7 mulige risici for babyer og børn på badeværelset

Et barns rastløshed og manglende forudseenhed på badeværelset kan føre til ulykker i hjemmet. Lær, hvordan du kan forebygge disse ulykker her.
7 mulige risici for babyer og børn på badeværelset

Sidste ændring: 16 september, 2022

Risici for babyer og børn på et badeværelse medfører bl.a. skader, fald, forbrændinger, forgiftning og drukning. Den spanske sammenslutning af børnelæger nævner badeværelser som et af de potentielt farlige steder i hjemmet, hvor der kan opstå utilsigtede skader.

I sin forebyggelsesvejledning til forældre anfører institutionen, at denne type ulykker i EU er den vigtigste dødsårsag hos børn mellem 5 og 18 år. Derfor er det vigtigt at tilpasse disse rum og ikke gå fra babyer og børn, mens de bader eller udforsker stedet af nysgerrighed.

Synes du, at denne artikel er interessant? Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse: Førstehjælp til forbrændinger og skoldninger

7 risici for babyer og børn på badeværelset

Barn falder ned i vasketøjskurv

Du kan forebygge nogle af følgende ulykker på badeværelset ved at anvende beskyttelse, sikkerhed, uddannelse og frem for alt voksenovervågning.

1. Fald

CNSE Foundation for Overcoming Communication Barriers påpeger, at fald  på badeværelset er den mest almindelige ulykke i hjemmet.

Ligeledes siger Federation of Consumers and Users Association of Andalusia (FACUA), at fald er den vigtigste årsag til skader under badet, da de især rammer børn, ældre og handicappede. For at forebygge dem foreslår de:

  • Brug skridsikre måtter på våde områder eller områder, der udsættes for stænk.
  • Hold gulvet tørt.
  • Luft ud i området.
  • Monter en støttebøjle på væggen i brusebadet eller badekarret.

2. Drukneulykker

Blot 5 centimeter vand er nok til, at et barn kan drukne. I en artikel fra U.S. National Library of Medicine står der, at de fleste drukneulykker blandt børn under et år sker i badekarret og på grund af manglende opsyn.

Drukneulykker er en hurtig og lydløs ulykke. Når det gælder spædbørn, kan de ikke kontrollere deres hals og muskler ordentligt, så hvis deres mund og næse er dækket af bare en lille mængde vand, er det umuligt for dem at trække vejret. Du kan forhindre disse hændelser ved at tømme badekarret og endda lukke toiletlåget efter brug.

3. Stød

Stød er en af de gængse risici for babyer og børn på et badeværelse. BBVA forklarer i sit forsikringsafsnit, at der i disse rum generelt er hårtørrere, barbermaskiner og andre elektriske apparater.

Nærheden af elektriske apparater med badekar fyldt med vand eller et vådt gulv kan føre til ulykker. Lad aldrig apparater være tilsluttet, da et barn med bare fødder på et vådt gulv risikerer at få elektrisk stød.

4. Forbrændinger

Det amerikanske børnelægeakademi anbefaler, at vandtemperaturen ikke bør overstige 48 °C ved badning af en baby, da det ellers kan give forbrændinger.

Det rigtige er at regulere temperaturen, installere et termometer eller teste vandet med albuen. Sæt aldrig dit barn i badekarret eller under bruseren uden først at sikre dig, hvor varmt vandet er. Et ekstra tip er at tænde for det kolde vand først og derefter gradvist tænde for det varme vand.

5. Fald eller kontakt med toilettet er gængse risici for babyer

Småbørn kan falde med hovedet først ned i toilettet. Dette er en anden årsag til drukning. Husk på, at lyden af at skylle ud får barnet til at se det som en leg. Monter låse på toiletlågene, så de ikke kan åbne dem.

Desuden ophobes bakterier i vasken, toiletkummen, håndtagene og alt badeværelsesinventar. Efter at have rørt ved disse dele kan babyer få hudproblemer eller putte hænderne i munden og derefter få diarrésygdomme.

6. Sår

Barbermaskiner, negleklippere og sakse er alle almindelige badeværelsesredskaber. Opbevar disse redskaber uden for børns rækkevidde for at undgå skader.

7. Indtagelse af kemikalier eller medicin

Selv om du ikke opbevarer rengøringsmidler på badeværelset, udgør andre stoffer en potentiel risiko for indtagelse: Shampoo, balsam, medicin, lotion, parfume, kosmetik og endda kapsler, der farver toiletvandet.

I deres uskyld tiltrækkes børn af lugten og farven på kemikalier, så de vover sig ind for at smage på dem. Forebyg sådanne ulykker ved at låse skufferne og låget på toilettet.

Vi tror, at du måske også vil finde denne artikel interessant: Hvilke skadelige kemikalier gemmer sig i skyllemidler?

Sådan undgår du risici for babyer og børn på badeværelset

Barn nyder bad trods risici for babyer

Badeværelset er et af de farligste steder for babyer og børn i hjemmet.

At låse badeværelsesdøren er den bedste forebyggende foranstaltning mod ulykker med børn og babyer. Det er også bedst at være sammen med dem, mens de bader, i stedet for at gå ind og ud for at besvare opkald, lede efter redskaber, tjekke køkkenet osv.

På samme måde er en tilpasning af rummet befordrende for, at badeværelset ikke længere er et sted for ulykker, siger National Association for Child Safety (den nationale sammenslutning for børns sikkerhed). Hvordan?

  • Sæt lås på toiletlåget.
  • Anbring et barnesæde på toilettet. Selv om det er nyttigt, er det stadig ikke en 100 % sikker anordning, når der ikke er opsyn med den.
  • Fastgør døre til bruseren.
  • Tøm og opbevar spande på steder, hvor børn ikke kan komme til.
  • Opbevar de ting, du vil bruge til at vaske barnet, tæt på, så du ikke behøver at forlade rummet for at lede efter dem, foreslår Fundación Infancia Segura (Safe Childhood Foundation).

Vigtigheden af at være forberedt i tilfælde af ulykker med børn på badeværelset

Risikoen ved børn på badeværelset bør motivere voksne til at være forberedt på at reagere på enhver risiko. Det er vigtigt at lære at udføre hjertelungeredning (HLR), at registrere alarmtjenestens nummer i telefonkontakterne og at lære af en børnelæge, hvad førstehjælp er i tilfælde af eventuelle nødsituationer i hjemmet.

Det kan interessere dig ...
Miljøvenlig rengøring af dit badeværelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Miljøvenlig rengøring af dit badeværelse

Hvor mange kemiske produkter køber du normalt til at gøre badeværelset rent? Sådan kommer du i gang med mere miljøvenlig rengøring af dit badeværel...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.[object Object]