Hvordan man helbreder det sår, der er opstået ved at være blevet forladt

Det er en proces at komme sig efter at være blevet forladt. Her er 6 ting, du skal huske på for at overvinde det sår, som forladelse forårsager.
Hvordan man helbreder det sår, der er opstået ved at være blevet forladt

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er ikke let at helbrede såret efter at være blevet forladt af en partner. At komme sig over et brud, man blev enige om, er i kke det samme som at komme sig over et brud, der er kommet uventet. Hvis du gennemgår denne fase af sorgen, er her nogle tips til at helbrede såret efter at være blevet forladt.

Som eksperter påpeger, er typen af afvisning i et brud betingende for den angst, du oplever efter bruddet. Blandt alle tilknytningsstile er det at blive forladt den type, der genererer den største påvirkning, så den er også den sværeste at overvinde.

Vi håber, at vores trin til at overvinde den smerte, der følger med at være blevet forladt, vil være til stor hjælp for dig i processen.

6 trin til at helbrede såret fra at være blevet forladt

Hver sorgproces er unik. Nogle mennesker kan komme sig over det på et par uger. I mellemtiden kræver det måneder eller endda år at komme over det for andre. Det første, du skal huske på, er at undgå at sammenligne din proces med en anden nærtstående persons proces.

Mange variabler afgør, hvor hurtigt du kan hele såret efter at være blevet forladt. Ifølge forskerne har  for eksempel længden af forholdet indflydelse på, hvor hurtigt du kan komme ovenpå igen. Kort sagt, jo flere år du har været i forholdet, jo længere tid vil det tage dig at komme dig over det.

Lad alt dette tjene som optakt til at tilegne dig de trin til at helbrede såret fra at være blevet forladt, som vi vil præsentere. Det vigtige er, at du forpligter dig til at anvende dem, at du forstår, at de vil gavne dig, og at du først og fremmest skal komme videre i dit liv. Det er sidstnævnte, der bør opmuntre dig til at komme dig over et brud.

1. Start med at acceptere det for at hele såret efter at være blevet forladt

To personer går fra hinanden

At acceptere virkeligheden er den nemmeste måde at håndtere bruddet på.

Det er rigtigt: At acceptere, at du er blevet droppet, er det første skridt til at helbrede såret efter at være blevet forladt. Det er selvfølgelig ikke let, men det er det udgangspunkt, som vil hjælpe dig på vej. Hvis du ikke gør det, vil du aldrig helt indse, at forholdet er slut, og du vil altid være følelsesmæssigt knyttet til det.

Det er en meget kompleks proces at være blevet forladt. Dens eftervirkninger kan mærkes i årevis og vil være stærkere alt efter omstændighederne (en krise, et involveret barn, en sygdom osv.). Derfor er det sandsynligt, at du ikke vil være i stand til at acceptere denne virkelighed, som du er nødt til at leve.

På grund af dette kan hjælp fra en terapeut være en stor hjælp. Du må ikke lukke dig selv af for denne mulighed, da en terapeut kan hjælpe dig med at kanalisere dine følelser og sætte øjeblikket i perspektiv.

Selvfølgelig er det ikke nødvendigvis noget, du skal gøre den første dag for at acceptere bruddet. Vent, til du er faldet til ro, før du tager det første skridt.

Vi tror, at du gerne vil læse: Sådan kan du genvinde selvværdet efter et brud

2. Slut fred med dine følelser

At komme sig over et brud indebærer, at du skal omfavne dine følelser og ikke gemme dem væk. Du skal lære at udtrykke dine følelser i tide, for det får dem ikke til at forsvinde, hvis du ignorerer dem. Ifølge forskere kan undertrykkelse af følelser ændre den måde, du får adgang til minderne på.

I den forstand kan du idealisere forholdet, overdrive nogle øjeblikke og endda glemme nogle. Du skal ikke være bange for at græde, hvis du har lyst til at græde. Det er en naturlig måde at dræne din frustration på.

Lad bare ikke dine følelser styre dig 24 timer i døgnet. Efterhånden som du dræner dine følelser, vil du få det bedre, i en sådan grad at du ikke vil finde grunde til at blive ved med at græde.

3. Arbejd på dit selvværd

Som det fremgår af beviserne, indebærer brud altid en ændring af selvopfattelsen. Dette er forudsigeligt, især når du har været sammen med personen i lang tid. I disse tilfælde deles alle aspekter af dit liv med vedkommende, hvilket også involverer mange ting på det følelsesmæssige plan.

Det er meget almindeligt, at dit selvværd er påvirket, efter du er blevet forladt. Der er dog mange måder, hvorpå du kan styrke det, så her er nogle idéer.

Du skal være opmærksom på denne faktor, for det er muligt, at hvis du forsømmer den, kan den udvikle sig til episoder af depression og angst. Derfor er formidling af en terapeut meget vigtig.

4. Skab sunde distraktioner for at helbrede såret efter at være blevet forladt

Da du allerede har accepteret situationen ved dette trin, er det naturlige næste skridt at skabe sunde distraktioner, der forhindrer dig i konstant at tænke på det. Det er på dette tidspunkt, at dine venner og din familie kan være til stor hjælp, for med deres støtte kan du finde grunde til at have det sjovt på trods af omstændighederne.

En tur i biografen, en tur i naturen eller et øjebliks distraktion om aftenen kan gøre en stor forskel i din følelsesmæssige stabilitet. Dette bør suppleres med at kappe de bånd, der stadig binder dig til den pågældende person. Dette omfatter naturligvis også digitale bånd.

Forskere er enige om, at det at skille sig af med digitale ejendele er et vigtigt skridt i helingen af såret efter at være blevet forladt. Hold f.eks. op med at tjekke personens profiler på de sociale medier. Det vil slet ikke hjælpe dig med at komme dig hurtigt.

5. Søg ikke efter nogen at give skylden

Kvinde river billede af par over efter at være blevet forladt

En af de mest almindelige fejl efter at have været igennem et svigt er at give dig selv skylden. Du vil navigere i et hav af retfærdiggørelser, der vil flytte skylden for svigtet over på dine skuldre. Selvfølgelig skal du aldrig bebrejde dig selv i denne proces.

Det er én ting at reflektere over forholdet, op- og nedture eller den måde, du håndterede problemerne på. Men det er en anden ting at pege med en anklagende finger. I det første tilfælde samler du lærdom og erfaringer. I det andet tilfælde gør du ikke andet end at tage anklager på samvittigheden, som ikke har nogen gyldighed.

6. Giv dig selv tid til at gennemføre processen og helbrede såret fra at være blevet forladt

Ud over alle de tips til at helbrede såret, som vi har givet dig, er det vigtigste måske at give dig selv tid til at overvinde processen. Som vi allerede har påpeget, håndterer alle det forskelligt, så det kan tage et stykke tid, før du kommer dig helt over det.

Mange mennesker vælger at komme videre med deres liv med det samme uden at være opmærksomme på deres følelser. De vælger at indgå i romantiske eller seksuelle forhold for at lade mindet om deres tidligere partner ligge i fortiden.

Selv om det står dig frit for at gøre det, skal du huske på, at du ideelt set bør hele helt, før du beslutter dig for at starte dit nye liv eller indgå et nyt forhold.

Vi håber, at disse trin til at komme dig over et brud vil være nyttige, når du skal håndtere efterdønningerne. Vær tålmodig, og vær ikke bange for at stå ansigt til ansigt med dine spøgelser. Det er trods alt den eneste måde, hvorpå du vil kunne rejse dig op og komme videre.

Det kan interessere dig ...
Ambivalent tilknytning: Hvad er det, og hvad er dets konsekvenser?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ambivalent tilknytning: Hvad er det, og hvad er dets konsekvenser?

Har du nogensinde hørt om ambivalent tilknytning? Det er kendetegnet ved søgen efter nærhed, støtte og intim interaktion. Lær mere her!  • Davis, P. J. Repression and the inaccessibility of affective memories. Journal of personality and social psychology. 1987; 3(3): 585.
  • Locker Jr, L., McIntosh, W. D., Hackney, A. A., Wilson, J. H., & Wiegand, K. E. The Breakup of Romantic Relationships: Situational Predictors of Perception of Recovery. North American Journal of Psychology. 2010; 12(3).
  • Sas, C., & Whittaker, S. (2013, April). Design for forgetting: disposing of digital possessions after a breakup. In Proceedings of the SIGCHI conference on human factors in computing systems. 2013; 1823-1832.
  • Sprecher, S., Felmlee, D., Metts, S., Fehr, B., & Vanni, D. Factors associated with distress following the breakup of a close relationship. Journal of Social and Personal Relationships. 1998; 15(6): 791-809.
  • Slotter, E. B., Gardner, W. L., & Finkel, E. J. (2010). Who am I without you? The influence of romantic breakup on the self-concept. Personality and social psychology bulletin. 2010; 36(2): 147-160.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.