4 tips til selvmotivation

Der er nogle tips til selvmotivation, der spænder fra selvomsorg til at reflektere over, hvad der giver mening for os.
4 tips til selvmotivation
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Selvmotivation er ikke en dans på roser. Der er tidspunkter, hvor vi føler, at vi er i stand til at “erobre verden”, mens der er andre, hvor vi måske ikke føler os i stand til at tage et skridt ud af vores komfortzone. Så er disse tips til selvmotivation gavnlige.

Hvad kan vi gøre for at bevare vores fokus og interesse? Sandheden er, at udviklingen af selvmotivation er en del af det daglige og konstante arbejde. Men det er det, der aktiverer os og hjælper os med at give mening til de handlinger, vi foretager os. Lad os tage et kig på nogle nyttige retningslinjer for at øge den.

4 tips til selvmotivation

En artikel delt af non-profit organisationen Digital Promise definerer selvmotivation som “den kraft, der driver dig til at gøre ting”. Det kan være motiveret af forskellige indre og ydre faktorer, såsom kærlighed til nogen, et ønske om at gøre noget eller simpelthen behovet for penge.

Under alle omstændigheder er det at holde sig motiveret en måde at øge produktiviteten på, være mere kreativ og selvfølgelig håndtere stress. Det er derfor, selvmotivation betragtes som en vigtig færdighed. Så hvordan kan du forbedre din selvmotivation? Tag følgende tips til selvmotivation til efterretning!

1. Styrk dit selvværd: Tips til selvmotivation

Selvmotivation har også at gøre med selvværd: Det vil sige at værdsætte os selv, respektere os selv og tro på, at vi er i stand til det. I den forstand er det vigtigt at anerkende vores præstationer og erfaringer, såvel som at acceptere vores vanskeligheder og vide, at vi er uperfekte (opgive at foregive at være det).

Alt dette giver os mulighed for at komme i gang og stole på vores evner. Til gengæld er det nøglen til at betragte os selv som værdige til velvære og succes. Men hvordan kan vi opnå et bedre selvværd? Det bedste udgangspunkt er selvomsorg.

At få nok hvile, spise godt, finde en balance mellem fritid og arbejde og lære at sætte grænser er nogle eksempler.

Motivation kræver ikke kun en præstationsorienteret væksttankegang, men også at vi lytter til og giver plads til vores mest basale biologiske og kropslige behov.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Nunchi-metoden: En koreansk teknik til lykke

2. Lær at finde en sund balance mellem optimisme og realitetssans

For at forblive motiveret skal vi kunne se, at vores beslutninger og handlinger bringer os tættere på det, vi ønsker at opnå. Vi er måske ikke helt tilfredse med resultaterne, men de bringer os tættere på.

Det er vigtigt at have et optimistisk syn på fremtiden og tillid til, at vi vil være i stand til at nå vores mål. Ellers ville der ikke være nogen grund til at handle. Selvfølgelig er det også i vores bedste interesse at identificere forhindringer og acceptere, at der findes vanskeligheder, men det bør ikke være vores vigtigste “linse”. Negativ tænkning bør ikke overvælde os.

På den anden side kan motivation ikke hvile på fuldstændig fantasi eller naiv optimisme baseret på troen på, at “tingene nok skal gå”. Der er en sætning, der siger, at “du skaber dit eget held”. Når alt kommer til alt, kræves der handling for at drage fordel af enhver mulighed.

I denne forstand skal vi ud over selvtillid også lære at håndtere frustrationen over, at tingene ikke altid går som planlagt. Vi skal undgå mål, der er for krævende (eller uopnåelige), og vælge at være realistiske.

3. Arbejd med din selvindsigt: Tips til selvmotivation

At kende sig selv er også nøglen til at udvikle selvmotivation. At vide, hvad der motiverer os, vil ikke kun hjælpe os med at orientere vores indsats, men også med at identificere, hvordan vi opnår dem på et personligt niveau.

En gennemgang offentliggjort i Annual Review of Psychology kommenterer, at introspektion er nøglen til at udvikle selvindsigt. Det hjælper især med at konstruere gavnlige personlige fortællinger. Derudover hjælper det os også med at se på os selv gennem andres øjne og observere vores egen adfærd.

Introspektionsøvelser er dem, der giver os mulighed for at opfatte, fortolke og forstå vores egne følelser, tanker og adfærd. Derfor er det fundamentalt for selvindsigt.

4. Lær at organisere dig

Et andet tip til selvmotivation har at gøre med at stole på orden og etablere prioriteter. Ellers kan følelsen af ikke at have kontrol over noget være overvældende.

Så til at begynde med kan vi fastslå, hvad det er, vi virkelig ønsker at opnå. Derefter skal vi begynde at bryde det mål ned i mindre, mere håndterbare dele.

For eksempel, hvis man gerne vil bestå en afsluttende eksamen i engelsk, så ville spørgsmålene være: Hvor meget tid har du? Hvad har du brug for at studere? Det er også vigtigt at finde ud af, om man starter fra bunden, om det bare er en repetition osv.

I denne proces er det en god idé at finde en måde at organisere sig på, som fungerer bedst for en selv. Det kan være at have en dagsorden, en kalender, eller hvad der nu passer en.

Det at kunne sætte små, opnåelige og konkrete mål fungerer som en “motivationspille” i det daglige. Som det sidste skal vi huske, at udholdenhed også er meget vigtigt for selvmotivation.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Jagten på lykke: 8 lærdomme fra denne fantastiske film

Vigtigheden af selvmotivation i vores liv

Motivation er det, der mobiliserer en person til at udføre en bestemt aktivitet ved at bruge de ressourcer, der er tilgængelige for ham/hende, og ved at udøve en bestemt adfærd. Det har også at gøre med vedholdenhed og hensigt.

Hvis vi tænker på selvmotivation som bevægelse og energi, så ved vi, hvorfor det er vigtigt i vores liv. Det er nødvendigt at føle entusiasme, at have drivkraften til at “blive ved” og prøve.

Det er det, der holder os forbundet med de aktiviteter, vi laver. Det er der for at give os mening, men også for at opmuntre os til at ændre os.

Motivation kræver også, at vi spørger os selv om demotivation

Selvmotivation har sin bagside, som er intet mindre end demotivation. Men vi gør os sjældent den refleksive øvelse at identificere, hvad det er, der demotiverer os eller absorberer vores energi. Men når vi ved, hvad det er, vi ikke kan lide, og hvad vi gerne vil ændre, kan vi finde punkter, hvor vi kan handle, eller steder, hvor vi kan gribe ind.

Husk altid, at denne proces er direkte relateret til selvværd og følelsesmæssige tilstande. Derfor er en længere periode med sløvhed og ubehag skadelig for ens helbred. I den forstand er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan man har det, og ikke undervurdere det.

Når du er bevidst om de ting, der fastholder dig i utilfredshed, vil du have flere værktøjer til at tænke over, hvilke ting du ønsker at ændre. Her vil selvmotivation give dig drivkraften til at komme i gang og tænke på forandring.

På dette tidspunkt er det ikke nødvendigt at tænke på “store bedrifter”. Selvmotivation handler ikke om en 180 graders vending. Nogle gange handler det om små beslutninger, der allerede fører til større velvære.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.