Myter og sandheder om andropause hos mænd

Andropause er en helt normal proces, der kan have forskellige effekter på mænd, der går igennem det.
Myter og sandheder om andropause hos mænd

Sidste ændring: 12 september, 2021

Andropause er et fysiologisk fænomen, der forekommer hos mænd efter en vis alder som følge af et fald i testosteronproduktionen. Nogle tænker på det som en type mandlig overgangsalder, men det er faktisk en helt anden tilstand.

Visse myter har spredt sig omkring dette emne og gør det svært at forstå, hvad der rent faktisk sker, og de ændringer det medfører. Dagens artikel vil gennemgå de mest relevante karaktertræk for denne tilstand. Læs med!

Hvad er andropause?

En mand snakker med læge om andropause

Denne proces finder sted i en mands krop på grund af et fald i testosteronproduktionen med alderen. Dette skyldes, at testosteron er det vigtigste kønshormon hos mænd. Faktisk er det ansvarligt for maskuline karaktertræk såsom kropshår, fremtrædende hager og store muskler.

Derudover er dette hormon ansvarligt for at opretholde sædproduktion, sexlyst og knoglesundhed hos mænd. Testiklerne er, hvor hovedproduktionen af dette hormon finder sted, og den begynder at falde omkring 40-45 års alderen.

Dette er en langsom, gradvis proces. Det er muligt for nogle mænd, der er ramt i større grad, at opleve flere symptomer, mens andre ikke engang vil lægge mærke til det.

Undrer du dig nogensinde over: Østrogen: Et essentielt hormon for kvinder

Myter om andropause

  • “Andropause eksisterer ikke.” Dette er ikke sandt. Som nævnt ovenstående er dette en fysiologisk proces, som alle mænd oplever i større eller mindre omfang.
  • “Ethvert fald i mandlig seksuel lyst skyldes andropause.” Dette er heller ikke sandt. En korrekt vurdering af en specialist er altid nødvendig. På samme måde kræver ikke alle mænd med nedsat libido testosteronbehandling.
  • “Andropause får bryster til at vokse.” Dette er også forkert. Der er faktisk en større ophobning af fedt, men det kan ske i enhver del af kroppen.

Fakta om andropause

  • “Det forårsager impotens hos mænd.” Det er rigtigt. Efterhånden som testosteron falder, falder den seksuelle lyst, og det er sværere at opnå erektioner. Som vi nævnte ovenstående, påvirker dette ikke alle med samme intensitet.
  • “Visse faktorer eller omstændigheder kan fremskynde eller bremse det.” Dette er også sandt. Nogle sygdomme, såsom fedme, diabetes osv. fremskynder processen. Omvendt vil sunde livsstilsvaner, fysisk aktivitet og ordentlig hvile føre til et langsomt fald i testosteronniveauer, hvilket forårsager færre symptomer.
  • “Det kan forårsage humørsvingninger.” Dette er faktisk sandt. Det er, fordi mænd med lavere testosteronniveauer har en tendens til at være lunefulde. Andre symptomer såsom impotens kan også føre til usikkerhed, der øger det dårlige humør.
  • “Mænd mister styrke og kropshår.” Det er rigtigt. Som nævnt ovenstående er testosteron det vigtigste hormon, der bidrager til begge disse karaktertræk. Det øger også ophobning af fedt og kolesterol.

Diagnose og behandling

En fagperson holder blodprøve i hånd

Diagnosen af denne proces kræver en blodprøve for at måle niveauet af testosteron. En læge vil beslutte en behandling, når de bekræfter diagnosen. Der er mulighed for at administrere testosteron som enhver anden medicin.

Der er blandt andet piller, injektioner og plastre. Den valgte metode afhænger af patienten og den behandlende læge. Vi har allerede nævnt, at testosteronbehandling ikke altid vil være nødvendig.

Bortset fra medicinsk behandling hjælper en sund livsstil altid med at lindre nogle af symptomerne. En mand kan også kontrollere mange af disse symptomer med regelmæssig fysisk aktivitet, da det hjælper med at klare tankerne, forbedre humøret og fremme hvile.

Kontakt en læge

Andropause er en helt normal proces, der kan have forskellige effekter på mænd, der går igennem det. Som altid skal du kontakte en læge i tilfælde af symptomer, der forstyrrer det normale liv. Lægen kan udføre de nødvendige undersøgelser og foreslå behandling, hvis det er nødvendigt.

Det kan interessere dig ...
Symptomer på og behandling af perimenopause
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Symptomer på og behandling af perimenopause

Perimenopause behøver ikke at være en problematisk fase i en kvindes liv. I denne artikel fortæller vi dig om symptomer på og behandling af perimen...


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.