Mangel på appetit under graviditeten

Årsagerne til mangel på appetit under graviditeten kan variere fra den ene yderlighed til den anden.
Mangel på appetit under graviditeten

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

At bekymre sig om, at man ikke føler sig sulten under graviditeten, er mere almindeligt, end man tror. Fysiske, følelsesmæssige og hormonelle faktorer kan skabe en mangel på appetit under graviditeten. Simple handlinger kan hjælpe dig med at bekæmpe problemet, og indtage det, du har brug for.

Kvinder frygter mest at tage på, når de tænker på graviditet, men mangel på appetit er mere almindeligt, end vi tror. Men der er selvfølgelig årsager til dette, og der findes måder at bekæmpe det og sikre, at vi spiser, hvad vores kroppe og babyer har behov for.

Det kan være, at vi, lige når vi har fået den store nyhed, ikke engang kan tåle at gå forbi vores yndlingsrestaurant. Så bliver vores frygt skiftet ud med: Jeg er ikke sulten, og jeg skal spise for to.

Under de 40 ugers graviditet oplever vi forskellige symptomer og fornemmelser. Ikke alene mærker vi babyens hikke eller andre bevægelser inde i vores mave. Hormonerne og ændringerne i kroppen kan også påvirke dine spisevaner.

Mangel på appetit under graviditeten: Hvorfor kan jeg ikke spise?

Hver kvinde er forskellig, og derfor er hver graviditet også forskellig. Du kan få trang til mærkværdige kombinationer af fødevarer, såsom marmelade og linser. Måske er det kun dig, der ikke lægger mærke til forandringerne.

Men du behøver ikke at bekymre dig, hvis du lider af appetitløshed under graviditeten, da det sandsynligvis skyldes naturlige årsager.

Årsagerne til mangel på appetit under graviditeten kan variere fra den ene yderlighed til den anden. I løbet af 9 måneder oplever vi så mange fysiske, kemiske og følelsesmæssige ændringer.

Nummer et: Hormoner

Gravid kvinde skærer kiwi

Hormonelle ændringer kan også ændre på den måde, graviditeten påvirker vores appetit.

Det såkaldte graviditetshormon, koriogonadotropin (HCG), findes kun i vores blod under graviditeten og er årsagen til, at der opstår kvalme og opkastning. Disse dårligdomme er sandsynligvis hovedårsagerne til dårlig appetit under graviditeten, især i det første trimester.

HCG foranlediger også dannelsen af andre hormoner, såsom østrogen og progesteron. Sidstnævnte kan også være en faktor i forbindelse med manglende lyst til at spise, da det er kendt for at bremse fordøjelsesprocessen.

Ændringer indeni og udenpå

Når kroppen forbereder sig på at være vært for en baby, begynder mavens muskelstruktur at slappe af. Dette er endnu en grund til, at vi kan lide af manglende appetit, når vi er gravide. Generelt ubehag og træthed kan også påvirke det.

Derudover nedsættes fordøjelsessystemet mellem det andet og tredje trimester. Presset mod tyndtarmen, som skyldes, at livmoderen vokser, og størrelsen på fosteret kan også bremse fordøjelsen, hvilket kan påvirke din lyst til at spise.

Nogle kvinder lider af forstoppelse eller luft i maven, hvilket medfører ubehag i maven, og hæmmer fordøjelsen. Det kan også forringe lysten til mad. Halsbrand kan også få os til at miste appetitten.

Sommermånederne og mangel på appetit

Vi føler varmen kraftigere, når vi bærer et andet menneske inden i os. Hvis vi medregner, at en del af vores graviditet kan falde i sommermånederne, og det varmere vejr, så er det sandsynligt, at vi ikke har lyst til at spise.

På samme måde kan vi være mere tilbøjelige til at lide under tilstande, der skyldes årstidsændringer, som for eksempel forårstræthed. Denne “nedgang”, vi kan føle, når det bliver forår, kan give symptomer såsom udmattelse.

Når det påvirker følelserne

Alle de hormonelle ændringer, vi oplever, gør os mere følsomme. Hvis også tager stress og angst, der følger med, når vi spændt venter på, at den nyfødte ankommer, med i betragtning, så kan gravide kvinder lide af en overflod af følelser.

Denne følelsesmæssige hvirvelvind kan være en psykologisk årsag til vores mangel på appetit.  Humørsvingninger kan også få os til at ville undgå vores yndlingsretter.

Hvad kan man gøre, når man oplever mangel på appetit under graviditeten?

Som du kan se, kommer de fleste årsager fra normale og naturlige reaktioner. Derfor er der simple måder at håndtere det på, så vi kan nyde vores graviditet og glæden ved at spise uden at føle os stressede eller chokerede.

Tal først med en læge

Det første, vi skal gøre, er at tale med en læge, som kan udelukke andre, alvorlige årsager. Du kan få taget simple helbredstests, som kan tjekke, om mor og barn får de rigtige mængde vitaminer og mineraler, der giver et godt helbred.

Lægen kan også vurdere, om du skal tage særlige kosttilskud ved siden af maden. Det er vigtigt at huske, at på dette stadie skal vi være mere opmærksomme på, hvad vi spiser. Så det er bedst at følge en eksperts råd.

Langsomt, men sikkert – et træk mod mangel på appetit under graviditeten

Det er ideelt at spise lidt og ofte. Vi anbefaler, at du spiser noget let hver anden til tredje time. Du skal forberede din mave, så du ikke overspiser. Det kan også bidrage til at aktivere fordøjelsen og stofskiftet, samt at du undgår sure opstød.

Hvis du lider af morgenkvalme, så anbefales det, at du har noget brød eller nogle kiks ved sengen, hvilket vil hjælpe dig med at komme op.

Hvad du bør og ikke bør

Kvinde med burger i den ene hånd og salat i den anden

Valg fødevarer, som dit fordøjelsessystem kan klare. Helst de sundere fødevarer for dig og din baby.

Lær at finde ud af, hvilke fødevarer der giver dig mest ubehag, fjern dem fra din indkøbsliste, og undgå dem, når du er ude at spise. Find også ud af, hvad du kan tåle, som ikke giver kvalme eller oppustethed, og få det med i din kost.

Sørg for, at det er naturlige, ikke-forarbejdede fødevarer. De klart værste er de tunge, salte fødevarer med masser af sovs, mættet fedt og stegt mad. De valg, du træffer angående din kost i de første par måneder, er afgørende for, at du kan rette dine egne fejltagelser.

Du kunne være interesseret i: Pilates under graviditet: Er det en god ide?

Frugt og grønt

Din kost bør være fyldt med rigeligt frugt og grønt. De giver dig flest næringsstoffer, forårsager mindst ubehag og giver de væsker, som din krop har behov for.

Der findes et bredt udvalg af bælgfrugter og grøntsager. Så der er ingen undskyldning for ikke at få dem med i kosten. Et stykke frugt er det bedste valg til en snack. Du kan spise dem på farten. De øger din energi og er rige på fibre, hvilket er med til at forbedre fordøjelsen.

Planlæg, når du skal bekæmpe mangel på appetit under graviditeten

Det er en god idé at lave en ugentlig kostplan, eller planlæg i det mindste en daglig en, aftenen før. Så når du står op, ved du, hvad du skal spise som mellemmåltider, til morgenmad og resten af dagen.

Lav en god morgenmad, spis mindre til frokost, og spis aftensmad i de køligere timer om aftenen. Hav altid en let snack med dig, så du undgår slet ikke at spise eller køber junkfood. Forsøg at spise noget hver tredje time, også selvom du ingen appetit har.

Lav måltider, som kan komme i køleskabet. Undgå meget avancerede opskrifter, for det er sandsynligt, at lugten vil give dig kvalme. Varier dine måltider, søg efter forskellige måder at tilberede maden på, så du ikke bliver træt af at spise det.

Hold dig hydreret

Din læge vil fortælle dig, at du skal holde dig godt hydreret under graviditeten for at bevare velfungerende nyrer og undgå væskeophobninger. Det er også en god måde at bekæmpe mangel på appetit under graviditeten.

Vælg altid vand, urtete og juice uden for meget sukker. Og hvis du lider af overophedning under graviditeten, så prøv at tilføje de følgende ting til dine måltider og snacks: Gazpacho eller smoothies, der indeholder rigeligt med grøntsager.

Undgå en stillesiddende livsstil

Gravid kvinde dyrker yoga for at bekæmpe mangel på appetit under graviditeten

Træning, selvom den er moderat, vil gøre dig meget godt omkring måltiderne.

Gåture, at dyrke yoga eller at lave nogle low-impact øvelser vil hjælpe dit fordøjelsessystem til at fungere bedre. Derudover kan den rette kropsholdning, når du sidder og spiser, også hjælpe på fordøjelsesprocessen. Træning øger som regel appetitten, hvilket er noget, du skal tage hånd om under graviditeten.

Det handler selvfølgelig heller ikke om at overtræne. Respekter og sæt pris på dine øjeblikke og dage med afslapning. Når du ligger ned, er det bedst at være halvt siddende, ikke helt tilbagelænet, så du undgår opstød og en brændende fornemmelse i maven.

Du kunne være interesseret i: De bedste træningsøvelser til gravide

Sidste anbefaling vedrørende mangel på appetit under graviditeten

Det er vigtigt at huske på, at din krop gennemgår naturlige ændringer, der er nødvendige for en sund udvikling af din graviditet og baby.

Det ubehag, som du oplever gennem det første trimester, som forhindrer dig i at nyde maden, går hurtigt væk. Du kan komme ud af det første trimester med en “frisk” appetit, som skal stilles med gode kostvaner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Alemany-Garcia, Cristina, and A. Molinero. “Factores que influyen sobre el apetito: revisión bajo un prisma evolutivo.” Rev Divulg e Investig en Ciencias Nat. 2 (2014): 1-8.
  • Guerrero, Maria de las Mercedes Izquierdo. Estudio de hábitos alimentarios y conocimientos nutricionales en embarazadas de distintas áreas de salud de la Comunidad de Madrid. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2016.
  • Manakova, E. “Supresores del apetito en el embarazo.” Neuro Endocrinol Lett 33 (2012): 179-82.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.