Mastopexi: Fordele og risici ved brystforstørrelse

Denne artikel forklarer, hvad mastopexi er, hvad formålet er, hvordan det udføres, samt pleje og mulige risici.
Mastopexi: Fordele og risici ved brystforstørrelse
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 16 februar, 2023

Mastopexi er en operation, der udføres af æstetiske årsager for at løfte brysterne og give dem symmetri, hvis de er skæve. Den kan udføres med nedsat volumen eller forøges med implantater.

Indgrebet udføres på en operationsstue og kræver fuld narkose. Denne teknik søger at give et mere ungdommeligt udseende og hjælper personen til at føle sig bedre tilpas i forhold til sit udseende.

Hvad er en mastopexi, og hvad er formålet?

Der er flere faktorer, der får brysterne til at hænge. Det drejer sig om alt fra graviditet, alder og vægtændringer til at bruge den forkerte bh, rygning, dårlig kropsholdning og manglende motion. På samme måde er det sådan, at jo større den oprindelige størrelse er, jo mere mærkbar kan slapheden være.

For at rette op på dette problem er der forskellige alternativer. Nogle er naturlige og omfatter øvelser for at styrke barmen, cremer, indtagelse af infusioner og forbedring af kropsholdningen.

På den anden side er der æstetiske procedurer. Disse omfatter bl.a:

 • Mesoterapi.
 • Radiofrekvens.
 • Hyaluronsyre.
 • Polycaprolacton.
 • Æstetiske operationer, herunder mastopexi, også kendt som brystløft. Formålet er at bringe brysterne på plads igen, når de er begyndt at hænge.

Denne kirurgiske teknik kan omfatte en reduktion i tilfælde, hvor brystet er for stort. Den kan også omfatte en forstørrelse med implantater, hvis brystet er lille. Areola og brystvorten kan også flyttes.

Mastopexi har til formål at give brysterne et forynget udseende, så de ser mere symmetriske ud. Dette hjælper personen til at føle sig mere selvsikker og øger selvværdet.

Vi tror, at du måske også vil finde denne artikel interessant: Ændringer i brystet og brystvorten: Hvornår er det grund til bekymring?

Forberedelse til operation

Afhængigt af personens alder og visse risikofaktorer kan kirurgen i visse tilfælde anbefale en mammografi eller andre billeddannende undersøgelser. Til gengæld bør patienten oplyse, om hun er gravid, hvilken medicin hun tager, og endda hvilke naturlige kosttilskud hun bruger.

Lægen kan angive, at brugen af antikoagulantia, såsom warfarin, og trombocythæmmende midler, såsom aspirin, skal stoppes.

Andre anbefalinger på forhånd er følgende:

 • Patienten bør faste før operationen. Hun vil blive informeret om, hvor mange timer før hun skal holde op med at spise og drikke.
 • Hun bør også bære løstsiddende tøj, der er let at tage af og på. Det skal have knapper eller lynlåse foran.
 • Det er nødvendigt at have en ledsager med, da det ikke vil være muligt at køre bil bagefter.
Scanning af bryst

Hvordan er proceduren?

Som nævnt udføres mastopexi under generel anæstesi, normalt med intravenøs bedøvelse. Desuden skal den udføres på en operationsstue med passende sanitære forhold og af fagfolk med uddannelse og erfaring i håndtering af denne teknik.

Kirurgen foretager mellem et og tre snit, alt efter størrelse, form, grad af slaphed, areolaens placering, overskydende hud, eller når der – ud over løftet – foretages en brystreduktion.

Der er flere typer af snit, der kan anvendes:

 • Forankringssnit: Dette foretages omkring areola. Fra areola lodret ned til brystfolden og derefter vandret langs brystfolden.
 • Et nøglehulsindsnit: Dette foretages omkring areola og derefter nedad i en lodret nedadgående linje.
 • Et periareolært snit: Som navnet antyder, foretages dette omkring areola.
 • Et halvmåneformet snit: Dette foretages langs den øverste halvdel af areola.

Ifølge undersøgelser om emnet foretages der dog i dag ved de fleste mastopexier en parenkymmanipulation for at sikre et længerevarende resultat. Afhængigt af behovet fjernes yderligere hud eller brystvæv, hvorved brystvorten og areolaen omplaceres, eller der placeres implantater, hvis det er tilfældet.

I en undersøgelse fra 2015 foreslås derimod en omkredsmetode, hvor man kombinerer reduktion af basisomfanget, kirtelrotation og omplacering. Dette hævdes at øge den anteriore projektion og bedre definere omfangets laterale grænse.

Som kulmination kan der i nogle tilfælde efterlades et dræn. Dette sutureres derefter, og der anbringes en gazeforbinding. Den samlede varighed af proceduren anslås til at være mellem to og fire timer. Helingsperioden er kort. Sandsynligvis kan patienten udskrives fra hospitalet samme dag.

Du vil måske også være interesseret i at læse denne artikel: Hvad betyder det at have kompakte bryster?

Pleje efter operationen

En uge efter indgrebet kan personen vende tilbage til sine aktiviteter som normalt, så længe han/hun overholder hvile og følgende pleje:

 • Brug en særlig bh i den tid, som kirurgen har angivet.
 • Undgå pludselige bevægelser eller tunge løft.
 • Udsæt fysisk aktivitet i en uge.

Anvend ikke is, medmindre lægen siger, at du skal gøre det. For at lindre smerten vil kirurgen anbefale visse smertestillende midler efter behov.

Hvis patienten derimod er ryger, anbefales det at undgå denne vane. Dette kan påvirke mikrocirkulationen og dermed helingen.

Resultaterne og fordelene

Ved mastopexi bliver brysterne ikke kun løftet, men brysternes form, symmetri og projektion kan forbedres. Målet er normalt at få patienten til at føle sig bedre tilpas med sit udseende.

Selv om kirurgen laver snittene, så de ikke er så synlige (f.eks. efter areolaens linje), er arene synlige i et stykke tid, op til et år. Derefter forsvinder de en smule, men ikke helt.

De vil naturligvis ikke kunne ses med tøj på. Heller ikke hvis man bærer dybe halsudskæringer. Hvis du ønsker det, kan du anvende nogle produkter, f.eks. naturlige cremer for at reducere arrene, så længe du har din læges tilladelse.

Resultaterne af mastopexi forbliver normalt på lang sigt. Det hele afhænger af flere faktorer, såsom kost, overvægt, graviditet, amning og hormonel påvirkning.

Der kan dog også være nogle utilfredsstillende resultater, når implantater er placeret i en retromuskulær position. De hyppigst rapporterede i forskningen er: Asymmetrier, forskydninger og dobbelt brystkontur.

Det er også muligt, at brysterne kan hænge igen med alderen. Hvis personen ønsker det, er det dog muligt at få foretaget endnu et brystløft eller udskiftning af implantater.

Kvinde får undersøgt sit bryst

Hvem anbefales en mastopexi til?

En mastopexi kan være en mulighed for kvinder, hos hvem vægtøgning eller vægttab, aldring eller graviditet har efterladt eftervirkninger i brysterne. Det er også et alternativ, når kirurgen mener, at implantater alene ikke vil give et tilstrækkeligt løft.

Det er også muligt at kombinere begge indgreb.

Det anbefales dog ikke, hvis du planlægger at tabe dig, hvis du er gravid eller planlægger at blive gravid. Det er heller ikke muligt, hvis du stadig ammer. I disse tilfælde er det bedst at vente.

Mulige risici og komplikationer ved mastopexi

Som ved enhver operation er der ved en mastopexi nogle risici i forbindelse med bedøvelse, mulige infektioner, blødning fra sår, hævelse og tykke ar. Derudover kan der forekomme særlige komplikationer:

 • Vanskeligheder med at amme.
 • Et tab af følelse i brystvorterne.
 • Asymmetri af brysterne (et større eller anderledes formet bryst) eller brystvorter.

Generelt er sådanne problemer sjældne. Komplikationer som følge af brugen af implantater som f.eks. indkapsling, forskydning eller bristning bør dog også tilføjes til disse.

Afslutningsvis er der også følelsesmæssige risici, der skyldes personens forventninger ud fra et æstetisk synspunkt. Man kan blive skuffet, hvis brysterne ikke ser ud som forventet.

Nogle af disse risici kan minimeres, hvis operationen udføres af en specialist med erfaring i at håndtere teknikken. De kan også minimeres, hvis den udføres under passende forhold – dvs. i en korrekt udstyret operationsstue.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Berrocal-Revueltas M. Mastopexia con prótesis: técnica triplanar con colgajo en cola de pez para mamas con pobre calidad de cobertura. Cir. plást. iberolatinoam.  2013;  39(4): 348-359.
 • Cáceres Miotto G, Eaves F. The circumrotational technique for mastopexy. Aesthetic Surgery Journal. 2015; 35(7): 796–809.
 • Cervilla-Lozano J. Lipoestructura mamaria y ptosis. Cir. plást. iberolatinoam.  2014; 40(4): 369-376.
 • Expósito-Jalturin A, Escobar-Vega H, Carbón A, Paredes-Javier W, Cuastumal-Figueroa D. Tratamiento de la ptosis mamaria con mastopexia periareolar más endoprótesis. Acta Médica. 2022; 23(3). Disponible en: https://revactamedica.sld.cu/index.php/act/article/view/330
 • Galli R, Marcelo T, Plot E. Mastectomia bilateral de limpieza: complicación a distancia de los implantes mamarios: revisión literaria acerca de un caso clínico. Cir. Parag. 2010; 34(1): 33-40.
 • Navarro R, Torreblanca L, Enríquez A. Mastopexia de aumento, técnica de quinta generación. Cir. plást. iberolatinoam.  2008;  34(2): 89-100
 • Sandoval M, Droppelmann  K. Anticoagulantes y antiplaquetarios en cirugía dermatológica Rev. chil. dermatol, 2010; 26(3): 328-332.
 • Qureshi A, Myckatyn T, Tenenbaum M. Mastopexy and Mastopexy-Augmentation. Aesthet Surg J. 2018; 38(4): 374-384.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.