Er det usundt at drikke koldt vand? Find ud af det her!

Koldt vand hjælper med at regulere kropstemperaturen efter træning, og retter samtidigt hurtigere op på væskebalancen. Det gør det, fordi blodbanen lettere optager koldt vand.
Er det usundt at drikke koldt vand? Find ud af det her!

Sidste ændring: 08 oktober, 2018

En udbredt misforståelse går ud på, at det kan være kræftfremkaldende at drikke koldt vand hyppigt, især efter at have spist. Denne idé kommer af forestillingen om, at koldt vand nødvendigvis må størkne det fedt, man spiser, og resultere i langsommere fordøjelse. Nogle mennesker tror, ​​at denne proces giver anledning til en række reaktioner i maven og tarmen, der fører til dannelsen af ​​kræftceller.

Hvad lægerne siger

Alligevel anbefaler nogle speciallæger at drikke koldt vand, især efter træning, da det regulerer kropstemperaturen. På den anden side mener andre læger, at det kolde vand er spild af energi: Det tvinger nemlig kroppen til at varme sig selv op igen. Det bruger den vand på, hvilket betyder, at man ikke fik noget ud af det vand, man drak.

Der findes også andre typiske faldgruber, når det kommer til brugen af koldt vand. For eksempel er vi tilbøjelige til, at bade os i koldt vand, når vi får høj feber. Det er faktisk bedre at bruge varmt eller lunkent vand! Kroppens forsvarsreaktion på koldt vand er nemlig at forårsage kulderystelser, og dermed skabe en stigning i kropstemperaturen. Her giver det lige så lidt mening at drikke det kolde vand.

Det virkelige problem

Utallige gange har vi hørt, at vi skal drikke nok vand – to liter er den anbefalede mængde. Hvis vi går over denne mængde, eller hvis vi ikke drikker nok, kan det føre til sundhedsproblemer.

Alle mennesker er helt unikke, så den bedste indikator for, om vi drikker nok vand, er vores urin. Hvis den er mørkt, drikker du ikke nok vand, og hvis den er lys i farven, drikker du nok. Husk, at morgenurinen (når du lige er stået op) er noget mørkere. En anden måde du kan få en fornemmelse for om du er dehydreret eller ej, er at mærke efter hvor tørstig, du er. Når kroppen siger, at den er tørstig, så er du nødt til at drikke, uanset om vandet er koldt eller varmt.

Det aspekt, der virkelig påvirker vores helbred, er mængden og kvaliteten af ​​vandet. Det meste af det vand, vi indtager, skal være naturligt, uden kunstige smagsstoffer (visse tilsætningsstoffer er tilladt såsom mynteblade, citronskiver osv.) og det skal også være uden sødemidler.

Fordelene ved drikke koldt vand

Koldt vand er sundt i de rette mængder

Den største fordel, når vi indtager for eksempel vand, er at kroppens væskebalance rettes op. Koldt vand giver os samtidig særlige fordele.

  • Det hjælper dig med at tabe dig: Kroppen opretholder altid en stabil temperatur. Når du indtager koldt vand, falder denne temperatur, og kroppen bruger kalorier på at stabilisere den igen.
  • Det sænker kropstemperaturen: Efter træning stiger kropstemperaturen, og det, at drikke koldt vand, hjælper med at stabilisere den som anført ovenfor.
  • Det retter op på væskebalancen: Efter motion har kroppen brug for til at komme tilbage til sin normale væskebalance hurtigt. Koldt vand absorberes hurtigere i blodbanen, hvilket fremskynder hydreringen.

At få nok vand er absolut nødvendigt for at forblive sund – uanset temperaturen.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.