Brysterne hænger faktisk ikke af at amme

Selv om videnskaben har bevist, at brysterne ikke hænger på grund af amning, er der mange mødre, der undlader at amme deres børn af frygt for ændringer i deres udseende. Dette er en myte, som bør udryddes.
Brysterne hænger faktisk ikke af at amme

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Der er allerede nok beviser til at bekræfte, at brysterne hænger faktisk ikke af at amme, på trods af hvad mange mennesker måske tror. Indtil for nylig troede man, at amning havde negative konsekvenser for brysternes æstetik. I dag ved man, at det ikke er tilfældet.

Det er rigtigt, at brysterne er et af de områder af kroppen, der undergår de største forandringer under graviditeten. Det er også klart, at de undergår ændringer under amning. Men brysterne hænger faktisk ikke på grund af amning.

Hængende bryster kan være en konsekvens af graviditeten. Graviditet indebærer flere forandringer i en kvindes krop, blandt hvilke der er flere forandringer i brysterne. Amning er dog ikke i sig selv ansvarlig for disse forandringer.

Brystforandringer under graviditet og amning

En kvinde tjekker sine bryster

En kvindes bryster vil ændre sig under graviditeten, men amning får dem ikke til at hænge.

En kvindes bryster begynder at blive dannet i puberteten og fortsætter med at ændre sig gennem hele livet. Alderen er en afgørende faktor for deres udseende. Derudover sker der altid en fornyelse af brystcellerne som en del af menstruationscyklussen.

Denne fornyelse afbrydes, når en kvinde bliver gravid. Brysterne bliver så til mælkeproducerende organer. I den proces øges antallet af kanaler, der transporterer denne mælk. De bliver også mere komplekse for at kunne opfylde deres funktion, nemlig at give næring til barnet.

Under graviditeten øges også laktocytterne, som er de mælkeproducerende celler, og cirkulationen til dette område øges. Alt dette får brysterne til at blive større faktisk op til halvanden gang større.

Når kvinden så føder, har brysterne allerede et andet udseende. Det, der følger, er, at disse bryster fyldes med mælk. Normalt føles de i de første måneder meget tunge, men lidt efter lidt begynder de at blive lettere.

Brysterne hænger faktisk ikke af at amme

Brysterne vokser på grund af graviditetens virkninger. Derefter fyldes de med mælk, og det fører til strækning af huden, så der er også en stigning i deres volumen. Denne strækning får huden til at hænge, og det er ikke let for den at genvinde sin spændstighed og elasticitet.

De foreliggende videnskabelige data tyder imidlertid på, at brysterne ikke hænger af på grund af amning. Det er faktisk de processer, der er forbundet med graviditet, der fører til væsentlige ændringer i brysterne. Hertil kommer naturligvis tidens gang.

Faktisk er der en undersøgelse fra 2011 foretaget af American Society of Plastic Surgeons (ASPS), som klart fastslår, at brysterne hænger ikke af amning. Dette afliver den udbredte myte om amning.

Det understreger også, at æstetik ikke er en grund til at stoppe med at amme. Amning er meget gavnligt for barnet og også for moderen. Desuden genererer det ikke nogen ændring i dine bryster.

Sådan forhindrer du, at brysterne hænger efter graviditeten

Man har fundet tilfælde af kvinder, som har haft flere graviditeter og ikke viser tegn på, at deres bryster hænger. Af denne grund mener mange forskere, at dette aspekt er påvirket af en genetisk faktor. Man mener, at ændringerne afhænger af kvaliteten af moderens hud.

Hængende bryster er mere almindelige hos mødre, der er overvægtige, ryger eller er ældre. På den anden side er det muligt at forebygge hængebryster med nogle enkle foranstaltninger, der skal træffes efter graviditeten. Her er nogle af de måder, man kan gøre dette på:

Vægtkontrol under graviditeten

En kvinde bør tage mellem 10 og 15 kg på under graviditeten. Ud over denne mængde kan du være overvægtig, og under disse omstændigheder vil det være lettere for dine bryster at blive slappe efter amning.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er en graviditetspude? Anvendelse og fordele

Gradvist vægttab

At tabe sig efter graviditeten er en proces, der bør ske gradvist for ikke at øge sandsynligheden for hængende bryster. Hvis vægttabet er pludseligt, er der større chance for, at huden ikke vil være i stand til at tilpasse sig forandringerne, og derfor vil dine bryster hænge.

Brug en støttende bh

Som vi allerede har angivet, hænger brysterne ikke af at blive ammet. Nogle mødre tror dog, at det er tilfældet, fordi de begynder at bemærke, at brysterne hænger efter amning. En af årsagerne til, at dette sker, er brugen af en utilstrækkelig bh. Det bedste er at få din læge til at fortælle dig, hvilken type bh du skal bruge.

Lav nogle øvelser

Nogle gange er blot en simpel træningsrutine nok til at forhindre brysterne i at hænge efter amning. Målet er at styrke de muskler og ledbånd, der støtter brysterne. Styrketræning med vægte, armbøjninger og planker er meget velegnede.

Nogle andre tips

Kvinde oplever, at brysterne hænger

Styrketræning kan forhindre brysterne i at hænge.

Det kan også være en god idé at massere brysterne. Du skal blot lægge en isterning på brysterne og massere området i cirkulære bevægelser i et minut hver dag. Naturlige opstrammende olier er også en god mulighed. De bedste er hyben-, sød mandel-, oliven- eller avocadoolie. Disse metoder bør dog ikke anvendes under amning.

Andre hensigtsmæssige foranstaltninger er følgende:

  • Få masser af søvn.
  • Drik rigeligt med vand.
  • Spis en sund kost.
  • Hold op med at ryge.
  • Beskyt dine bryster mod solen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 8 almindelige fejl ved anvendelse af solcreme

Fysisk træning kan forhindre, at brysterne hænger

Det er meget tilrådeligt for moderen at dyrke sport som svømning, som ikke kun holder hende i form, men som er ideelt til at genvinde brysternes normale fasthed. Yoga og pilates kan også varmt anbefales.

Brysterne hænger ikke på grund af amning, så der er ingen grund til at fratage dig selv og dit barn den vidunderlige proces med amning. Jo sundere moderens livsstil er, jo mindre risiko løber hun for at få hængende bryster efter amning.

Det kan interessere dig ...
5 vaner, der får bryster til at hænge
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 vaner, der får bryster til at hænge

Kan en bh kan få bryster til at hænge, selv når det er netop er den du går med, for at undgå det? Find ud af hvordan du undgår hængende bryster.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.