Hvad er ulemperne ved raw food diæten?

Vi vil fortælle dig om de vigtigste ulemper ved raw food diæten, en mulighed, der er blevet moderne i de seneste år, og som er ret restriktiv. Er den sikker?
Hvad er ulemperne ved raw food diæten?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Raw food diæten er kendetegnet ved kun at tillade indtagelse af rå fødevarer og har en række ulemper for vores sundhed. Faktisk er det en meget restriktiv kostplan, som ernæringseksperter ikke anbefaler.

For at sikre, at kroppens ernæringsbehov er dækket, er der intet bedre end en varieret kost med mange forskellige fødevarer.

Det skal bemærkes, at det er vigtigt at være forsigtig med modefænomener inden for ernæring. Mange af de praksisser, der udføres, kan være skadelige for kroppen eller endda direkte farlige.

Ulemperne ved raw food diæten

Først og fremmest skal det bemærkes, at indtagelse af rå fødevarer måske ikke er den mest hensigtsmæssige måde at øge udnyttelsen af deres næringsstoffer på. Under tilberedning blødgøres fødevarernes fibre, hvilket forbedrer tilgængeligheden af kulhydrater og mange andre elementer.

Når alt kommer til alt, kan fibre faktisk virke som et anti-næringsstof i deres rå form. Det har vist sig at have fordele for tarmsundheden, men ikke alle disse fordele fremgår af et utilberedt indtag.

På den anden side reducerer tilberedningsprocessen risikoen for tilstedeværelsen af farlige mikrober. De fleste mikrober dræbes, når de udsættes for høje temperaturer, hvilket forhindrer dem i at generere sygdomme.

Indtagelse af visse rå produkter, f.eks. rå æg, kan føre til salmonellose. Denne bakterie forårsager alvorlige fordøjelsessymptomer. Faktisk advarer en undersøgelse offentliggjort i International Journal of Environmental Research and Public Health om dette.

Det er endda muligt, at visse toksiner inaktiveres eller elimineres takket være varmebehandling. Vi kan fremhæve forbindelser som cardol eller anakardinsyre. Det samme gælder for linamarin i kassava.

Selv saponinerne i visse bælgfrugter kan få reduceret deres virkning ved tilberedning. Disse elementer fungerer som beskyttere mod patogener i planter, men er ikke sunde for mennesker, hvilket en undersøgelse offentliggjort i Toxicon understreger.

Illustration af bakterier

Er der fordele ved raw food diæten?

Der er naturligvis ikke kun ulemper ved denne kost. Raw food diæten har også visse positive aspekter, f.eks. en større forekomst af grøntsager i måltiderne.

I disse tilfælde undgås normalt olier af dårlig kvalitet til madlavningsprocesserne, hvorved der opnås en forbedring af kroppens sammensætning og en lavere energitæthed i tilberedningerne.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Vegetarisk kost til diabetespatienter: Tips til planlægning

Den rå veganske diæt og den rå altædende diæt

Der findes to forskellige typer af raw food diæter: Den rå veganske diæt og den rå altædende diæt. Den ene tillader indtagelse af fødevarer af animalsk oprindelse, og den anden gør det ikke. Hvis man havde valget, ville den anden mulighed være mere tilrådelig.

Det er klart, at risikoen for et ernæringsmæssigt underskud vil være større i forbindelse med den rå veganske diæt, men den rå altædende diæt har en høj mikrobiologisk risiko. Det er ikke den mest tilrådelige, når det er hensigten at bevare en god sundhedstilstand.

Animalske produkter kræver altid tilberedning for at være sikre til konsum.

Kødtilberedning sikrer sikkerheden og forhindrer forurening og madforgiftning. Selv om der ikke udvikles nogen tegn, kan det gentagne indtag af patogene bakterier desuden ændre sammensætningen af mikrobiotaen og dermed påvirke og endog forhindre fordøjelsen af næringsstoffer.

I forbindelse med rå vegansk kost skal det bemærkes, at risikoen for ernæringsmæssigt underskud er stor. På den ene side vil det ikke være let at kombinere fødevarer for at sikre, at proteinbehovet dækkes. På den anden side findes mange vigtige næringsstoffer kun i betydelige mængder i fødevarer af animalsk oprindelse (f.eks. vitamin B12, DHA og D-vitamin).

For at undgå fysiologiske ændringer er det i disse tilfælde bedst at vælge tilskud ud over en effektiv udvikling af kostplanen. Der findes flere produkter på markedet, som kan hjælpe med at forebygge underskud. I disse tilfælde er det bedst at søge hjælp hos en specialist.

Råt kød repræsenterer raw food diæten

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fire ting, der sker, når du indfører en vegetarisk kost

Raw food diæten er ikke den bedste løsning

Raw food diæten har flere ulemper, selv hvis den indføres ud fra et altædende synspunkt. I sidste ende er alle kostmønstre, der er restriktive, uegnede i de fleste tilfælde.

I stedet er det bedst at vælge kostplaner, der omfatter alle fødevaregrupper og sikrer forskellige tilberedningsmetoder. På den måde vil udnyttelsen af næringsstoffer blive maksimeret.

Når det gælder tilberedning af mad, skal der også tages flere overvejelser. Ikke alle procedurer har lige stor respekt for fødevarer.

Man bør prioritere de mindre aggressive tilberedningsmetoder og de metoder, der ikke kræver store mængder fedt. Ellers kan den daglige energitæthed i din kost stige, hvilket kan få negative følger for din kropssammensætnings tilstand.

Det kan interessere dig ...
Fordele og risici ved raw food
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fordele og risici ved raw food

Raw food er en trend, der er meget enkel at følge og går ud på ikke at tilberede fødevarer. Lær om fordele og risici ved raw food i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Keerthirathne TP, Ross K, Fallowfield H, Whiley H. Reducing Risk of Salmonellosis through Egg Decontamination Processes. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(3):335. Published 2017 Mar 22. doi:10.3390/ijerph14030335
  • Zaynab M, Sharif Y, Abbas S, et al. Saponin toxicity as key player in plant defense against pathogens. Toxicon. 2021;193:21-27. doi:10.1016/j.toxicon.2021.01.009

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.