Medicin mod diarré: Alt, hvad du behøver at vide

Medicin mod diarré administreres som symptombehandling, da diarré er et symptom og ikke en sygdom i sig selv. Under alle omstændigheder er der generelle retningslinjer for behandling af diarré.
Medicin mod diarré: Alt, hvad du behøver at vide
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 25 november, 2022

Medicin mod diarré er, som navnet antyder, ordineret til behandling af diarré. Afhængigt af årsagen til sygdommen og de symptomer, den giver, vil det præcise produkt variere.

Diarré er en meget almindelig årsag til at gå til lægen, både i den primære sundhedspleje og direkte på apoteket. For bedre at forstå, hvordan disse lægemidler virker, er det vigtigt at have en bedre forståelse af den fordøjelsessygdom, som de ordineres for.

Hvad er diarré, og hvorfor opstår det?

Diarré er en tilstand, der påvirker fordøjelsessystemet, specielt afføringstransit, hvilket får det til at gå hurtigere og gør afføringen hyppigere og af dårlig konsistens.

Årsagerne til denne tilstand er normalt ubalancer mellem de stoffer, der absorberes og udskilles i tarmen. Diarré er dog også en meget almindelig bivirkning til mange lægemidler.

Infektioner forårsaget af visse patogene mikroorganismer kan også give dette symptom. På den anden side er det vigtigt at vide, at diarré generelt set kan inddeles i to typer: Akut diarré og kronisk diarré.

Hvad angår førstnævnte, rammer den hvert år mere end en milliard mennesker i verdens befolkning, især i udviklingslandene. Den udløses normalt af en infektion og kræver normalt ikke nogen lægemiddelbehandling og forsvinder af sig selv.

Kronisk diarré opstår, når diarréen fortsætter efter to til tre ugers behandling. Udtrykket bruges, når en patient lider af denne sygdom i mere end to måneder, og kan skyldes forskellige årsager, selv om det oftest skyldes en mave-tarmsygdom.

Mand på toilet har brug for medicin mod diarré

Hvilken medicin mod diarré findes der?

Medicin mod diarré gives som en symptombehandling, da diarré er et symptom og ikke en sygdom i sig selv. Under alle omstændigheder er der generelle retningslinjer for behandling af diarré:

  • Rehydrering: Når en patient lider af diarré, mister han/hun en masse vand og elektrolytter, som det er vigtigt at erstatte.
  • Administration af præbiotika: Det er meget almindeligt, at tarmmikrobiotaen påvirkes under diarré.
  • Medicin mod diarré: Disse er dog ikke altid nødvendige.

Den farmakologiske behandling af diarré vil variere alt efter diarréens intensitet, varighed og årsag og har til formål at reducere eller undertrykke diarréens symptomer. Her er nogle af de mest almindeligt anvendte midler.

Endnu en artikel specielt udvalgt til dig: Er det okay at spise yoghurt under diarré?

Aktivt kul eller albumintannat

Disse lægemidler har en lokaliseret virkning. Specifikt virker de på den indre væg i tyktarmen. De er meget sikre muligheder, med næsten ingen bivirkninger ifølge de gennemførte undersøgelser.

Generelt har de kun ringe effekt på at reducere afføringsmængden og afføringsfrekvensen, men de påvirker afføringens konsistens.

Loperamid

Dette antidiarrémiddel påvirker den anale sphincter og forbedrer afføringskontinens. Det er derfor et lægemiddel, der påvirker den gastrointestinale motilitet og bremser den. Denne virkning bevirker, at reabsorptionen af vand og elektrolytter i tarmen øges, hvilket resulterer i en øget afføringskonsistens.

En læge ordinerer medicin

Antibiotika

Disse lægemidler anbefales ikke som førstevalg af behandling. Grunden til dette er, at næsten al diarré skyldes en virusinfektion og ikke en bakterieinfektion.

Hvis diarréen imidlertid skyldes en bakterieinfektion, anbefales det at foretage et antibiogram for at få kendskab til patogenets følsomhed og dermed kunne ordinere et passende antibiotikum.

Et antibiogram er en teknik, der udføres i laboratoriet, og som består i at dyrke en inficeret prøve og behandle den med forskellige antibiotika for at finde ud af, hvilket antibiotikum der er mest effektivt.

Konklusion om medicin mod diarré

Heldigvis har vi i dag et bredt udvalg af midler mod diarré, der sikrer, at diarré ikke er en af de vigtigste dødsårsager i de udviklede lande.

For at vide, hvilken medicin mod diarré der skal bruges, er det vigtigt at vide, hvad der har udløst denne ubehagelige tilstand. Vi anbefaler, at du henvender dig til din læge eller apoteker, hvis du har spørgsmål om denne type medicin.

Det kan interessere dig ...
6 astringerende infusioner til diarré
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 astringerende infusioner til diarré

Astringerende infusioner er nyttige til at bekæmpe symptomerne på diarré. Vi deler 6 muligheder, som du kan lave derhjemme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barreiro de Acosta, M., & Domnguez Muoz, J. E. (2004). Tratamiento de la diarrea. Medicine – Programa de Formaci?N M?Dica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0211-3449(04)70013-2
  • del Arco, RT Sánchez, JM Machín Lázaro, and P. Checa Díaz. “Protocolo diagnóstico y terapéutico de la diarrea aguda.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.87 (2019): 5135-5139.
  • Di John, D. “Tratamiento farmacológico de la diarrea aguda.” ARS MEDICA Revista de Ciencias Médicas 17.2 (2017): 59-64.
  • Inhibición del tránsito intestinal por el extracto metanólico de las hojas de Annona muricata L (guanábana) en ratones. (2011). Ciencia e Investigación.
  • Román, E., María, Y., & Cilleruelo, L. (2003). Ensayos clínicos y práctica clínica Racecadotrilo en la gastroenteritis aguda infantil. An Pediatr Contin.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.