9 teknikker til at indrette dit hjem som en ekspert

Det kan være forvirrende at matche møbler, farver og polstring, hvis du ikke bruger nogle teknikker til at indrette dit hjem.
9 teknikker til at indrette dit hjem som en ekspert

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 11 marts, 2023

Der er to hovedårsager til at ændre det visuelle udseende af hjemmets rum. På den ene side, at være flyttet til et nyt hus. På den anden side er der ønsket om at forny rummets æstetik. I begge situationer er der forskellige teknikker til at indrette dit hjem og finde din egen stil uden at blive for overvældet.

Boligindretning kræver, at man tænker over mange detaljer, som skal opnå harmoni med hinanden. Indretning af et rum indebærer at opnå en balance mellem visuel æstetik, funktionalitet og personlig smag i forbindelse med farver, størrelser og mønstre. For at gøre et organiseret arbejde og være tilfreds med rummet er det praktisk at følge en række tips.

9 teknikker til at indrette dit hjem

Det er ikke en enkel opgave at give hjemmet et visuelt æstetisk format, der følger en dekorativ linje. Men med et par trin og anbefalinger kan det blive et sjovt og lidenskabeligt job. Og det bedste er? Slutresultatet: Et rum eller hele huset med et fornyet udseende.

Ved at tage hensyn til følgende detaljer er det muligt at opnå en indretning i højde med en indretningsarkitekts, men med et personligt præg. Tag målene og afstandene for hvert hjørne, opdag dine yndlingsfarver og identificér de designs, der fanger din opmærksomhed. Lad os komme i gang med arbejdet!

1. Kend rummet nøje

Et første skridt for at opnå din drømmeindretning er at kende rummet godt. Dette indebærer flere aspekter, for eksempel at tage mål. Med blot et par grundlæggende værktøjer er det muligt at finde frem til alle hjemmets specifikke mål.

Med disse data bliver valget og arrangeringen af møbler lettere og tilpasset de reelle dimensioner. Det drejer sig ikke kun om at få en visuelt tiltalende stue, men også funktionel til hverdagens handlinger.

Pæn stue er eksempel på, hvordan du kan indrette dit hjem

2. Visualisér forhindringerne og mål afstandene

Når du foretager målingerne, kan du følge nogle standardkriterier for afstand, f.eks. at der skal være ca. 10 centimeter mellem sofaen og bordet. Også den, der foreslår at hænge billeder i gennemsnit halvanden meter fra gulvet. Så længe du indretter efter rummet, vil resultatet blive mere præcist og effektivt.

Men afhængigt af fordelingen af ubevægelige strukturer i rummet, såsom søjler eller radiatorer, er det muligt at justere designet til hver centimeter. Indgangen til telefonkablet og placeringen af radiatorer eller pejse vil også betinge placeringen af møblerne.

3. Budget

Selv om teknikkerne til at indrette dit hus ikke indebærer, at du skal anskaffe mange nye og dyre genstande, er det sandsynligt, at du bliver nødt til at investere i møbler eller dekorationselementer. Derfor er det praktisk at opstille et budget, før du vælger møbler og design, som det vil være svært at få fat i senere.

Med et anslået beløb til at bruge på hver enkelt detalje kan du indrette et miljø tilpasset dine muligheder. Du bør altid have en margen til at bruge penge, da der kan være et helt særligt møbel, som det er værd at gå over gevind for.

Både ved flytning og renovering er det en god idé at have en liste over de møbler og nuværende genstande, der skal bevares. Formålet er at trække dem fra i budgettet og tage dem med i betragtning, når du måler rummet op.

4. Find din egen stil

Indretning kræver, at man kender sine personlige præferencer for at tilpasse dem til rummet. Hvis du har en veldefineret favoritstil, bør du vælge den farvepalet, den type dekorationer og de tekstiler, der passer til.

Det er dog almindeligt, at man ikke ved, hvor man skal starte. Til inspiration i jagten på design er der netværk som Pinterest eller indretningsmagasiner, der kan hjælpe dig med at få idéer.

Det personlige præg bør altid tages med i overvejelserne, og det gælder også nogle af de funktioner, som rummet skal tjene. F.eks. sammenkomster af venner, forberedelse af et håndværksrum til håndværk eller soveplads til kæledyr.

5. Naturlig og kunstig belysning

Et af de vigtigste aspekter ved indretning er mængden, intensiteten og fordelingen af belysningen. Der er naturligvis intet som naturligt lys, men det er underlagt den arkitektoniske udformning.

Det er vigtigt at udnytte lys og luft gennem vinduer eller ventilationsåbninger og ikke dække dem med møbler og tykke gardiner.

Til aftenen er det godt at overveje alle tilgængelige lysressourcer for at opnå en munter atmosfære. For eksempel bordlamper eller gulvlamper. Generelt bør du ikke overskride en mængde på tre lysressourcer pr. rum.

En anden maksime går ud på, at varmt lys er mere passende til afslappende steder som f.eks. stuen, mens koldt lys passer bedre til badeværelset eller køkkenet.

6. Vægfarve, når du vil indrette dit hjem

Den anden nøgle til design er harmonisk brug af farver. Nogle mennesker maler først og vælger derefter møblerne, mens andre vælger at gøre det omvendt. Det vigtige er, at paletten af nuancer følger en logik i hele rummet. Det betyder ikke, at alting er monotont.

Det er muligt at bruge forskellige farver for at søge forskellige fornemmelser, f.eks. blå til et mere aktivt miljø eller den beige palet til et mere roligt miljø. Et godt trick er at male alle væggene i én farve og kun fremhæve hovedvæggen med en anden farve, den, der skiller sig først ud på grund af sin placering.

Du kan også dekorere med tapet, spejle eller originale malerier. Niveauet af avantgarde afhænger af den personlige smag. Mange foretrækker en klassisk stil, mens andre vælger en nordisk eller minimalistisk stil.

7. Tekstiler og polstring

Væggenes farver og det naturlige lys skal være i overensstemmelse med møblerne og deres fremstillingsmaterialer. Alt i hjemmet siger noget. I stuen bliver sofaens betræk en central flade. Generelt er ensfarvede muligheder lettere at matche, ligesom lyse farver.

Hvid, grå eller beige vil ikke give store udfordringer, når de skal matches med vægge, puder og beklædning. Stærkere farver som rød, grøn eller blå skal bruges med omtanke, da de kan påvirke logikken i designet.

Hvad angår tekstiler, er naturlige tekstiler som læder, silke eller uld mere almindelige og holdbare. Syntetiske materialer som mikrofiber, polyester og vinyl er dog også meget modstandsdygtige.

8. Brug indendørs planter, når du vil indrette dit hjem

Det er svært at tænke på en indretning uden planter. De giver en naturlig komponent til stemningen, ud over at ilte rummene. Selvfølgelig fungerer de som et dekorativt element, afhængigt af størrelse og placering. Nogle ideelle arter er paradistræet eller figen.

Planter i køkken

At vælge planter vil altid være en klog beslutning, når man indretter sit hjem.

9. Arrangér dekorationerne logisk

Den sidste mulighed for at indrette dit hjem som en ekspert er placeringen af dekorationerne. Det er ikke nødvendigt at overfylde rummene, men du bør dekorere hvert møbel med mindst én genstand.

Standerlamper, vaser, billeder på væggen, spejle, bøger på hylderne og rejsesouvenirs giver det sidste præg til rummets design.

I nogle områder kan du udføre en symmetrisk opstilling af møbler og dekorationer. Det betyder, at du f.eks. skal installere billeder af samme størrelse på begge sider af sofaen. Eller placere den samme lampe på begge natborde og de samme puder på sengen i rummet.

Farvede tekstiler er en af de bedste teknikker til at indrette dit hjem

Der er mange designs, farver, størrelser og tekstiler, der kan kombineres i et rum. Et af de vigtigste tricks er at lede efter en logik i hele strukturen, selv om det er i en mindre detalje. For eksempel kan du forene hele rummet ved at vælge en hovedfarve.

Denne farve bør være til stede i små genstande, såsom pynt på det centrale bord, puder og spejlrammer. Resten af møblerne bør følge det sortiment, der integrerer denne nuance. På denne måde vil ingen genstand være malplaceret eller isoleret.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • del Olmo Barbero, J.,  (2006). El color como elemento comunicacional. Comunicar,  (26),112-116.[fecha de Consulta 31 de Enero de 2023]. ISSN: 1134-3478. Recuperado de:   https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=15802617
  • Lucero Jara, M. A. (2019). Articulaciones entre el Diseño de Interiores y la Arquitectura. Análisis crítico y teórico. [Trabajo de Titulación previo a la obtención del título de: Diseñador de Interiores]. Cuenca, Ecuador. Facultad de Diseño, Arquitectura y Arte. Universidad del Azuay. https://dspace.uazuay.edu.ec/bitstream/datos/9065/1/14710.pdf
  • Matamoros Tuma, Mabel, & Gutiérrez Maidata, René. (2013). El diseño de interiores en la formación del arquitecto. Experiencias en el Plan de Estudios D. Arquitectura y Urbanismo, 34(1), 117-127. Recuperado de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1815-58982013000100011&lng=es&tlng=es
  • Vázquez Rodríguez, Y., (2011). Los Espacios interiores de la Vivienda y el diseño de interiores en Hoteles para el turismo.. Revista de Arquitectura e Ingeniería, 5(1), .[fecha de Consulta 31 de Enero de 2023]. ISSN: Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193921374005

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.