5 mulige grunde til, at du stadig er single

De fejl, der gør, at du stadig er single, kan skyldes frygt eller endda manglende selvtillid. Find ud af, hvordan du kan rette dem, hvis du stadig er single, i denne artikel.
5 mulige grunde til, at du stadig er single
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Du har følt dig klar til et forhold længe. Der er dog gået måneder eller år, og det sker ikke. Måske kan du ikke møde ligesindede mennesker, eller måske går dine interaktioner ikke længere til end et par frustrerende dates. Hvad er det, du gør forkert? Hvis du ofte stiller dig selv dette spørgsmål, er her nogle af grundene til, at du stadig er single.

At være single er et lige så gyldigt valg som at være i et forhold. Det er en beslutning, som hver enkelt person bør træffe i overensstemmelse med sine personlige forhold.

Det er dog ubestrideligt, at der er et betydeligt socialt pres i denne henseende. Når denne single livsstil er påtvunget og uønsket, kan det skabe ubehag. Selvom du tror, at din fremtid afhænger af held eller skæbnen, vil du se, at flere faktorer afhænger af dig.

Stadig single: Er det ønsket eller påtvunget?

Først er det vigtigt at få idéen om, at det er obligatorisk at have en partner, ud af dit hoved. Vi bliver ofte presset af vores nærmeste, medierne og samfundet generelt til at knytte os til hinanden. Hvis vi ikke gør det, bliver vi stemplet som outsidere, defekte eller fiaskoer.

Det får mange mennesker til at beslutte at danne par af frygt eller af egoistiske grunde, f.eks. for at bevare status eller have nogen at gå til sociale arrangementer med. Et forhold, der er bygget på dette grundlag, vil ikke være sundt eller tilfredsstillende. Spørg derfor først og fremmest dig selv, om du virkelig ønsker at have en partner.

Et følelsesmæssigt bånd indebærer en daglig beslutning om at dele dit liv med en anden person, mens du søger deres velvære og fælles vækst.

Er dette dit mål?

Hvis ikke, bør du måske arbejde på din frygt og dit behov for anerkendelse, før du vover dig ud for at møde andre mennesker. At forblive single er en reel mulighed.

Hvis du derimod oprigtigt ønsker at finde et kærligt og støttende forhold, er det sandsynligt, at din søgen uden held er årsag til din lidelse. I dette tilfælde skal du læse videre for at forstå, hvad der kan være på færde.

De vigtigste grunde til, at du stadig er single

Ofte skyldes den manglende evne til at finde en partner en række indre blokeringer eller manglende sociale og personlige færdigheder, som kan overvindes. Det første skridt er dog at opdage dem.

1. Lavt selvværd

Du har sikkert mange gange hørt den berømte sætning “Hvis du ikke elsker dig selv, vil ingen elske dig.”

Selv om det ikke kan tages bogstaveligt, har selvværd faktisk en stor indflydelse på interpersonelle relationer. Manglende selvtillid kan få os til at begå flere fejl, når vi skaber kontakt med andre.

For det første tør vi måske ikke engang tage skridtet til at møde nogen af frygt for at blive afvist eller af overbevisningen om, at vi ikke fortjener positive resultater.

Men lavt selvværd kan også få os til at vise overdreven interesse for at kunne lide, behage og skabe kontakt, ikke på en ægte måde, men ud af desperation. At fremtvinge situationer fører til fiasko.

Kvinde er frustreret, da hun stadig er single

2. Begrænsende overbevisninger

Det er vigtigt at huske på, at din ydre verden i høj grad er en afspejling af dine dybest rodfæstede overbevisninger. Derfor er det interessant at analysere, hvad du tænker om mænd eller kvinder, relationer, kærlighed og dine muligheder i denne henseende.

Mange mennesker hævder at ville have en partner, mens de tænker, at alle mænd er egoistiske, eller alle kvinder er utro. De leder efter et forhold, men kritiserer dem, der har et, eller gentager dagligt, at de altid har været uheldige i kærlighed. Denne form for modsigelse er usandsynligt, at du ikke når dit mål.

3. Frygt forårsaget af dårlige tidligere oplevelser

Sindet har en tendens til at stole på fortiden, det kendte og det velkendte for at skabe forventninger til fremtiden. Når disse forventninger opretholdes over tid, er det dem, som vi ender med at materialisere i vores virkelighed. Det er som en selvopfyldende profeti.

Hvis du således tidligere har haft mislykkede, smertefulde eller traumatiske oplevelser, som du ikke har healet og integreret, er det sandsynligt, at du fortsætter med at gentage mønstre. Det er også muligt, at du for at undgå at vende tilbage til denne lidelse ubevidst kan selvsabotere dig selv og forhindre nye forhold i at starte eller trives.

Når alt kommer til alt, er din hjernes mission at holde dig sikker, ikke at gøre dig lykkelig. Hvis den opfatter, at det er en fare at blive følelsesmæssigt knyttet, vil den sørge for, at det ikke sker eller varer ved.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: De 10 vaner hos lykkelige par

4. Du ved ikke, hvad du egentlig leder efter

For at finde den rette person til at formalisere et forhold skal du være klar over, hvilken type bånd du leder efter.

Hvis du ikke har lavet en øvelse i selvransagelse og ikke har bestemt dette punkt, kan du søge formålsløst. Du ved sandsynligvis ikke, hvordan du kan genkende det, du har brug for, når det kommer. Eller måske føler du, at du må nøjes med hvem som helst.

5. Manglende sociale færdigheder

Som det sidste kan en af de fejl, der gør, at du fortsat er single, være manglende sociale færdigheder. Dette indebærer at vide, hvordan man relaterer på passende vis, i et passende tempo, og hvordan man gør interaktioner tilfredsstillende.

Måske har du en tendens til at åbne for meget op under de første møder, forsøge at bevæge dig for hurtigt eller undlade tidligt at identificere tegn på, at den anden person ikke har de samme mål eller interesser som dig.

Par, der kommunikerer

Sådan overvinder du de fejl, der gør, at du er single

Hvis du har identificeret dig selv i et eller flere af de ovenstående punkter, er det måske på tide at begynde at arbejde på dem. For at undgå at fortsætte med at gentage de fejl, der holder dig single, kan du starte med følgende trin:

  • Identificér grunden til, at du ønsker at have en partner, og husk på den.
  • Arbejd på dig selv. Bliv den person, du ønsker at være sammen med. Det vil hjælpe dig med at øge dit selvværd og forbedre den måde, du forholder dig til andre på. Selvsikre mennesker med selvtillid er meget mere attraktive.
  • Begynd at opbygge en positiv tankegang om kærlighed. I stedet for at føle misundelse eller vrede over andre, skal du føle dig inspireret.
  • Helbred dine tidligere sår og dine historier om forræderi, afvisning eller at blive forladt, som måske endda stammer fra din barndom. Ved at gøre dette vil du fjerne idéen om, at du er uheldig i kærlighed, og at du er dømt til at gentage fejltagelser.
  • Bevar en klar idé om, hvad du ønsker for dig selv: Hvilken slags person ønsker du at have ved din side? Hvilke aspekter og værdier er grundlæggende i et forhold?
  • Arbejd på dine sociale færdigheder. Hvis du føler, at du har mangler på dette område, kan du søge professionel hjælp til at forbedre din måde at forholde dig til andre på.

Vi tror, at du gerne vil læse: Sådan identificerer du røde flag i et parforhold

Grundene til, at du stadig er single, er midlertidige

Først og fremmest skal du undgå at sætte dig selv i rollen som offer. Lad være med at fordømme dig selv med dine overbevisninger. Husk, at alle ovenstående fejltagelser kan rettes med personligt arbejde. Det er aldrig for sent at begynde den rejse.

Hvis du ændrer dig, ændrer du din virkelighed.

Det kan interessere dig ...
Single og Glad: Er det muligt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Single og Glad: Er det muligt?

Selvfølgelig er det muligt at være single og glad, selv om nogle mennesker sætter lighedstegn mellem lykke og det at være i et forhold.  • Wood, J. V., Heimpel, S. A., Manwell, L. A., & Whittington, E. J. (2009). This mood is familiar and I don’t deserve to feel better anyway: Mechanisms underlying self-esteem differences in motivation to repair sad moods. Journal of Personality and Social Psychology, 96(2), 363–380. https://doi.org/10.1037/a0012881
  • Peel, R., McBain, K., Caltabiano, N., & Buckby, B. (2019). The romantic self-saboteur: how do people sabotage love?. Recuperado junio de 2021, de https://core.ac.uk/download/pdf/240460171.pdf
  • Sánchez, M. (2011). Apego en la infancia y Apego adulto: influencia en las relaciones amorosas y sexuales [Tesis de Maestría]. Salamanca: Universidad de Salamanca

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.