Motivation eller disciplin: Hvad er vigtigst?

Motivation kan give os "hvad", og disciplin guider os til "hvordan" og hjælper os med at etablere rutiner og vaner, så vi kan nå vores mål. Nedenstående deler vi tips til at praktisere begge dele.
Motivation eller disciplin: Hvad er vigtigst?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 02 august, 2023

Er motivation eller disciplin mest afgørende, når vi skal udføre en opgave? Motivation er det første skridt til at handle, og disciplin er det, der hjælper os med at gennemføre. Begge dele er nødvendige for at nå de mål, vi sætter os.

At være motiveret inviterer os til at forbinde os med vores interesser og lidenskaber med begejstringen for at opnå noget. Mens det at være disciplineret hjælper os med at tage det ene skridt efter det andet for at nå derhen, hvor vi gerne vil hen. Læs videre og få nogle tips, der vil hjælpe dig med at udvikle motivation og disciplin i dit liv.

Motivation eller disciplin: Hvad de hver især handler om

Mange mennesker har en tendens til at tænke på motivation og disciplin som gensidigt udelukkende. Som om motivation var nok til at udvikle disciplin eller omvendt, som om disciplin var det nødvendige input til at opretholde motivation.

Begge er nødvendige for at realisere et mål eller en præstation. Når motivationen aftager, kan disciplinen hjælpe os med at komme videre, men når den bliver standardiseret og begrænser os, kan motivationen bringe ny luft til forandring.

På den anden side kan både motivation og disciplin have deres øjeblikke med sorg og ære. Det vil sige, at der er situationer, hvor motivationens intensitet får os til at føle os i stand til at flytte bjerge. Men det er kun logisk, at dette vil falme over tid.

Det samme sker med udholdenhed. Der er dage, hvor det vil være lettere at stå op og udføre de planlagte aktiviteter. Men på andre tidspunkter vil vi gøre det med større kedsomhed. Men disciplin gør det også lettere at opbygge vaner.

Motivation eller disciplin: Hvordan fremmer man motivation?

Ifølge det elektroniske tidsskrift Actualidades Investigativas en Educación er det vigtigt at lede efter oplevelser, der skaber følelser af stolthed og tilfredshed, for at stimulere motivationen. Hvis du ønsker at træne denne adfærd, kan du derfor overveje følgende anbefalinger:

Søg information og data

Ved at bruge film og udtalelser samt eksempler på succes og fiasko for folk, der er relateret til din interesse, kan du lære mere om det, du er interesseret i, opdage aspekter, som du ikke kender, og blive endnu mere entusiastisk, når du har flere ressourcer til rådighed. Motivation er nødvendig for at lære.

Forestil dig de situationer, du længes efter

For at nå dine mål skal du stille dig selv følgende spørgsmål og forestille dig, hvordan det ville være, hvis du realiserede dem: Hvad vil du gerne opnå, hvor vil du gerne hen, hvordan vil du have det, når du når dit mål?

Lær at genkende og håndtere dine følelser

Motivation kan blive angrebet af visse tanker og følelser. Prøv at identificere, hvad du tænker, hvilke aspekter der spiller til din fordel, hvad der spiller imod dig, og hvordan du har det. På den måde vil du også vide, hvor du er stærkest, og hvor du skal forbedre dig.

Pas på din indre og ydre motivation

Indre motivation er det, der opstår af indre årsager og er relateret til dine lidenskaber, værdier og interesser. Ydre motivation er relateret til eksterne faktorer, såsom anerkendelse eller at tjene penge til at tage på en rejse.

Det er vigtigt, at du ikke kun lader dig drive af ekstern godkendelse eller validering, men også bevæger dig rundt i dit indre kompas og er opmærksom på, hvad der får dig til at føle dig godt tilpas og tilfreds.

Når der kun er ydre motivation, kan enhver vanskelighed få os til at føle, at intet har været umagen værd, og at alt derfor kunne have været en fiasko.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: 4 tips til selvmotivation

Motivation eller disciplin: Hvordan udvikler man disciplin?

Det er velkendt, at for at have disciplin skal man have orden i tingene. Det er afgørende for at forbedre andre dyder. Og uden disciplin er det ret svært at bevare styrken og roen over for de forhindringer, der kan opstå undervejs. Derfor er nogle af de ting, du kan gøre, hvis du vil udvikle disciplin, følgende:

Sæt dig små mål

Hvis du synes, det er svært at fastholde en rutine over tid, er det en god idé at starte med at skabe små vaner. Forestil dig følgende eksempel: Hvis du vil løbe en løbetur på 10 kilometer, starter du hver dag med at gå i rask tempo i 30 minutter.

Tilføj derefter nye udfordringer. Før du ved af det, har du skabt en bestemt vane. Så vil du være motiveret til at blive ved med at gøre fremskridt. Desuden vil du lidt efter lidt komme tættere på det sted, du gerne vil være: At løbe de 10 kilometer.

Etabler en rutine

Prøv at lave en tidsplan og planlægge, så du kan dedikere dig til det, du gerne vil. Hvis du har svært ved at koncentrere dig, kan du vælge at arbejde i en kort periode, holde en pause og fortsætte.

Pomodoro-teknikken foreslår dette og hjælper dig med at styre den tid, du bruger på opgaver, der kan overvælde dig. Husk, at den tid, du bruger på en opgave, kan være mindre vigtig end kvaliteten.

Eliminér distraktioner

I dag er der mange distraktioner, der kan afbryde eller fjerne dit fokus, f.eks. mobiltelefoner eller apps. Ved at begrænse distraktionerne kan du forbedre din koncentration og dermed din disciplin.

Lej et kontor

Hvis du har et sted, hvor du føler dig godt tilpas, og hvor du kan bevæge dig, udtrykke dig og udvide dig uden at føle, at du forstyrrer andre, vil det hjælpe dig til at være mere disciplineret i de ting, du laver. Tag hensyn til lys-, lyd- og temperaturforhold. Det er faktorer, der bidrager til at føle sig godt tilpas og stimulerer disciplinen.

Dyrk motion, og forsøg at spise en sund kost

Hvis du afsætter et tidspunkt på dagen til at dyrke motion og spise sundt, vil det ud over at forbedre din fysiske og mentale tilstand også hjælpe dig med at få energi nok til at dedikere dig til projekter, der styrker disciplinen i dit liv.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 japanske discipliner for god sundhed, som du vil elske

Hvor der er en vilje, er der vej: Det er ikke et spørgsmål om motivation eller disciplin, men en kombination af dem begge

Både motivation og udholdenhed kræver et gunstigt miljø. Det vil sige, at du skal kunne omgive dig med mennesker, der stimulerer dig til at komme videre, som respekterer din tid og støtter dine mål. De mennesker, der fjerner din energi med deres frygtsomme eller permanent negative blik, kan få dig til at overvurdere vanskelighederne i forhold til de ressourcer, du har.

Motivation vil give os et formål og fodre den indre ild. Disciplin vil hjælpe os med at udvikle værktøjer til at erobre det mål. Derfor er de mere end modsætninger. De er komplementære, og begge er mekanismer, der skal kultiveres og udvikles på vejen til at opnå det, vi ønsker.

Husk disse vigtige ord: Hvor der er en vilje, er der vej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


    • Batista Silva, A., Gálvez Espinos, M., & Hinojosa Cueto, I. (2010). Bosquejo histórico sobre las principales teorías de la motivación y su influencia en el proceso de enseñanza-aprendizaje. Revista Cubana de Medicina General Integral, 26(2). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252010000200017&lng=es&tlng=es.
    • Masacon, M. R. H., López, G. A. C., & Lára, G. A. J. (2017). Motivación: las teorías y su relación en el ámbito empresarial. Dominio de las Ciencias, 3(2), 311-333. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5889721
    • Polanco Hernández, A., (2005), “La motivación en los estudiantes universitarios.” Revista Electrónica “Actualidades Investigativas en Educación”, Vol., núm.2, pp.1-13. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=44750219

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.