Det medicinske udstyr, der reddede livet på en FC Cádiz-fan

Visse medicinske redskaber gjorde det muligt for fagfolk at redde livet på en fan på stadion i Cádiz. Dette er udstyret, der blev brugt i denne kritiske situation med en lykkelig slutning.
Det medicinske udstyr, der reddede livet på en FC Cádiz-fan
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 23 oktober, 2022

For kort tid siden fangede en situation, der fandt sted på et spansk fodboldstadion, mange menneskers opmærksomhed. En fan fra FC Cádiz fik hjertestop på tribunen, og en sygeplejerske, der var på stedet, reddede liv på ham.

Ud over dette første tilfælde af hjertelungeredning var det nødvendigt at bruge et særligt sundhedsapparat. Nedenstående fortæller vi dig mere om alle de redskaber, der blev brugt i redningsprotokollen.

HLR: Førstehjælpsmanøvren, der reddede livet på en fan af FC Cádiz

Først og fremmest skal det bemærkes, at grundlæggende førstehjælp var nøglen til at opretholde pulsen hos den 68-årige mand, der fik et hjertestop under kampen mellem FC Cádiz og FC Barcelona.

HLR er en genoplivningsteknik, der anvendes, når en person får et hjerte- respirationsstop, eller når hjertet holder op med at slå. Til dette formål anvendes hjertekompressioner for at bevare blodcirkulationen i kroppen, indtil lægehjælp ankommer. HLR-teknikkerne varierer afhængigt af patientens helbredstilstand og alder.

Defibrillatorens rolle ved et hjerteanfald

Hvis en defibrillator anvendes i minutterne efter et hjerteanfald, øges patientens chance for at overleve betydeligt. Det var det, der skete i tilfældet med Cádiz-fanen.

En defibrillator var tilgængelig på stadion og nåede hurtigt frem til en sundhedsassistent. Heldigvis var apparatet tæt på den ramte person. Desuden blev billedet af Conan Ledesma, målmand for hjemmeholdet, der nærmede sig et andet apparat, som FC Barcelona havde stillet til rådighed, hvis der var brug for det, meget berømt.

Defibrillator

En defibrillator er uundværlig i tilfælde af en hjerte- og lungekrise.

Defibrillatoren har den funktion at genaktivere en persons hjerterytme ved hjælp af et elektrisk stød. Selv om brugen af den er enkel, bør den kun anvendes under visse omstændigheder, og derfor skal denne type redskab håndteres af professionelt sundhedspersonale.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: Førstehjælp til forbrændinger og skoldninger

Førstehjælp rygsæk til hjertestarter og udstyr

En airway backpack er en rygsæk til opbevaring og transport af alt det udstyr, der kan være nødvendigt i tilfælde af en hjerte- eller respiratorisk nødsituation. Det drejer sig om instrumenter og lægemidler, der er særlige for specifikt medicinsk udstyr til akut og præhospital behandling.

Konkret er der f.eks. tale om masker og iltslanger. Disse rygsække indeholder også medicin, der kan være nyttig at give folk i en nødsituation på et offentligt sted, før de bringes til et sundhedscenter.

Materiale til perifer venøs adgang

Sergio Salgado, en af de sygeplejersker fra tjeneste 601, der tog til stadion i Cádiz-fanens nødsituation, sagde, at der ikke var noget materiale til perifer venøs adgang. Hvad refererede han til?

Venøse adgange er de procedurer, hvor en vene kommunikerer med det ydre. De er en måde at udføre avanceret livshjælp på. I tilfælde som f.eks. et hjerteanfald kan venøs adgang bruges til at give medicin gennem den.

Den person, der blev assisteret på tribunen på stadionet i Cádiz, blev bedøvet med medicin “af tekniske og kliniske årsager”, sagde Salgado. Dette blev dog gjort med det materiale, som de akuthjælpere, der ankom til stadion, medbragte, ikke med det materiale, der var til stede på stadion.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 mulige risici for babyer og børn på badeværelset

En båre, en ambulance og andre redskaber

Afslutningsvis blev indsatsen med de førnævnte redskaber suppleret med andre elementer, såsom et COVID-patientsæt (selv om dette ikke var tilfældet) og en tablet-pc til at overvåge patientens kliniske billede i detaljer.

For at lette overførslen til hospitalet var det desuden nødvendigt med en båre, som en spiller og en assistent transporterede fra banen. Ambulancens deltagelse var afgørende. Dette køretøj har det nødvendige udstyr til at opretholde stabiliteten, indtil patienten når frem til en medicinsk facilitet.

Ambulanceredder med patient

Ambulancen skal have det nødvendige udstyr til at opretholde patientens stabilitet, mens han/hun transporteres til hospitalet.

Forebyggelse kan redde liv som hos denne fan af FC Cádiz

Selv om det, der skete på tribunen på Cádiz’ stadion, ikke var ukontroversielt med hensyn til de involveredes håndtering af situationen, understreger det vigtigheden af at vide, hvordan man skal handle i en nødsituation af denne type.

FC Cádiz-fanen kunne overleve hjertestoppet takket være indgrebet fra sygeplejersken, der udførte hjertemassage på ham på stedet. Også takket være den efterfølgende ankomst af redningsmandskab. Ifølge hans beretning leverede de det nødvendige sundhedsmateriale for at stabilisere ham.

Afslutningsvis kan to uundværlige aspekter fremhæves. På den ene side er kendskab til HLR-teknikker afgørende for at redde et liv på ethvert tidspunkt. Og på den anden side er forebyggelsen af at have grundlæggende sundhedsudstyr noget, som ingen institution bør ignorere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • de la Fuente-Rodríguez, A., Hoyos-Valencia, Y., Gutiérrez-García, L., Muñoz-Esteban, C., Sevillano-Marcos, A., León-Rodríguez, C., … & Fernández-Martín, C. (2009). Guía rápida de fármacos en soporte vital avanzado. SEMERGEN-Medicina de Familia35(8), 376-379.
  • Estupiñan Montenegro, J. A., & Gutierrez Osorio, L. B. (2021). RCP en escuelas.
  • Cuesta, J. A., & Pérez, L. T. (2006). Toma de decisiones a pie de campo en fútbol. Opinión de los médicos de equipos profesionales ante siete casos problema. Apunts. Medicina de l’Esport41(152), 145-150.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.