Neoklassisk indretningsstil: Hvad indebærer denne stil?

Som en indretningstendens, der inkorporerer antikke og moderne elementer, går den neoklassiske indretningsstil aldrig af mode. Lær alt om den her.
Neoklassisk indretningsstil: Hvad indebærer denne stil?

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 27 april, 2023

Der er mange muligheder inden for indretningstendenser, der forvandler rum til personlig smag. Der er retro-æstetik og andre mere moderne tendenser. Men med neoklassisk indretningsstil er det muligt at opnå sofistikerede og elegante miljøer .

Møbler, der minder om det gamle Grækenland og Rom, dekorative detaljer med enkle linjer og former eller pyntegenstande, der er typiske for den klassiske æra. Alt dette tilbehør er med til at skabe en neoklassisk indretningsstil, som opstod i det 18. århundrede, men som er blevet meget populær i det nye årtusinde.

Hvad er neoklassisk indretningsstil?

Når ordet neoklassisk nævnes, er det almindeligt at forbinde udtrykket med en kunstnerisk kategori. Neoklassicismen er i bund og grund en kunstnerisk og litterær bevægelse, der i løbet af det 18. århundrede opstod for at lægge den franske rokokos former bag sig. Som mange andre tendenser påvirkede den også arkitektur og indretning.

I dag er den neoklassiske indretningsstil en mulighed for at indrette interiører med enkle linjer, antikke møbler og stærke farver. Hovedidéen er at skabe elegante miljøer med moderat udsmykning, hvor elementer fra den klassiske græsk-romerske æra er indarbejdet.

Ligesom andre tendenser inden for boligindretning er den neoklassiske stil bygget op af kombinationen af forskellige kulturer. Den indebærer dog tilstedeværelsen af nogle grundlæggende materialer som marmor og sten.

Gennemførelse af denne tendens i hjemmet skaber enkle omgivelser, selv om de er fyldt med sofistikerede dekorationer, der opnår en attraktiv balance mellem det antikke og det moderne.

Statuer af filosoffer

Bevægelsens oprindelse

En meget vigtig historisk kendsgerning var afgørende for at begynde at popularisere den neoklassiske bevægelse. Det var opdagelsen af to gamle romerske byer: Pompeji og Herculaneum, som var blevet ubeboet efter Vesuv-vulkanens udbrud i 79 e.Kr. Opdagelsen af ruinerne tilskrives den spanske ingeniør og militæringeniør Roque Joaquín de Alcubierre Morales i midten af det 18. århundrede.

Ud over den historiske begivenhed forstærkede opdagelsen den kærlighed, som Europa i det århundrede nærede for den klassiske græsk-romerske stil. En smag, der kom til udtryk i den neoklassiske kunstneriske tendens, der opstod på baggrund af de arkæologiske ruiner og Grækenlands åbning for rejsende.

Disse kendsgerninger blev suppleret af de mere puristiske detaljer i stilen, der allerede blev indarbejdet i det nittende århundrede. Enkle linjer og proportionerede strukturer er de bidrag, der endte med at forme den neoklassiske udsmykning.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 9 teknikker til at indrette dit hjem som en ekspert

Hovedtræk i den neoklassiske indretningsstil

Det er muligt at opnå en indretning i overensstemmelse med stilen ved at indarbejde passende farver, møbler og pyntegenstande. Den elegante neoklassiske indretning er ikke kompliceret at gennemføre, men den kræver specifik udsmykning og tilstedeværelsen af materialer som sten, træ eller marmor.

Møbler

Der findes en række møbler, der fungerer godt til at passe til stilen. Det er vigtigt, at forarbejdningsmaterialerne er marmor og fyrretræ eller egetræ. Samtidig skal designet være enkelt og med græsk-romerske detaljer.

Nogle eksempler, der kan bruges, er runde eller halvcirkelformede borde, stole med krydsede ben og skamler eller konkave sæder. Romerske divanformede senge eller lænestole fungerer også godt.

Farver

Et af de vigtigste aspekter af en indretningsstil er farvepaletten. I tilfælde af neoklassicisme er neutrale nuancer fremherskende, som er forbundet med hvid, grå og beige.

De bringer ro og elegance til rummet. For at opnå en atmosfære, der er mere i overensstemmelse med tendensen, bør de kombineres med stærke farver i detaljerne, såsom rød, guld eller lilla.

Vægge i den neoklassiske indretningsstil

På væggene, ud over farverne, anbefales anvendelsen af dekorativt tapet. Det er muligt at inkorporere motiver, prints og farver fra den græsk-romerske æra. For eksempel blomster- eller damaskmotiver.

Selvfølgelig er maling af nogle vægge med tendensens farveskala en anden effektiv mulighed. Men måske er den detalje, der minder mest om det gamle Grækenland og Rom, søjler og lister.

Hvis det er muligt, kan du tilføje dem i et hjørne eller på en væg for at skabe den fulde følelse af den neoklassiske stil. Stukketeknikken passer også til denne tendens.

Gulvbelægning

For en komplet neoklassisk indretning er det tilrådeligt at anvende marmor- eller stengulve. Alternativt er granit et andet materiale, der kan kombineres.

Tilbehør

Ud over store møbler og vægbeklædning er det også muligt at dekorere stilen med tilbehør som spejle og gardiner. Præmissen for den neoklassiske stil er at generere rum med god lysstyrke. Til det formål bruger nogle mennesker flerlagsgardiner.

De skal være lange og falde ned til gulvet, samtidig med at de skaber en kontrast. Et andet alternativ er ikke at anvende gardiner for at lade mere naturligt lys komme ind. Spejle er elementer, der begunstiger lyseffekten og kan indarbejde neoklassiske tendenser i rammerne.

Bygning med store søjler

Pyntegenstande i neoklassisk indretningsstil

I denne tendens er pyntegenstande et centralt aspekt, da det er her, referencer til den klassiske antikke tid kan inkorporeres mest. En af de bedste måder er ved at opstille marmorstatuer.

Alternativt kan der også anvendes sten. Disse udsmykninger henviser direkte til den græsk-romerske æra.

På den anden side kan følgende elementer indarbejdes:

  • Lysekrone: Et sofistikeret og funktionelt stykke tilbehør, der stammer fra de store lysekroner i middelalderkirker.
  • Vaser og keramiske genstande: Blev især brugt i det antikke Grækenland. Hvis du har plads, kan du indarbejde en amfora.
  • Trykt tekstil: Blandt de græsk-romerske prints kan du finde typiske former og også referencer til krigere og de olympiske lege.
  • Sølvbestik: Endnu et redskab, der tilføjer elegance og henviser til den neoklassiske periode.
  • Sokler: Denne type stativ kan bruges til forskellige funktioner i hjemmet. Formene minder direkte om græske søjler.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 9 feng shui-fejl, som du skal undgå i din indretning

Tilpasning af det klassiske til det moderne i en neoklassisk indretningsstil

Den neoklassiske indretningsstil er en tendens, der inkorporerer elementer fra de gamle græske og romerske kulturer, men kombineret med detaljer fra renæssancen.

Det er vigtigt at tilpasse elementerne til moderne tilbehør for at opnå en sofistikeret, afbalanceret og funktionel indretning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.