Næringsværdi og fordele ved rankefødder

Rankefødder har en høj næringsværdi. Vi fortæller dig hvorfor, hvordan du spiser dem og meget mere!
Næringsværdi og fordele ved rankefødder
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 06 november, 2022

Rankefødder er marine krebsdyr, der er kendt for deres evne til at klamre sig fast til sten, og for at de ikke har nogen lemmer. At spise dem kan virke som en mærkelig idé, men du vil blive overrasket ikke blot over deres lækre smag, men også over deres sundhedsmæssige fordele. Find ud af alt om fordelene ved rankefødder i denne artikel!

Disse hvirvelløse dyr lever i næsten alle verdenshavene, og der findes omkring 1220 arter rundt om på kloden. Selv om de er spredt over hele planeten, er det i Spanien, Frankrig og Portugal, at de er mest efterspurgte.

Her er alt, hvad du behøver at vide om rankefødder.

Hvilke næringsstoffer tilbyder rankefødder?

Rankefødder er krebsdyr, der lever fastgjort til stenene og er filterfødere. De har en hovform med to dele, som er hovedet og stilken.

Hovedet har to kalkplader. Stilken er det nederste kødfulde område, der er beskyttet af en stærk sort hud.

Rankefødder tilhører familien Pollicipedidae, og deres art er Mitella pollicipes. De er ikke særlig mobile og lever af zooplanktonpartikler i vandet. De lever normalt i områder med mange bølger, da væsken der er mere iltet, og de bruger de strukturer, de har, til at trække vejret og spise.

Der findes et dusin arter, der bruges til menneskeføde. De høstes i hånden, så det tager tid, og det gør dem ret dyre.

Ud over deres høje pris har de også en høj næringsværdi. De har et højt proteinindhold, lavt fedtindhold og et højt indhold af mineraler.

Det spanske fødevareministerium giver os følgende oplysninger om deres næringsstoffer pr. 100 gram produkt:

 • Kalorier: 59 kcal
 • Proteiner: 13,6 g
 • Fedt: 0,5 g
 • Kulhydrater: 0 g
 • Calcium: 126 mg
 • Magnesium: 94 mg
 • Kalium: 330 mg
 • Fosfor: 127 mg
 • Selen: 28,8 mikrogram
 • Jod: 58 mikrogram
 • B12-vitamin: 15 mikrogram
Rankefødder

Fedtsyrer og proteiner

På trods af deres lave fedtindhold er de kendetegnet ved at indeholde fedtsyrer som omega-3 og omega-6. Det kan variere afhængigt af arten. I en rapport om den almindelige art blev det konstateret, at dens muskel kan indeholde mellem 1,8 og 3,3 % fedt, hvoraf 25 % er DHA og 15 % EPA (omega-3-typer).

Der blev fundet lavere niveauer af omega-6. I den almindelige art er proteinværdien også særlig høj, idet den kan nå op på 15 %.

Desuden er zinkindholdet i visse sorter meget højt (mellem 10 og 42 milligram pr. 100 gram af den spiselige del). Her kan vi huske, at zinkindholdet i fisk og andre krebsdyr ikke når op på 3 milligram pr. 100 gram.

De sundhedsmæssige fordele ved rankefødder

Nu skal vi gå i dybden med de sundhedsmæssige fordele ved rankefødder. Du vil blive overrasket!

1. De indeholder en stor mængde protein

Rankefødder kan anbefales på grund af deres glimrende proteinindhold. Disse makronæringsstoffer er nødvendige for at styrke muskler, knogler og hud. Proteiner er den vigtigste bestanddel af alle kroppens celler i kroppen. Celler har en livscyklus, og når de dør, skal de erstattes.

Det er her, at protein spiller sin rolle og hjælper med regenerering. De har også andre vitale funktioner, f.eks. regulering af biokemiske reaktioner, reparation af kropsvæv og støtte til immunsystemets funktion.

2. De indeholder ikke kulhydrater

Kulhydrater er stoffer, som kroppen bruger til energi. De er sukkermolekyler, som kroppen nedbryder og omdanner til glukose. Nogle mennesker kan dog ikke indtage glukose, fordi kroppen ikke er i stand til at omsætte det.

Patienter, der lever med diabetes, bør følge en kulhydratfattig diæt, og rankefødder er velegnede til dem. De er også velegnede til dem, der ønsker at følge en ketogen diæt. I den begrænses kulhydratindtaget, og fedtindtaget øges.

3. De indeholder DHA og EPA

DHA er docosahexaensyre, som er en flerumættet fedtsyre, der hører til omega-3-gruppen. Ligesom de fleste skaldyr indeholder rankefødder DHA. De indeholder også EPA eller eicosapentaensyre.

Forskningen viser nu, at DHA er en vigtig komponent for kroppens membraner, herunder nethinden og hjernen. På grund af dette anbefales det til at forbedre kognitive funktioner og indlæringsvanskeligheder. Det spiller også en vigtig rolle i foster- og hjerte-kar-udviklingen.

DHA-forbrug er ifølge nogle undersøgelser blevet forbundet med forbedret vægtkontrol og for at hjælpe ved alvorlige sygdomme, såsom Alzheimers. Nationalt center for komplementær og integrativ sundhed hævder, at folk, der spiser skaldyr og krebsdyr mindst fire gange om ugen, har mindre risiko for at dø af hjertesygdomme.

Desuden reduceres triglyceridniveauet. Faktisk er der beviser for, at indtagelse af fisk og skaldyr er mere effektiv end indtagelse af kosttilskud.

Forskellige skaldyr

4. De har et højt mineralindhold

Blandt fordelene ved rankefødder er, at de har et højt indhold af mineraler som f.eks. calcium, magnesium, kalium, selen og fosfor. Calcium bidrager til at bevare sunde tænder og knogler.

Magnesium regulerer muskelfunktion, blodsukkerniveau og blodtryk. Det er også vigtigt for dannelsen af protein, knoglemasse og DNA.

Kalium er en elektrolyt, der regulerer blodtrykket, hjælper musklerne med at trække sig sammen og opretholder en stabil hjertefrekvens. Det gør det muligt for næringsstoffer at strømme ind i cellerne og udstøde deres affaldsstoffer.

Hvad angår selen, har kroppen brug for det i små mængder. Den bruger det til at danne antioxidant enzymer, der beskytter mod skader forårsaget af frie radikaler.

Jod er derimod nødvendigt for, at kroppen kan producere skjoldbruskkirtelhormoner. Disse er med til at regulere kroppens brug af energi, styre vægt, kropstemperatur, nervesystemets funktion og muskelstyrke.

Hvordan tilbereder man rankefødder for at opnå deres fordele?

Til at begynde med skal du koge dem i kogende saltet vand. Når de er kogt, skal du tage dem ud og pakke dem ind i et rent klæde.

Når du spiser dem, skal du tage dem ud af klædet i små mængder og forsigtigt trække hovedet ud. For at gøre dette skal man holde fast i skindet, der dækker den spiselige del.

Nogle mennesker kommer citron, laurbærblad og andre krydderier på dem. Dette er dog frivilligt.

Den anbefalede mængde salt er 60 g pr. liter vand, men det afhænger også af den personlige smag. Hvad angår kogetiden, kan du lade dem koge i 1 minut, hvis de er store, og 30 sekunder, hvis de er mellemstore.

Det kan interessere dig ...
Farerne ved at spise fisk og skaldyr
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Farerne ved at spise fisk og skaldyr

Når man vil spise fisk og skaldyr, skal man overholde strenge standarder for fødevarehygiejne. Det er fødevarer, der let fordærves.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Soo Kyung Moon. Characteristics of Food Nutrition Components of Common Stalked Barnacle Pollicipes mitella. December 2016. Korean Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 49(6):862-866. DOI:10.5657/KFAS.2016.0862
  • MAPA. Percebes. 2013. https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/percebe_tcm30-102913.pdf
  • Krauss-Etschmann S, Shadid R, Campoy C, Hoster E, Demmelmair H, Jimenez M, Gil A, Rivero M, Veszpremi B, Decsi T, et al.. Effects of fish-oil and folate supplementation of pregnant women on maternal and fetal plasma concentrations of docosahexaenoic acid and eicosapentaenoic acid: a European randomized multicenter trial. Am J Clin Nutr. 2007;85:1392–400
  • Quinn JF, Raman R, Thomas RG, Yurko-Mauro K, Nelson EB, Van Dyck C, Galvin JE, Emond J, Jack CR Jr, Weiner M, et al.. Docosahexaenoic acid supplementation and cognitive decline in Alzheimer disease: a randomized trial. JAMA. 2010;304:1903–11.
  • Danielle Swanson, Robert Block, and Shaker A. Mousa. Omega-3 Fatty Acids EPA and DHA: Health Benefits Throughout Life. Adv Nutr. 2012 Jan; 3(1): 1–7. Published online 2012 Jan 5. doi: 10.3945/an.111.000893
  • Kwak SM, Myung S-K, Lee YJ, et al. Efficacy of omega-3 fatty acid supplements (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) in the secondary prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. Archives of Internal Medicine. 2012;172(9):686-694.
  • D. Craig Hopp, Ph.D., and David Shurtleff, Ph.D., NCCIH. Omega-3 Supplements: In Depth. NHI. 2018. https://www.nccih.nih.gov/health/omega3-supplements-in-depth

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.