skal passe på din vægt under graviditeten og efter fødslen vende tilbage til normalvægten så hurtigt som muligt.
 • Undgå samleje lige efter fødslen. Det er bedst at vente otte uger efter fødslen med at have sex.
 • Gå til din læge. Hvis du har ubehag, må du ikke vente.

Du vil måske finde denne artikel interessant: Blødning efter fødsel kan behandles

Afsluttende anbefalinger

Urininkontinens efter fødslen er blevet et almindeligt problem hos kvinder. Faktisk anses graviditet og fødsel for at være to risikofaktorer for at udvikle dette problem. Derfor er det en god idé at forberede bækkenbunden, inden man bliver gravid.

Hvis problemet opstår efter fødslen, bør man under alle omstændigheder kontakte sin læge eller gynækolog i tide. Den professionelle vil bestemme den bedste behandling for at forhindre, at det påvirker dit velbefindende.

Det kan interessere dig ...
Fordele ved at styrke bækkenbunden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fordele ved at styrke bækkenbunden

Fordelene ved at styrke bækkenbunden er ukendte for mange. Svaghed i bækkenbunden kan have en betydelig indvirkning på livskvaliteten. • Cohen-Quintana, C., Carrasco-Portiño, M., Manríquez-Vidal, C., & Bascur-Castillo, C. (2017). Fortalecimiento de la musculatura del piso pélvico en gestantes en control en un centro de salud familiar: Un estudio experimental. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 82(5), 471-479.
 • Subak LL, Richter HE, Hunskaar S. Obesity and urinary incontinence: epidemiology and clinical research update. J Urol. 2009;182(6 Suppl):S2-S7. doi:10.1016/j.juro.2009.08.071
 • Huang YC, Chang KV. Kegel Exercises. [Updated 2021 May 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555898/
 • Sánchez Guisado, M. D. M., González Segura, R., & Hernández Llorente, E. (2014). Importancia de las técnicas hipopresivas en la prevención de la incontinencia urinaria postparto.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.