Sådan kan du genbruge en sprayflaske: 6 interessante ting, du kan lave

Ved at genbruge en sprayflaske kan du spare mange penge. Desuden gør du din lille del for miljøet. Lær hvordan her!
Sådan kan du genbruge en sprayflaske: 6 interessante ting, du kan lave

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det første, mange mennesker gør, når de er færdige med at bruge indholdet af en sprayflaske, er at smide den ud og købe en ny til at erstatte den. I virkeligheden er der mange ting, du kan gøre for at genbruge en sprayflaske. Her fortæller vi dig, hvordan du kan give den et nyt liv, inden du smider den ud.

Idéen er, at vi kan genbruge den for på den ene side at bidrage til at passe på miljøet og på den anden side spare penge. Hvis du kan lave dine egne produkter og bruge dem i en af disse flasker, vil du i den forstand bemærke forskellen i prisen mellem en købt flaske og en hjemmelavet flaske.

1. Lav dit eget universalrengøringsmiddel

Den første af idéerne har at gøre med det så berømte og meget brugte universalrengøringsmiddel, som ikke bør mangle i noget hjem. Det kan være lidt dyrt at købe det, så vi foreslår, at du prøver at lave dit eget derhjemme.

Ud over din sprayflaske skal du bruge følgende:

 • 5 dl klar eddike
 • Skallen af 2 citroner
 • Et par kviste timian
 • 1 teskefuld castile sæbe
 • 35 dråber æterisk citronolie

Når du har blandet alle disse ingredienser sammen, lader du dem stå i et par uger, og så er du færdig! Vær tålmodig, for det er ventetiden værd.

Hjemmelavet rengøringsmiddel, når man vil genbruge en sprayflaske

Der findes flere formler til at lave hjemmelavede universalrengøringsmidler. Kom dem derefter i sprayflasker, og du har den perfekte allierede til hjemmet.

2. Tilbered et udendørs rengøringsmiddel, når du vil genbruge en sprayflaske

Forår og sommer indbyder til at tilbringe mere tid i haven eller på terrassen og nyde de behagelige dage. På dette tidspunkt kan du lave et rengøringsmiddel, der virker til udendørs møbler og efterlader dem pletfri.

Med kun tre ingredienser får du et fremragende udendørs rengøringsmiddel:

 • 2,5 dl klar eddike
 • 5 dl vand
 • 2 eller 3 skævt flydende håndsæbe

Den sæbe, du bruger, skal indeholde sulfat, for at det kan virke. Bland det hele sammen, og kom blandingen i din sprayflaske. Så er det klar til brug!

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hjemmelavede nøgleringe: Genbrugsidéer

3. Lav hjemmelavet glasrens

Dette er et af de mest specifikke rengøringsmidler der findes, da vi køber det kun til ét formål: Rengøring af glas og spejle. Vi synes, det er en god idé at lave din egen og lære at genbruge en sprayflaske effektivt.

Bland en del klar eddike, en del vand og et par dråber vaskemiddel. Den eneste anbefaling er, at du påfører det direkte på mikrofiberkluden og ikke på den overflade, du skal rengøre. Et andet forslag er at blande en kop vand fra hanen med en kop isopropylalkohol og en spiseskefuld eddike.

4. Lav en duft til hjemmet

At skabe en behagelig duft i rummene i dit hjem giver en følelse af velvære og ro. Selv om denne opskrift kan indeholde dine yndlingsurter og -blomster, vil vi give dig denne opskrift:kKog eukalyptus, lavendel og myrte. N år det er afkølet, skal du komme blandingen i din sprayflaske.

5. Lav et rynkemiddel til tøj

Hvis du ikke er fan af at stryge, men gerne vil have, at dit tøj er rynkefrit, så kan du prøve denne løsning med kun tre ingredienser til at fjerne folder fra tøj.

Bland 5 dl vand, 1 spiseskefuld klar eddike og 1 teskefuld hårbalsam i din tomme beholder. Spray dette præparat på tøjet, og stræk det derefter forsigtigt ud. Du vil bemærke, hvordan rynkerne mindskes betragteligt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 effektive tricks til at fjerne pletter på tøj

6. Lav en naturlig ukrudtsdræber, når du vil genbruge en sprayflaske

Ukrudt i haven er et tilsyneladende uendeligt problem. Hvis du trækker dem ud med hånden, kommer de tilbage. Og kemikalier er ikke altid så effektive. Her er en af de bedste idéer til genbrug af dine sprayflasker.

Bland og ryst derefter kraftigt disse ingredienser i en flaske:

 • 5 dl destilleret klar eddike (eller æblecidereddike)
 • 2 spiseskefulde bordsalt
 • 1 teskefuld flydende opvaskemiddel

Påfør dette præparat direkte på ukrudtet, og du vil bemærke, hvordan det lidt efter lidt vil visne.

Æbler og æblecidereddike

Æblecidereddike er et produkt med mange anvendelsesmuligheder. Det bruges i kosmetik og til havearbejde.

Forholdsregler før du vælger at genbruge en sprayflaske

Indtil videre har vi gennemgået seks idéer, som du kan prøve for at genbruge en sprayflaske af plastik, hvis indhold allerede er brugt op. Det er dog vigtigt at være omhyggelig med at rengøre den godt, før du fylder den op med et andet middel.

Hvis det oprindelige indhold i flasken var blegemiddel eller ammoniak, anbefaler vi som det første skridt, at du, uanset hvor grundigt du vasker den, ikke fylder den med produkter, som du skal bruge på mad eller på din hud. Husk også, at der er kemikalier, som ikke må blandes sammen, fordi de kan være farlige, når de kombineres.

Afslutningsvis skal du bruge varmt vand og sæbe for at rengøre tomme flasker grundigt. Ryst beholderen godt og tryk på forstøveren for at sikre, at resterne fjernes helt.

At genbruge en sprayflaske er at passe på planeten

Vi håber, at du kan anvende nogle af disse meget praktiske og enkle idéer til at forlænge levetiden af disse plastikbeholdere. Hvert af de produkter, vi har foreslået, er fremstillet af ingredienser, som du helt sikkert har derhjemme, så de er billige at lave.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du rengøre med eukalyptusolie
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du rengøre med eukalyptusolie

Lær at rengøre med eukalyptusolie for at drage fordel af dens gunstige egenskaber for en god vejrtrækning. Læs mere her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Equipo Vértice. (2011). Manipulación de productos químicos y de limpieza. Editorial Vértice.
 • Marcos, F. V. (1996). Prevención y control del riesgo de los productos químicos. Rev Esp Salud Pública70(4), 409-420.
 • Muñoz, F. R. (2021). El herbicida glifosato y sus alternativas.
 • Diaz Guzman, L. J. (2021). Reciclaje de botellas plásticas reutilizadas como mantas polares.
 • Ayala, M., Hernandez, M., & Loor, N. (2012). PROYECTO DE ECOEFICIENCIA RECICLAJE DE BOTELLAS PET. Revista de la Universidad Espíritu Santo UEES.
 • Gaibor, J. S. Q., & Ortiz, J. (2018). Ética En La Producción De Botellas Plásticas Y Su Contaminación Al Medio Ambiente. Revista Caribeña De Las Ciencias Sociales2018(9).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.