Fire råd: Slut med at sutte på tommelfingeren

Når små børn suger tommelfingeren, er det en dårlig vane der kræver opmærksomhed - men der er ting, du kan gøre for at få dem til at stoppe.
Fire råd: Slut med at sutte på tommelfingeren
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Alt du behøver er noget kærlighed og tålmodighed, så stopper de med at sutte på tommelfingeren!

Forældre bekymrer sig, når deres børn sutter på tommelfingeren, for det kan give problemer for børnenes tænder.

Har du set monogrammer af babyer i livmoderen der også suger tommelfingeren? Det er en måde, de udforsker verden omkring dem, og det er helt normalt. Så før du bliver for bekymret, lad os først prøve at forstå, hvorfor de gør det.

Tommelfinger eller sut?

Børn har naturligvis en indfødt sugende refleks. Faktisk har de brug for det bare for at kunne overleve. Det er jo trods alt hvordan de får mad, og det beroliger dem desuden også. En baby behøver måske ikke at suge på sin tommelfinger eller bruge en sut, da de har deres mor til at fodre dem og bero dem.

Det er dog normalt, at en baby begynder at lægge en finger eller to i deres mund mellem to og seks måneder. Det er et af deres udviklingsstadier, en måde, hvorpå de kan trøste sig selv.

Mor med sut i hånden.

Mange forældre tror at det er bedre at give deres børn en sut fremfor at lade dem sutte på tommelfingeren. Forståeligt nok siger de, at det er lettere at tage en sut væk når tiden kommer. Du kan ikke tage deres tommelfinger væk! De to har imidlertid de samme konsekvenser, hvis de bruges efter et barn bliver to år:

  • Misdannelse af tænderne og deformation af munden
  • Problemer med udtale
  • At barnet gemmer underliggende følelsesmæssige problemer

Læs også: Hvordan man bader en nyfødt

Sådan får du dit barn til at holde op med at sutte på tommelfingeren

Så normalt som det er for en baby at sætte fingrene (og tommelfingeren) i munden, er det også normalt, at de stopper når de bliver omkring to år. Så under den alder er der ingen grund til at bekymre sig.

Når de bliver 3 eller 4, og de stadig bruger deres tommelfinger meget, skal du observere dem og se efter underliggende grunde. På den måde kan du finde mere effektive måder at få dem til at stoppe og dermed beskytte deres tænder.

Men da ingen børn er ens, og de udvikler sig i forskellige trin, kan man sige, at øjeblikket for at begynde at handle er, når deres fortænder begynder at dukke op. Hvis du har bemærket, at tænderne begynder at vokse fra hinanden for at gøre plads til tommelfingeren, er det helt sikkert på tide du griber ind. Her er 4 grundlæggende tips til at hjælpe dig.

1. Afgør årsagen og giv dem andre muligheder

Hvis dit barn sutter på tommelfingeren for at hjælpe sig selv i søvn, giv dem andre former for støtte ved sengetid. Tag dem ind til dig selv, fortæl dem en historie, giv dem deres foretrukne fyldte tøjdyr eller dukke.

Mor læser for sit barn.

Hvis de sutter deres tommelfinger, når de er forstyrrede eller ængstelige, er det kun nødvendigt at tale med dem, give dem et kram og trøste dem. Derimod, hvis dit barn gør det, når det keder sig, er det tid til at anspore deres kreativitet og distrahere dem. Start et spil, lav et håndværk, tag en tur … det kunne være præcis, hvad de virkelig beder om, når de sutter på deres tommelfinger.

Læs også: 5 sunde hverdagsvaner der vil forbedre dit liv

2. Forklar konsekvenserne

Nogle gange behøver du slet ikke at begynde at bruge tricks eller se en læge, når du virkelig kan starte med at bare sidde og tale med dem om problemet. Giv dem en simpel forklaring på, hvorfor det ikke er en god idé for dem at holde deres tommelfinger i munden.

Du kan blive overrasket over, hvor meget børn forstår, hvad du fortæller dem, og hvordan de vil handle i overensstemmelse hermed. Fortæl dem, at deres tænder kunne blive ødelagt, at de ikke længere er en baby, og at det nu er tid til at stoppe med at sutte på tommelfingeren.

Men lad dem ikke blive flove overfor andre mennesker. Gør det helt klart over for dem, at du ikke prøver at straffe dem, og at du ikke vil straffe dem, hvis du fanger dem med deres tommelfinger i munden. De kan stoppe med at gøre det foran dig, men begynde igen så snart de er alene. Det er meget bedre at bruge positiv forstærkning hver gang du ser dem håndtere grundårsagen (søvnighed, angst, kedsomhed).

 

3. Dække tommelfingeren til

Det kan være nødvendigt at tage yderligere skridt for at forhindre at dit barn sutter på tommelfingeren. De har nok en form for callus på fingeren fra alt deres sugningen, så du kan dække det til med et bånd og forklare dem at det er der for at gøre deres callus bedre.

Lille barn med finger i mund.

Forbindelsen skal være sikker, men ikke for stram. Du vil ikke have at dit barn kan tage det af helt af sig selv. Skift det to gange om dagen, og lad det være dag og nat i 2 uger. Hvis de forsøger at sutte på tommelfingeren, vil båndstøttens konsistens og smag være afskrækkende. Nogle forældre lægger også eddike eller citron på det for at gøre det endnu mere ubehageligt. Gør hvad der virker for dig.

Efter 2 uger, hvis dit barn ikke har suget på tommelfingeren, og hvis du har arbejdet på de bagvedliggende årsager, er en adfærdsændring sandsynligvis nødvendig.

4. Få en eksperts rådgivning

Hvis ingen af de ovennævnte tips fungerede for at få dit barn til at stoppe med at sutte på tommelfingeren, er det tid til at få hjælp fra en specialist. En specialtandlæge kan lave en indpakning, som vil forhindre at dit barn kan lægge tommelfingeren i deres mund.

Men hvis problemet virker uforholdsmæssigt eller ude af kontrol, skal du søge råd fra en børnepsykolog. Det kunne være et tegn på et dybere og mere alvorligt problem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ellingson, S. A., Miltenberger, R. G., Stricker, J. M., Garlinghouse, M. A., Roberts, J., Galensky, T. L., & Rapp, J. T. (2000). Analysis and treatment of finger sucking. J Appl Behav Anal. https://doi.org/10.1901/jaba.2000.33-41
  • Stricker, J. M., Miltenberger, R. G., Anderson, C. F., Tulloch, H. E., & Deaver, C. M. (2002). A functional analysis of finger sucking in children. Behavior Modification. https://doi.org/10.1177/0145445502026003008
  • Pădure, H., Negru, A. R., & Stanciu, D. (2012). The class II/1 anomaly of hereditary etiology vs. thumb-sucking etiology. Journal of Medicine and Life.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.