Krydderiallergier: Sådan ved du, om du er allergisk

Probiotika kan være effektivt til at reducere symptomerne på nogle fødevareallergier. Lad os se nærmere på krydderiallergier, og hvordan man håndterer dem!
Krydderiallergier: Sådan ved du, om du er allergisk
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Krydderiallergier er ikke særlig almindelige. Når det er sagt, er de mest almindelige allergier dem, der er relateret til frugter med ujævn skræl, mejeriprodukter eller proteiner, der kan findes i nogle kornprodukter.

Ethvert stof kan dog forårsage en autoimmun reaktion i organismen. Af denne grund og for at undgå større komplikationer skal du kende symptomerne på disse processer samt deres oprindelse.

Fødevareallergier manifesterer sig med symptomatologi, der nogle gange kan være forskelligartet:

  • Nogle giver irritationer i mavetarmkanalen, hvilket kan give transitproblemer som luft i maven, smerter og diarré.
  • I andre tilfælde kan symptomerne opstå på epidermisk niveau: Der opstår små bumser eller bølger i hudens overfladiske lag, som giver kløe og svie.

Krydderier er rige på plantenæringsstoffer

Krydderier er almindelige kulinariske ingredienser i næsten alle køkkener. De giver ikke en betydelig mængde makronæringsstoffer. De indeholder imidlertid et væld af fytokemikalier med en markant antioxidant effekt.

Et eksempel er gurkemeje. Dette krydderi indeholder et stof, curcumin, som kan reducere risikoen for udvikling af komplekse sygdomme, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of Alzheimer’s Disease. Derfor anbefaler lægerne ikke, at man indtager det regelmæssigt.

Disse ingredienser er dog ikke ens for alle, og nogle mennesker er allergiske over for dem. Det betyder, at disse personer har krydderiallergier. Hos denne type person skal antioxidanterne leveres af andre fødevarer, f.eks. grøntsager.

Skåle med krydderier, der kan føre til krydderiallergier

Symptomatologi ved krydderiallergier

Fødevareallergier viser normalt følgende symptomer:

  • Smerter i maven.
  • Luft i maven.
  • Diarré.
  • Prikkende fornemmelse i munden.
  • Kløe.
  • Hævede læber eller tunge.

Hvis du lider af nogle af disse symptomer efter at have indtaget et bestemt krydderi, er det ret sandsynligt, at du er allergisk over for det. Du kan dog have brug for en supplerende test for at færdiggøre diagnosen. Det er en specialist, der står for at udføre den.

Lægen kan udsætte dig for både lappeprøver og blodprøver. På den måde kan de kontrollere, om du er særligt følsom over for et bestemt krydderi. Hvis diagnosen er positiv, bør du holde op med at indtage dette krydderi. Ellers kan der opstå tarmproblemer.

Reducér sværhedsgraden af krydderiallergier

Der er visse mekanismer, der kan forbedre symptomatologien ved en allergi. En af dem er administrering af probiotika. En ubalance i mikroorganismerne i tarmene kan være ansvarlig for nogle af de autoimmune reaktioner.

Derfor kan administrering af probiotika for at forbedre mikrofloraens biodiversitet bidrage til at reducere alvoren af disse processer, ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Maturitas.

Nogle antiinflammatoriske næringsstoffer kan også reducere de processer, der er forbundet med tarmforstyrrelser, der er genereret af indtagelse af en allergifremkaldende fødevare. Derfor anbefaler specialister, at man indtager fødevarer, der er rige på omega-3-fedtsyrer og antioxidanter eller flavonoider som f.eks. polyfenoler.

Forskellige krydderier

Tidlig diagnose er vigtig i forbindelse med krydderiallergier

Hvis du har mistanke om krydderiallergier, skal du opsøge en specialist så hurtigt som muligt. De vil udføre diagnostiske test for at bekræfte det.

Hvis resultatet er positivt, er den første løsning at fjerne disse ingredienser fra din kost. Herfra er det muligt at prøve behandlinger med probiotika eller antiinflammatoriske fødevarer.

Men hvis du er nødt til at stoppe indtagelsen af et bestemt krydderi, skal du forsøge at tilføre plantenæringsstoffer på andre måder. Øget indtag af grøntsager er ofte den bedste løsning. Røde grøntsager er rige på flavonoider, som har en stærk antioxidant og antiinflammatorisk virkning.

Husk, at grundlaget for en afbalanceret kost er variation. Konklusionen er, at jo større variation, jo bedre er kosten. Hvis du er nødt til at begrænse fødevarer, er den bedste løsning altid at forsøge at erstatte dem med andre fødevarer, der har lignende sundhedsegenskaber.

Trods alt er krydderier stærkt anbefalede ingredienser inden for rammerne af en sund kost. Medmindre din læge fraråder det, er det ikke tilrådeligt at udelukke dem fra din kost.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tang M., Taghibiglou C., The mechanisms of action of curcumin in Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis, 2017. 58 (4): 1003-1016.
  • Dargahi N., Johnson J., Donkor O., Vasiljevic., Apostolopoulos V., Immunomodulatory effects of probiotics: can they be used to treat allergies and autoinmune diseases? Maturitas, 2019. 119: 25-38.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.