Nogle personer inspirerer dig andre udmatter dig

Prøv at omgive dig selv med personer, som inspirerer dig. Hvis du er sammen med personer, som udmatter dig, bør du prøve at finde en måde at finde ny energi på bagefter.
Nogle personer inspirerer dig andre udmatter dig

Sidste ændring: 04 juli, 2019

Nogle personer inspirerer dig andre udmatter dig. Vores tanker er meget påvirket af vores sociale samvær. Dette er især sandt for de personer, som vi har samvær med hver dag. Der er personer, som inspirerer os og får os i godt humør. De giver os energi og positivitet.

Der er dog også personer, som forårsager alle mulige former for negative følelser. Dette sker måske uden, at de opdager det. De udmatter os.

Denne træthed har intet at gøre med fysisk arbejde. Det er ikke som at bære noget tungt eller løbe at marathon. Vi taler om mental udmattelse.

Der er noget, som både neurologer og psykologer fortæller os, som alle bør vide: vores hjerner fungerer forskelligt, hvis vi er udadvendte, end de gør, hvis man er indadvendt.

En indadvendt hjerne har for eksempel brug for øjeblikke med ensomhed. Dette lader dem “lade sine batterier op”.

At være udsat for mange timer med socialt samvær er hårdt for dem. De kan anstrenge sig, hvis de er sammen med en person, som er meget snaksaglig, nysgerrig, kritisk eller betaget. Dette vil måske endda begynde at overvælde dem mentalt.

Anbefalet læsning efter “Nogle personer inspirerer dig andre udmatter dig”:

8 trin til at stoppe med at være en trist person

Vi har alle vores egen fortolkning af at være social. Der er dog nogle personer, som har sin egen udstråling og bringer glæde til de personer, der er omkring dem.

Men på den anden side er der personer, som ser et problem ved hver enkel situation. De personer, som skaber problemer, selvom dagen startede ud roligt.

I denne artikel vil vi se på disse to realiteter. Trods alt sker de for os hver dag!

Den inspirerende person

I vores cirkel af venner og familiemedlemmer har vi alle en person, som inspirerer os. Det er de personer, som er sande skatte. Dette skyldes, at de finder en måde at bygge os op på hver dag.

Disse personer er ligesom milepæle i vores liv. De giver os støtte. De giver os også retningslinjer, eftersom de kan hjælpe os til at se skoven for træerne.

Deres læren kommer ikke fra bøger. Det kommer fra deres almene viden. De har har fået denne viden gennem en reflekterende, intuitiv og intelligent tankegang.

Lad os se på flere kendetegn, som de har.

Nogle personer inspirerer dig andre udmatter dig

Pige der haenger toej op

Der er venner, som ser os i øjnene og ved, hvad vi tænker. De er i stand til at læse mellem linjerne. De behøver ikke mere end at se på os for at vide, når vi har brug for hjælp. Denne støtte og varme hjælper med at give os styrke.

 • Disse egenskaber kommer fra den højre hjernehalvdel. Det område er mere refleksivt, kreativt og observerende end den vesntre halvdel af hjernen. Den forbinder alt med en følelsesmæssig verden.
 • Den inspirerende person forstår gensidighed. De forstår vigtigheden af både at give og at modtage. De forstår også vigtigheden af at tage beslutninger, hvor alle kan vinde.
 • På samme tid ligner de ikke en hvilken som helst person. De er ikke arrogante. Disse personer behøver ikke at vise, at de ved mere end andre.

De personer, som inspirerer, piner ikke. I stedet lader de tingene ske. De  giver os et eksempel, som vi kan følge. På samme tid respekterer de vores valg, tanker og meninger.

Personen, som udmatter os

Ligesom vi sagde i begyndelsen, har vi alle en grænse for tolerance af socialt samværd.

De personer, som er mere udadvendte, bliver ikke så nemt udmattet af sludrechatoller, spasmagere og energiske personer. På den anden side har personer, hvis hjerne arbejder på et mere afslappet niveau, brug for at være mere forsigtige. Nogle af de mere energiske personer kan udmatte indadvendte personer.

Der er noget, som vi alle kan blive enige om. Nogle personer er altid ubehagelige at være sammen med. De kan enten være psykologisk negative eller fysisk usoigneret.

Læs også denne artikel efter “Nogle personer inspirerer dig andre udmatter dig”:

Dine læber siger disse 10 ting om din personlighed

Dette er nogle af de kendetegn, de måske har:

 • De er negative personer.
 • De leder blot efter problemer, giver glædeligt kritik. De ser altid glasset som halvt fuldt.
 • Udover at være negative er de overbevist om, at verden er mod dem. Denne type person har ingen respekt for andre.
 • De viser ikke respekt, fordi de kun tænker på sig selv. De kan ikke se ud over sin egen næsetip. Deres første og sidste tanke er at sætte sig selv først.
Te selvskab

Det er ikke nemt at bo sammen med denne type person. De har lukkede tankegange. Værre end det er, at de er ude af stand til at anvende deres hjerte til at forstå verden omkring dem.

Man kan finde personer som dem over det hele. De kan være i ens familie eller på ens arbejde. Eftersom de er så gængse, ønsker vi at give nogle råd til at håndtere negative kendetegn, som man måske vil støde på.

Sådan overlever man personer, som udmatter en

Prøv ikke på at løbe fra dem. Trods alt har vi allesammen en person som dem i vores familie. De tror, det er normalt at tale, som de gør.

Det kan være det samme med en ven eller partner, som udmatter en med sin måde at tale på.

 • Det er vigtigt at lægge afstand mellem sig selv og personen. Vær respekterende, men konsekvent.
 • De kan bære nag eller synes om at være negative overfor andre og elske at tale om det. Lad dem vide, at disse samtaler ikke interesserer dig.
 • Afvis dem ikke og vær ikke nedladende.
 • Læg en respektabel afstand mellem jer. Gør det tydeligt, at du forstår og respekterer dem. Men at jeres måde at tænke og leve på ikke er den samme.
 • Hvis man bliver nødt til at tilbringe en del tid med denne type person, bør man prøve at tale og lytte så lidt som muligt til dem. Man kan også prøve at forestille sig et rart og afslappende sted, hvor man kan komme væk fra dem.

Senere, når man er langt væk fra dem, kan man slappe af. Giv dem ikke en plads i dine tanker. Prøv at finde på noget positivt at lave.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rueckert L, Naybar N. Gender differences in empathy: the role of the right hemisphere. Brain Cogn. 2008 Jul;67(2):162-7. doi: 10.1016/j.bandc.2008.01.002. Epub 2008 Mar 4. PMID: 18295950.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.