Venskab mellem mænd versus venskab mellem kvinder: Forskellene

Venskab mellem mænd og mellem kvinder udtrykkes ofte på forskellige måder. Er det kulturelt? Har det noget med personligheder at gøre? Vi tager et kig på nogle mulige forklaringer.
Venskab mellem mænd versus venskab mellem kvinder: Forskellene
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 15 november, 2022

Hvorfor er det, at når du spørger en mand, hvorfor en af hans venner er holdt op med at ringe til ham, kan han ikke sige mere end “Jeg ved det ikke, han er bare holdt op”? Men en kvinde sørger på den anden side for at kende alle detaljer efter en lang samtale. Dette er et eksempel på en af de mange forskelle, når det gælder venskab mellem mænd og kvinder.

Der er sandsynligvis kulturelle faktorer, som påvirker os fra en ung alder i den måde, vi danner venskaber på, uanset om vi er mænd eller kvinder.

Det kan også være vigtige personlighedstræk eller endda andre årsager, der kan forklares af psykologi. Da forskellene er indlysende, vil vi i dag gå mere i dybden med de vigtigste forskelle i venskab mellem mænd eller venskab mellem kvinder.

Venskab mellem mænd er mere instrumentelt

Denne definition blev anvendt af psykolog og forfatter Ronald E. Riggio. Ifølge Riggio synes et venskab mellem mænd at fokusere på glæden ved en fælles aktivitet, at lave et projekt eller spise et måltid sammen, men uden at gå for dybt ned i de følelsesmæssige detaljer.

Så hvis en mand fortæller sine venner, at han lige er blevet separeret fra sin partner, vil ingen spørge ham, hvad der er sket, eller analysere detaljerne.

Det er en måde at forstå venskaber på, som mange kvinder ikke helt forstår. Ligesom når det gælder oplevelsen af deres første kys eller deres første seksuelle forhold, vil kvinder have detaljer, og det har ikke en tendens til at ske med mænd.

Mænd har en tendens til at fokusere mere på at dele oplevelser og forbliver ofte lidt overfladiske. Venskab er mere instrumentelt blandt dem, selv om det for kvinder er meget anderledes.

To mænd sammen udenfor repræsenterer venskab mellem mænd

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sandt venskab: De bar deres handicappede ven rundt over hele verden

Venskab mellem kvinder har en indvirkning på deres helbred

Det kan virke som en meget mærkelig kendsgerning, men venskab blandt kvinder er så vigtigt, og de bånd, der skabes, er så dybe, at de endda kan have en indvirkning på deres helbred.

Dette er ikke vores påstand, men resultatet af en undersøgelse Stærkere social støtte viser sig at forbedre resultaterne af tidlig brystkræft. Undersøgelsen var baseret på kvinder, der blev diagnosticeret med kræft i et tidligt stadie.

Tilsyneladende var der en 38 % lavere dødelighed, hvis de havde tilfredsstillende venskaber. Situationen var anderledes hos kvinder, der næsten ingen venner havde, eller når de relationer, de havde, ikke var tilfredsstillende.

Selv om der stadig skal laves flere undersøgelser om dette, er det en åben dør, der kaster lys over vigtigheden af venskaber blandt kvinder.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 vaner hos gode venner

Venskab mellem mænd: De har en tendens til at forsømme deres venskaber mere

En anden indsigt fra Ronald E. Riggio er, at mænd har en tendens til at forsømme deres relationer mere. De kan gå måneder uden at kontakte deres venner og uden at tale med dem. Senere kan de mødes igen, som om intet var hændt, uden at venskabet er blevet forringet. Måske sker dette på grund af deres venskabers instrumentelle karakter.

I venskaber mellem kvinder er dette derimod helt anderledes. Hvis kontakten ikke er hyppig, og der ikke gøres en række bestræbelser på at mødes oftere og lære mere om hinandens liv, vil venskaberne langsomt flimre væk.

Derfor lægger kvinderne stor vægt på denne type forhold. Som vi så før, påvirker det endda deres helbred.

Veninder griner sammen

Kvinder taler mere om deres følelser og forhold

Undersøgelser, der blev gennemført for nogle år siden, afslørede også dette aspekt, der kan gøre venskaber mellem kvinder anderledes end mænds. Faktisk er der flere data, der bekræfter det, vi har forklaret indtil nu.

Scorerne for at tale om familie, mål eller personlige anliggender blandt vennerne var højere blandt de adspurgte kvinder. Samtaler i telefonen var også mere talrige blandt kvinder end blandt mænd. Et venskab mellem kvinder karakteriseres ofte som en kilde til udluftning, hvor man søger andre synspunkter og råd.

Selv om der altid er undtagelser, og dette er noget, vi aldrig bør miste af syne, er det sandt, at venskab mellem mænd og kvinder ofte er langt fra ligeværdigt. Vi behøver blot at se os omkring os og vores egne relationer for at indse dette. Hvor forskellige er de af det modsatte køn?

Det er hverken godt eller dårligt. Det er bare anderledes.

Venskab betyder altid noget

Uanset hvilket køn du identificerer dig med, er det klart, at venskaber er vigtige og nødvendige i vores liv. Når vi vokser op, mister vi måske venner undervejs, får nye venner, og antallet kan blive mindre.

Det er normalt, for vi ændrer os alle sammen. I sidste ende bør vi altid ende med at vælge kvalitetsrelationer frem for kvantitet.

Det kan interessere dig ...
Venskaber mellem kvinder: En sensationel måde til at bekæmpe stress
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Venskaber mellem kvinder: En sensationel måde til at bekæmpe stress

Venskaber mellem kvinder: En sensationel måde til at bekæmpe stress. Vi kunne give dig tusinde af argumenter for, hvorfor et venskab er gavnligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • DE NOVIAZGO, E. U. (2021). FACTORES ASOCIADOS A LA SATISFACCIÓN EN LAS RELACIONES. Revista de Estudios Clínicos e lnvestigación Psicológica11(21).
  • Rodríguez-Madrid, M. N., Río-Lozano, D., Fernández-Peña, R., Elizalde-Sagardia, B., & del Mar García-Calvente, M. (2022). Redes personales de apoyo y cuidado informal: ¿diferencias por sexo y territorio? (estudio CUIDAR-SE II). Gaceta Sanitaria35, 515-524.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.