5 mulige tegn på vold hos teenagepar

Der tales meget lidt om vold hos teenagepar, men det er vigtigt at vide, hvordan man opdager og forebygger det. Her er nogle tips.
5 mulige tegn på vold hos teenagepar
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 31 maj, 2023

Når vi taler om problemer i parforhold og vold, tænker vi altid på voksne. Men det er vigtigt at give vold hos teenagepar en stemme og behandle problemet mere indgående.

Hvorfor er det så vigtigt?

Jo, fordi forældre kan opdage, hvis der er vold hos teenagepar, og bremse denne type situation så tidligt som muligt.

I denne artikel vil vi se på statistikkerne, typerne af aggression hos teenagepar, de tegn, der ikke bør overses, og nogle tips til at forhindre denne type situation. Vold er fortsat et hyppigt problem i parforhold. Det er på tide at gøre alt, hvad vi kan, for at ændre det.

Hvad siger statistikkerne om vold hos teenagepar?

Dataene om teenagevold i parforhold er chokerende. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har 1 ud af 11 gymnasieelever oplevet en eller anden form for vold fra en intim partner inden for det seneste år. De rapporterer også, at 1 ud af 8 kvinder har oplevet seksuel vold, mens de datede.

Instituto de la Juventud (INJUVE) leverer dog data, der anslår, at mellem 3% og 24% af kvinderne blev tvunget til deres første seksuelle oplevelse. Efter denne opdatering er det mere og mere tydeligt, at det er på tide at sætte en stopper for alt dette.

Men selvom disse data er mere fokuseret på kvinder end mænd, bliver alle teenagere så ikke udsat for vold fra deres partnere? Jo, det gør de bestemt. Ifølge CDC har mænd oplevet vold i en noget lavere grad (1,4%).

Typer af vold hos teenagepar

Der er flere forskellige typer af teenagevold. Den første er fysisk, selvom det ikke behøver at involvere et slag for at blive betragtet som fysisk. Slag, skub eller enhver form for uønsket fysisk aggression betragtes som vold.

Den anden er psykisk vold, som er den sværeste at opdage. Denne type er meget subtil og underminerer den andens selvtillid og selvværd for at lette manipulationen. Det er en meget hjerteskærende form for vold.

Så kommer vi til en form for vold, som vi allerede har diskuteret i statistikkerne: Seksuel vold. Berøring på måder, som den anden person ikke ønsker, at tvinge partneren til at have sex og at offentliggøre intime billeder uden partnerens samtykke, betragtes alle som former for seksuel vold.

Som det sidste er en af de sidste typer stalking. Det omfatter udspionering af partneren, kontrol af ham/hende og forfølgelse af ham/hende. Det skaber ofte stor frygt hos den anden person, som føler sig intimideret og kan føle behov for at begrænse sine aktiviteter.

Vi tror også, du vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan du anmelde en voldelig elsker

Kvinde i undertøj ses bagfra
Teenagevold kan være fysisk, verbal, psykisk, seksuel og endda stalking.

Tegn på vold hos teenagepar

Nu hvor vi ved lidt mere om vold hos teenagepar, hvordan kan forældre så opdage det? Det er rigtigt, at teenagere befinder sig i en kompliceret fase af livet, hvor humørsvingninger og tilbagetrækning kan gøre det svært at kommunikere om dette emne. Derfor er det meget vigtigt, at forældrene er opmærksomme og holder øjnene åbne.

1. De isolerer sig fra deres venner

Ungdommen er en tid, hvor venner er meget vigtige. Hvis en ung person begynder ikke at hænge ud med sine venner, men kun med sin partner, er det et rødt flag. Medmindre hun eller han er meget genert eller går i en ny skole, er det ikke normalt, at hun eller han ikke har tid til venner.

2. De har mærker på kroppen

Et andet advarselstegn på teenagevold er mærker på kroppen. Hvis de unge begynder at dække visse dele af kroppen til, når det er varmt, eller der er nogle dage, hvor de har for meget makeup på, kan man få mistanke om, at der er noget i gære.

3. Deres temperament er eksplosivt

Det er normalt, at forældre spørger, hvad der foregår, når de bemærker nogle af ovenstående advarselstegn, eller når de beder den unge om at tale med dem om deres forhold. Hvis reaktionen er eksplosiv og overdrevet, skal du have mistanke om, at der foregår noget.

4. Deres sociale netværk bliver kontrolleret

For at kunne udøve vold har teenagepartnere ofte adgangskoderne til deres sociale netværk og måske endda deres mobiltelefoner. Det er ikke normalt, og forældre bør være på vagt og forsøge at tale med deres børn om det. Det er noget, forældre virkelig bør være opmærksomme på.

5. De bliver mobbet eller ydmyget

Ydmygelse, grimme ord, mobning eller forsøg på at nedgøre den anden person på nogen måde er også et tegn, man skal være opmærksom på. Alt dette er tegn på vold hos teenagepar. Når teenagerne er hjemme, skal forældrene være opmærksomme.

Dreng slår pige som eksempel på vold hos teenagepar
Vold kan være forklædt og ikke så åbenlys. Det er derfor, forældre skal være opmærksomme.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også have lyst til at læse: Stigning i antallet af selvmord: Vigtige fakta og tal

Sådan forebygger du vold hos teenagepar

Det er normalt for forældre at føle sig hjælpeløse i denne situation. For at løse problemet er det derfor vigtigt at prøve at tale med barnet og få ahm/hende i hænderne på fagfolk, der er specialiserede i teenagevold.

For at forhindre enhver form for vold er det vigtigt, at der er kommunikation i hjemmet om dette emne og om den adfærd, der ikke bør tillades i et forhold. Derudover er der særlige numre, man kan ringe til i mange lande. Så sørg for at undersøge dem og have dem ved hånden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Dalouh, R., & Ayala, E. S. (2020). La educación en valores como prevención de la violencia en parejas adolescentes en entornos transculturales. PUBLICACIONES50(1), 61-81.
  • López Gonzalez, E. (2020). Violencia de género en adolescentes.
  • Perea, L. G., & Viejo, C. (2020). Mitos del Amor Romántico y Calidad en las Relaciones Sentimentales Adolescentes. Revista Iberoamericana de Psicología13(1), 151-161.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.