Minidrivhuse: Sådan sætter du et op derhjemme

Beholdere og strukturer til forbedring af plantedyrkning har en række økonomiske, økologiske og sunde fordele. Se her, hvordan du opsætter minidrivhuse derhjemme.
Minidrivhuse: Sådan sætter du et op derhjemme

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Køkkenhaver anvendes af millioner af mennesker, selv i storbyerne. Flere og flere mennesker vælger at dyrke deres egne grøntsager, hvilket har mange fordele ud fra et miljømæssigt og ernæringsmæssigt synspunkt. Det er dog muligt at gå et skridt videre ved at installere minidrivhuse.

Det er strukturer, der kan tilpasses til et givet rum i hjemmet, og som gør det muligt at øge afgrødernes variation og mængde. Placering af et minidrivhus i hjemmet har en række fordele, der gør det moderne. Desuden er det ikke en kompliceret opgave.

Hvad er minidrivhuse, og hvad skal de bruges til?

Landbrug i hjemmet eller i lille skala bliver mere og mere populært. Køkkenhaver og byhaver er blevet et udbredt fænomen for dem, der har deres egen have.

Men de findes også i hjem, hvor der kun er en lille plads på altanen eller terrassen. For at fremskynde og forbedre dyrkningsprocessen er det bedst at samle et minidrivhus. Det er rum, der er tilpasset de ideelle vækstbetingelser for grøntsager.

Det er gavnligt at have sine egne grøntsager. Derfor vælger mange mennesker at opstille minidrivhuse med forskellige stilarter, materialer og størrelser.

Disse strukturer er kendetegnet ved at forvandle et lille rum til et sted med optimale dyrkningsbetingelser. Inde i et minidrivhus er det muligt at skabe et mikroklima ved at styre sollys, luftfugtighed, luft og ventilation. Grøntsager og frugter vokser bedre som følge heraf.

Trin til opsætning af minidrivhuse

Opsætning af et minidrivhus er en glimrende måde at udnytte pladsen i hjemmet op og hellige den til planter og vegetation. Desuden gør det det muligt at dyrke sine egne fødevarer med økonomiske, økologiske og ernæringsmæssige fordele.

Planter i vindueskarm

1. Vælg den rigtige plads

Det er vigtigt at lede efter en del af hjemmet med tilstrækkelig plads til at samle strukturen komfortabelt. Det er nemmere i huse med små altaner og terrasser.

Det er vigtigt, at den ligger i et område, der modtager sollys, så afgrødernes lys- og varmeniveau kan reguleres.

2. Vælg materialerne

Til dette trin er det vigtigt at tage hensyn til størrelsen af de minidrivhuse, der skal installeres. På baggrund af disse oplysninger vælges de plastmaterialer, der skal danne strukturen.

Dimensionerne skal omfatte en ekstra plads til at arbejde stående. Med andre ord skal dimensionerne være lidt bredere end nødvendigt.

3. Forbered jorden til minidrivhuse

Hvis du har en have, er det lettere at installere urner og minidrivhuse, fordi du har mulighed for at bruge jord, let tilgængelige steder og nok sollys. For at montere den skal du jævne jorden og rengøre området så godt som muligt.

Afgræns derefter det område, som strukturen skal fylde, og markér vinklerne og hjørnerne. Til sidst skal du installere minidrivhusets bund og rør.

4. Saml taget

Når grundkonstruktionen er fast, skal du lægge tyk plastik over den. Dette er et specielt materiale til denne type konstruktion, som er mere modstandsdygtigt og kan modstå solens stråler og andre miljøforhold.

5. Åbninger

Når bunden og strukturen af minidrivhuset er blevet installeret, er det sidste skridt at lave åbningerne. Disse kan være med lukninger, et rullesystem eller endda med skydedøre, men det er vigtigt, at de lukker godt. På denne måde kan man holde miljøet under kontrol.

Væksthusurner som en alternativ mulighed

Ud over dyrkning af grøntsager i minidrivhuse er der en anden mulighed, der er tilpasset hjemmets mindste planter. Urner er mindre beholdere, der skaber et mikroklima for vegetationen.

Med væksthusurner er det muligt at holde vegetationen væk fra kontakt med røg, parfume og andre typer stoffer, der kan være skadelige. Urner er perfekte til komplekse eksemplarer, der kræver særlige vækstbetingelser.

Egenskaber ved væksthusurner

Væksthusurner kan være fremstillet af forskellige materialer, men de skal være gennemsigtige for at lade lyset trænge ind. Generelt har de normalt glasvægge. De er enkle at installere, og de har mange forskellige designs og stilarter, så de kan tilpasses til husets indretning.

Inden planten sættes i, skal området være godt renset. Desuden skal der placeres en bakke som base, hvis den ikke har en sådan. Derefter skal der dannes en bund med ler og lidt vand.

Glasset skal holdes rent og gennemsigtigt, så planterne får det nødvendige lys, selv om det ikke anbefales, at solens stråler rammer det direkte. Som det sidste er det en god idé at åbne låget fra tid til anden for at ventilere urnen og fugte underlaget med en sprayflaske.

Eksempel på minidrivhuse

Urner løser problemet med begrænset plads i storbyer.

Fordele ved at dyrke grøntsager derhjemme med minidrivhuse

At dyrke spiselige grøntsager er ikke kun et æstetisk eller miljømæssigt spørgsmål. Dyrkning af grøntsager har økonomiske og ernæringsmæssige fordele.

Det er muligt at få 100 % økologiske produkter, der er høstet ved personlig overvågning. Selv om det ikke er en kompliceret opgave, er det tilrådeligt at starte med enkle produkter og derefter gå videre til minidrivhuse.

Alle grøntsager, der dyrkes hjemme, har en række fordele med hensyn til bæredygtighed. Det skyldes, at transportomkostninger og emissioner reduceres, mens sæsonbestemte grøntsager prioriteres.

Andre fordele er følgende:

  • Økologi: Med vores egne afgrøder er vi sikre på, at vi producerer grøntsager på en økologisk måde. Det vil sige uden kemikalier, der skader miljøet.
  • Mindre madspild: Ved at dyrke dine egne grøntsager tilskyndes du til at inkorporere flere grøntsager i din daglige kost, samtidig med at der går mindre mad til spilde.
  • Miljø: Køkkenhaver er en af de individuelle handlinger, der bidrager til at reducere CO2-klimaaftrykket.
  • Bedre smag: Friske grøntsager, der er dyrket hjemme, har en bedre smag. Desuden undgås indarbejdelse af konserveringsmidler.
  • Sundhed: Det er uden tvivl en fordel at undgå landbrugskemikalier og konserveringsmidler i forbindelse med forbruget af alle typer fødevarer.

Du kan forbedre dine afgrøder

Minidrivhuse er ideelle muligheder for at forbedre vækstforholdene i hjemmet. Med disse er det muligt at generere et mikroklima for følsomme og vanskelige planter at passe på. Minidrivhuse skaber deres egen sunde fødekilde.

Nogle ideelle eksemplarer til disse beholdere er bregner og orkidéer. Småbladet vedbend eller afrikanske violer er derimod et godt valg til urner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martínez-Gutiérrez, Gabino Alberto, López-Cruz, Juana Y., Juárez-Luis, Griselda, Díaz-Pichardo, René, Ortiz-Hernández, Yolanda D.,  CARACTERIZACIÓN DE LAS UNIDADES DE PRODUCCIÓN DE TOMATE EN INVERNADEROS DE OAXACA. Agricultura, Sociedad y Desarrollo [Internet]. 2014;11(2):153-165. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=360533099002
  • Blázquez Abellán, Gemma et al. “Alimentación saludable y autopercepción de salud” [Healthy eating and self-perception of health]. Atencion primaria vol. 48,8 (2016): 535-542. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6877839/
  • Gil Meseguer, Encarnación, Gómez Espín, José María ,  CULTIVOS BAJO CUBIERTA EN EL SURESTE DE ESPAÑA. Papeles de Geografía [Internet]. 2011; (53-54):155-170. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40721572011
  • Delgado-Zegarra, Jaime et al. “Uso indiscriminado de pesticidas y ausencia de control sanitario para el mercado interno en Perú” [Indiscriminate use of pesticides and lack of sanitary control in the domestic market in PeruUso indiscriminado de pesticidas e falta de controle sanitário do mercado interno no Peru]. Revista panamericana de salud publica = Pan American journal of public health vol. 42 e3. 13 Apr. 2018. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6386114/
  • Alviter Ponce, D., Granados Sánchez, D.,  CONSTRUCCIÓN  Y  MANEJO  DE  INVERNADEROS  EN  LA PRODUCCIÓN  DE  JITOMATE  (Licopersicum  esculentum,   Mill) PARA  EL  VALLE  DEL  MEZQUITAL,  HIDALGO. Revista Chapingo Serie Zonas Áridas [Internet]. 2006;V(1):13-17. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=455545053002

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.