Den medicinske anvendelse af kavitation

Kavitation er en ikke-aggressiv teknik til fedtbehandling, som ikke involverer kirurgi, bedøvelse eller indlæggelse. Den er ideel til de personer, der ønsker at forme deres krop. Vil du vide, hvad det er? Læs videre!
Den medicinske anvendelse af kavitation

Sidste ændring: 15 oktober, 2021

Kavitation er en kosmetisk behandling, der fortsat får opmærksomhed, især blandt kvinder. Specifikt er det et alternativ til fedtsugning. Det er dog ikke en procedure for at tabe sig – kun for at forme kroppen. Så hvad består den af?

Disse ikke-invasive behandlinger bruger værktøjer til at reducere lokaliseret fedt og cellulite. Det er mere overkommeligt sammenlignet med kirurgisk fedtsugning. Desuden kan den person, der gennemgår behandlingen, genoptage sine aktiviteter med det samme.

Læs videre for at få mere at vide om det.

Virkningsmekanismen for kavitation

Kavitation er et mekanisk fænomen, der genereres af energi med høj intensitet og lavfrekvens. Disse bølger passerer gennem biologisk væv og skaber hulrum, mikrobobler, som vokser, indtil de imploderer.

Dette sprænger ikke blot cellerne, men sprænger også de store molekyler, som de består af, dvs. fedtstofferne i adipocytterne i form af triglycerider. Disse opdeles i fedtsyrer og glycerol ved hjælp af lipaser.

En undersøgelse, der er offentliggjort i Aesthetic Surgery Journal, konkluderer, at de produkter, der opstår ved ødelæggelsen af disse adipocytter, absorberes og elimineres på fysiologisk vis. Der er således ingen risiko for emboli.

Kvinde bliver behandlet for fedt på maven

Anvendelsen af kavitation

I dag anvendes denne teknik ikke kun til æstetiske formål, men også til medicinske formål. Den tid, der afsættes til hvert arbejdsområde, er 10 til 15 minutter. Desuden arbejder de kun på ét område per behandling (balder, mave, inder- eller yderlår), og behandlingen er god til:

 • Reduktion af lokaliseret fedt.
 • Reduktion af cellulite.
 • Reabsorbering af ødem (ødem med højt proteinindhold).
 • Hæmatomer.
 • Reduktion af fibroser i hypertrofiske ar og fibrotiske områder.

Hvad er fordelene ved kavitation?

Kavitation er primært til æstetisk forbedring, men har også andre sundhedsmæssige fordele. For det første er det en ikke-invasiv, smertefri procedure med gode resultater, når den tilføjes til en velafbalanceret kost og regelmæssig fysisk aktivitet.

 • Det er en behandling til både mænd og kvinder.
 • Den kan behandle alle hudtyper.
 • Det er også en af de mest attraktive muligheder for dem, der ønsker at forme deres figur, da det er bedre end kirurgisk fedtsugning (dette er mere kompliceret og dyrt, indebærer flere risici og kræver postoperativ pleje).
 • Huden bliver mere elastisk, så det er et godt alternativ i tilfælde af maveplastik.
 • Det forbedrer resultaterne af fedtsugning ved at hjælpe med at stramme huden naturligt op.

Proceduren

Kavitation udføres på kropsområder på 13 gange 13 centimeter og anbefales ikke at behandle mere end to områder af denne størrelse på én behandling. Den giver ikke betændelse eller lokalt ødem. Desuden kan man normalt måle volumenreduktionen lige efter hver behandling, selv om det kan tage op til 48 eller 72 timer.

Kliniske undersøgelser offentliggjort i Lasers in Surgery and Medicine viste, at mavens omkreds reduceredes fra en til to centimeter på kun én behandling og fra to til fire centimeter efter tre behandlinger.

Det er normalt, at huden i det behandlede område kan forekomme erythematøs og have små blærer til tider. Det forsvinder dog spontant inden for få minutter. Klienten forlader kontoret med et bælte eller komprimerende beklædning for at fremme modellering af området ved afslutningen af proceduren.

Antallet af behandlinger

Kavitation kræver mindst 8 behandlinger. Klienten skal følge alle medicinske indikationer, efterhånden som behandlingen skrider frem. Desuden finder behandlingerne sted hver 15. dag.

Kontraindikationer for kavitation

Stort set alle kan gennemgå denne form for behandling, men er kontraindiceret på grund af visse medicinske indgreb eller specifikke helbredsproblemer.

Behandlingen er ikke egnet til:

Kvinde får spabehandling

Anbefalinger efter behandlingen

Folk skal gennemføre mindst 30 minutters fysisk aktivitet (gåtur, løb, cykling, vibrerende platform osv.) for at øge behandlingens effektivitet efter en lipolytisk procedure.

Dette bidrager til at fremskynde metabolismen af de frigjorte triglycerider og forhindrer, at de genoptages af sunde adipocytter, som indarbejder dem i fedtvævet igen.

Desuden skal man holde sig til en fedtfattig kost i dagene efter behandlingen og drikke rigeligt med væske. Dette er for at forhindre uønsket fedtophobning efter proceduren.

Vigtigheden af kvalificeret personale

Resultaterne af kavitation er intense, så denne behandling skal kun udføres af en uddannet person, der er specialiseret i proceduren. Ligeledes skal en læge fastslå, om en person er sund nok til at gennemgå denne form for behandling, da elimineringen af fedtceller sker gennem leveren.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Saedi N, Kaminer M. New waves for fat reduction: high-intensity focused ultrasound. Semin Cutan Med Surg 2013
 • Alizadeh Z, Halabchi F, Mazaheri R, Abolhasani M, Tabesh M. Review of the Mechanisms and Effects of Noninvasive Body Contouring Devices on Cellulite and Subcutaneous Fat. Int J Endocrinol Metab. 2016;14(4):e36727. Published 2016 Jul 3. doi:10.5812/ijem.36727
 • Moreno-Moraga J, Valero-Altes T, Riquelme AM, Isarria-Marcosy MI, de la Torre JR. Body contouring by non-
  invasive transdermal focused ultrasound. Lasers Surg Med 2007
 • Mahmoud ELdesoky MT, Mohamed Abutaleb EE, Mohamed Mousa GS. Ultrasound cavitation versus cryolipolysis for non-invasive body contouring. Australas J Dermatol. 2016;57(4):288-293. doi:10.1111/ajd.12386
 • Brennen CE. Cavitation in medicine. Interface Focus. 2015;5(5):20150022.
 • Garcia O., Jr., Schafer M. The effects of nonfocused external ultrasound on tissue temperature and adipocyte morphology. Aesthetic Surgery Journal2013
 • Moravvej, Hamideh et al. “Focused Ultrasound Lipolysis in the Treatment of Abdominal Cellulite: An Open-Label Study.” Journal of lasers in medical sciences vol. 6,3 (2015)

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.